Nokia var en gång i tiden ett av världens största och viktigaste mobilvarumärken, men efter en rad mindre välvalda beslut det senaste decenniet har varumärkets relevans ständigt sjunkit. De senaste åren har Nokia tillverkats av finska HMD Global, men nu bestämmer tillverkaren att det är dags att gå vidare.

HMD Global ska i framtiden börja sälja mobiltelefoner, surfplattor och smarta klockor under sitt egna varumärke HMD. HMD började prata om detta redan under hösten och de senaste åren har företaget sakta men säkert fasat ut Nokia från produktionsledet. Nokia-enheter som finns ute på marknaden reas för tillfället ut för att tömma lagren.

Nokia 8 Sweclockers.png

Senaste Nokia-lurarna erbjöd en ren Android-upplevelse.

Första enheterna från HMD ska dyka upp under mobilmässan Mobile World Congress som drar igång 26 februari. Planen är att erbjuda rimligt prissatta mobila enheter som ska vara tåliga, roliga, säkra och snabba.

Även om vi inte kommer få se några nya Nokia-telefoner i framtiden kommer Nokia Corporation fortsätta leva. Bolaget är fortfarande ledande inom kommunikationshårdvara och sitter tusentals patent som licenseras ut till andra aktörer.