Med tanke på hur mycket det skrivs om nya spel kan det vara lätt att tro att en majoritet mestadels spelar åtminstone något så när nya titlar. Det är inte ovanligt att prata om alla gamla ospelade spel som ligger i biblioteket, köpta på någon rea, samtidigt som något nytt spel lockar.

I själva verket lägger spelare som helhet mer tid på gamla än på nya spel. En rapport från Newzoo visar att 61 procent av alla spelade timmar under 2023 tillbringades i spel som har minst sex år på nacken. Bland de populära äldre spelen återfinns fem titlar som tillsammans stod för en fjärdedel av alla speltimmar: Fortnite, Roblox, League of Legends, Minecraft och GTA 5. Fortnite, Roblox och Minecraft är dessutom de tre mest spelade titlarna på dator totalt sett, och Fortnite är nummer ett även på de tre stora konsolerna.

Tillsammans lade spelare 23 procent av sin tid på spel som släpptes de senaste tre åren, och resterande 16 procent var alltså i spel som är 4–6 år gamla.

I samma rapport visar Newzoo att antalet spelade timmar totalt har sjunkit med 26 procent sedan början av 2021, vilket knappast är förvånande med tanke på hur många som tvingades stanna hemma under första året med Covid-19 (även om Sverige var ett undantag).