Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heter den halvledarjätte som står för tillverkningen av grafikkretsar för både AMD och Nvidia. Med lanseringen av Radeon HD 4770 i april inleddes övergången till 40 nanometer. Tre månader senare råder det fortfarande stor brist på kretsar tillverkade med den nya tekniken.

Enligt Mehdi Hosseini på analysföretaget FBR Capital Markets är situationen så pass dålig att kunder nu riskerar att lämna TSMC till förmån för andra kontraktstillverkare. Hosseini uppskattar att det endast är 20 till 30 procent av alla kretsar som tillverkas i 40 nanometer som håller tillräckligt hög kvalitet för att i slutändan kunna levereras till kunder, något som förklarar bristen på Radeon HD 4770.

In fact, not only do our checks suggest 40-nm yields but, to our surprise, these have remained below 30 percent, affecting shipments in 2H09 [...] We believe yields are as low as 20 percent to 30 percent [...] We think some key customers who are increasing 40-nm tape-outs have already started to evaluate other foundries (UMC) in case yields do not improve soon.

TSMC uppger dock att problemen "i stort sett" är lösta och att leveranserna av kretsar är på väg till det normala. Det finns dock fortfarande en risk för att lösningen är för sen eller för dålig och att kunderna istället ser sig om efter andra alternativ, såsom konkurrenten United Microelectronics Corporation (UMC).

Mot slutet av året lanserar AMD och Nvidia nästa generation grafikkort för DirectX 11. Alla nya modeller kommer att tillverkas i 40 nanometer. Om kapacitetsbristen kvarstår kan det dröja länge innan de nya grafikkorten blir en vanlig syn på butikshyllorna.

Källa: Tech Report.