För ungefär två år sedan blev det känt att EU satt luppen på Intel. Anklagelserna är att den stora processortillverkaren använt olagliga affärsmetoder ända sedan 2001 för sätta käppar i hjulet för konkurrenten AMD.

Intel anklagas bland annat för att ha gett rabatter till datortillverkare och andra större kunder om de endast säljer processorer från företaget. Intel ska även ha betalat datortillverkare för att skjuta upp lanseringen av AMD-baserade datorer.

Exempelvis har Intel avtalat med Dell och Lenovo att samtliga bärbara datorer från tillverkarna ska använda Intel-processorer. Ett liknande avtal finns med Hewlett-Packard, som anger att minst 95 procent av alla stationära modeller för företag ska innehålla kretsar från Intel.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Intel kommer att fällas när EU tar upp frågan på onsdag. Informationen kommer från anonyma källor som är väl insatta i ärendet. Exakt hur stort bötesbelopp det är frågan om är ännu inte känt, men förmodligen handlar det om summor i miljardklassen.

Ett annat IT-företag som känt på EU:s konkurrenslagstiftning är Microsoft, som ålagts att betala 497 miljoner Euro. Intels bötesbelopp kan till och med bli större än så.

Källa: Reuters.