De flesta av dagens handdatorer och mobiltelefoner använder olika typer av ARM-processorer. Dessa är billiga att tillverka och förhållandevis strömsnåla, och passar därmed bra i handhållna enheter.

Intel har ingen större del av kakan, men detta kan det bli ändring på framöver. Åtminstone en krets ska vara redo för massmarknaden 2011. Därefter kan fler produkter för mobiltelefoner och handdatorer dyka upp från den välkända processortillverkaren.

Det handlar om kretsen Medfield som är näst-nästa generation i Atom-familjen. Till skillnad från nuvarande Atom är strömförbrukningen betydligt lägre. Enligt Intel ska Medfield inte vara törstigare än de vanliga ARM-processorerna som används i dagens mobiltelefoner.

Orsaken till den låga strömförbrukningen är förbättrad kretstillverkning i 32 nanometer. Intel är redan på god väg att gå från 45 till 32 nanometer, och förhoppningen är att tillverkningsprocessen ska ha mognat ytterligare om två år.

Medfield kommer med inbyggd grafikdel, videoavkodare, minneskontroller och sydbrygga (I/O). Några mer ingående detaljer är dock ännu inte kända.

Nästa generation Atom ligger närmare i tiden. Processorn kallas för Moorestown och lanseras i slutet av året. Kretsen kommer att användas i små bärbara datorer och så kallade MID-enheter (Mobile Internet Device). Denna modell är till skillnad från Medfield endast avsedd för de mest påkostade varianterna.

Källa: TCMagazine.