Värstingmodellerna i Phenom II-serien, som den nylanserade 955 Black Edition, ger Intel en match i mellanklassen. Överlag presterar processorn något bättre än Core 2 Quad Q9550, och sockel AM3 har till skillnad från LGA 775 framtiden för sig.

Fördelen med Q9550 är dock en lägre strömförbrukning. Intels processor har en TDP (Thermal Design Power) på 95 watt i jämförelse mot AMD:s 125 watt. Tillverkarnas TDP-värden kan visserligen inte jämföras rakt av, men SweClockers tester bekräftar att 955 Black Edition är den törstigare av de två.

Nu planerar AMD att rätta till detta med nya Phenom II på 95 watt. Inledningsvis handlar det om uppdaterade Phenom II X4 920 och 940 med klockfrekvenserna 2,8 respektive 3,0 GHz. Dessa lanseras i augusti. Högre klockade modeller väntas följa senare under året.

AMD arbetar även på andra strömsnåla varianter i Phenom II- och Athlon-serierna. De nya processorerna har en TPD på 45 eller 65 watt, vilket passar bra för exempelvis tysta datorer eller HTPC. Dessa har klockfrekvenser mellan 2,2 och 2,5 GHz och kommer att säljas med beteckningen "e". Lanseringen förväntas ske under sommaren.

Källa: Tech Report.