Som del i Internetstiftelsens årliga undersökning "Svenskarna och internet" ingår för år 2023 ett kapitel som behandlar attityder till personliga data och övervakning på nätet. Där undersöker studien hur svenskar i åldrarna 16 år och uppåt ställer sig till allt från riktad reklam och datainsamling till övervakning och personlig integritet på nätet.

Totalt visar studien på att det är fler personer som känner sig kränkta av datainsamling än som inte bryr sig alls. Drygt hälften menar att insamling av personlig data på nätet känns kränkande. Minst bryr sig personer födda på 80-talet, medan 90-talisterna istället bryr sig mest. Det är den generation som känner sig mest kränkta av datainsamling och hela 6 av 10 vill inte att någon samlar in personlig data, en siffra som ökar till 7 av 10 för specifikt män.

män90.jpg

Bland män känner sig specifikt 90- och 00-talisterna mest kränkta av datainsamling.

Unga personer är i flera fall överrepresenterade vad gäller frågor om personlig integritet och då särskilt unga män. Där skiljer sig attityden markant ställt mot övriga befolkningen och unga män är ofta mer måna om den personliga integriteten än resterande samhällsgrupper.

brott.jpg

Statistik över hur många som anser att polisen borde ha tillgång till privata konversationer på nätet.

kamera.jpg

Statistik kameraövervakning.

Det syns särskilt i den fråga som behandlar huruvida polisen vid brottsmisstanke ska ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet. Där svarar hela 94 procent ja och endast 4 procent nej, med ett par procent kvar som inte kan ta ställning i frågan. Av de som svarat ja begränsar sig 48 procent till endast vid allvarliga brott. Både i den kategorin samt bland de få som svarar nej är unga män åter överrepresenterade. Samma trend syns vad gäller inställning till brottsbekämpande kameraövervakning och ansiktsigenkänning.

De flesta ogillar riktad reklam

Trots att många är positiva till båda frågeställningar framgår att en klar majoritet anser att även den med "bara rent mjöl i påsen" behöver tänka på vilken personlig data den egna internetanvändningen genererar. Där sticker istället män födda på 60-talet ut som särskilt måna om det, även om det överlag är små skillnader mellan män och kvinnor i frågan. Flera uppger att de är mer försiktiga sedan kriget i Ukraina bröt ut. Där lyfts exempel som att fler är mer källkritiska eller försiktiga med vad de lägger ut eller delar på sociala medier.

kdkdkdkdkd.jpg

Statistik över vilka konsekvenser som skapar oro i relation till datainsamling.

Sist men inte minst är riktad reklam fortsatt inte särskilt populärt. Hela 7 av 10 vill inte ha riktad reklam på nätet och mest negativa är de äldre åldersgrupperna. Bland 20-, 30- och 40-talisterna är det 8 av 10 som ogillar riktad reklam. Yngre grupper, främst kvinnor födda på 90- och 00-talet är mer positiva. I den sistnämnda gruppen är det mer än var tredje person som svarar att anpassad reklam är bra.