Valve har släppt Steam VR 2.0, den första stora uppdateringen sedan systemet först släpptes för Oculus Rift 2014. Företaget skrev i ett blogginlägg redan 2019 att utveckling av version 2.0 var ”i full färd” men att färdigställa den har dragit ut på tiden.

I ett nytt blogginlägg skriver Valve att Steam VR 2.0 är första steget i en större satsning på att göra ”Steam-ekosystemet” mer enhetligt för alla användare, så att Steam har samma funktioner och beteende oavsett vilken enhet användaren har. Uppdateringen gör det också mycket lättare för utvecklarna att lägga till framtida Steam-funktioner i Steam VR.

steamvr-2.0.jpg

Steam VR 2.0

Med version 2.0 får Steam VR stöd för de flesta funktioner som ingår i vanliga Steam på dator. Steams text- och röstchatter slås ihop, och det virtuella tangentbordet har förbättrats med bland annat stöd för dubbla pekare, fler språk, emoji och teman. Steam-butiken är också omgjord och ska göra det enklare att hitta nya spännande VR-titlar.

Valve jobbar enligt rykten på ett nytt VR-headset med kodnamn ”Deckard”, men några ledtrådar om det syns hittills inte till i Steam VR 2.0. Det kan i och för sig ha att göra med hur marknaden för VR-headset ser ut.