Även om tekniken hos mobiler går framåt återstår fortfarande irritationsmomentet med repor på skärmen. Dock är räddningen inom räckhåll, då analytiker säger att vi senast år 2028 kommer få skärmar som lagar sig själva, rapporterar Techspot.

Det är analysföretaget CCS Insights som varje år kommer med en framtidsspaning för teknikbranschen. I år rapporterar de bland annat om framtida framsteg med tekniken för mobilskärmar.

Tekniken som då skulle användas innebär att man lägger en nanobeläggning på skärmens yta. Om displayen blir repad eller får bucklor kommer beläggningen reagera med luften och skapa nytt material som fyller i skadan. Men denna teknik har så klart begränsningar. Den kommer enbart att kunna fixa mindre slitage och repor som uppkommer genom vardagligt användande.

Det är dock inget nytt med skärmar som reparerar sig själva. Redan 2013 annonserade LG sin "G Flex" med böjbar skärm som också hade en självlagande beläggning. Även Motorola och Apple har tidigare tagit patent på liknande lösningar. Apple ansökte till exempel under 2020 om patent på en vikbar mobiltelefon med skärmskydd som skulle laga sig själv.

De främsta orsakerna till att denna teknik inte redan finns brett på marknaden sägs vara de stora investeringar som behövs göras för att arbeta med innovation och forskning, samt de rena kostnaderna för att sälja telefonen i stora volymer.