En av de större skillnaderna mellan Home- och Pro-versionerna av Windows 11 är att Windows 11 Pro innehåller diskkryptering med Bitlocker. Det skyddar alla data på C: från åtkomst om någon skulle stjäla datorn, och är normalt aktiverat på företagsdatorer - speciellt bärbara som är mer stöldbegärliga.

Bitlocker aktiveras automatiskt på de flesta datorer med Windows 11, eftersom dessa redan har allt som krävs för det: TPM-modul, Secure Boot och HSTI. Tidigare var det få som hade dessa aktiva eftersom Windows 10 och tidigare inte ställde något krav på det, och bara enstaka användare och de mest säkerhetsmedvetna företagen brydde sig.

Den som har Windows 11 Pro kan på grund av det gå miste om en hel del diskprestanda. Tom's Hardware har nämligen testat prestandainverkan av att ha Bitlocker aktivt och med en snabb SSD på en kraftfull stationär dator är skillnaden rejäl, särskilt för slumpmässig skrivning. I PC Mark 10 får sajtens testdisk, en Samsung 990 Pro på 4 TB, drygt 600 MB/s utan kryptering och 490 med. Det gäller med mjukvarustyrd Bitlocker. Många moderna SSD:er har inbyggt stöd för diskkryptering och med den funktionen aktiverad i Samsung-disken visar den aningen högre hastighet än utan någon kryptering.

Crystaldiskmark visar att skillnaden ökar för slumpmässig läsning och skrivning av små filer. Störst är skillnaden vid skrivning där Bitlocker sänker prestandan med hela 45 procent, men även slumpmässig läsning utan kö (testet ”4K QD1”) visar en 20-procentig sänkning när Bitlocker är aktiverat.

Vid sekventiell läsning och skrivning är skillnaden däremot minimal, och i några tester hade mjukvaruversionen av Bitlocker de snabbaste resultaten. Men slumpmässiga små filer står för merparten av diskaktiviteten för de flesta, med undantag för till exempel de som sysslar med videoredigering.

Testet visar att mjukvaru-Bitlocker har en tydlig negativ inverkan på SSD-prestanda, men huruvida den här mätbara prestandaförlusten är märkbar för användaren i det vardagliga bruket av datorn är en annan fråga.