Slutsats

När AMD lanserade arkitekturen Bulldozer med toppmodellen FX-8150 i spetsen för ganska exakt ett år sedan handlade det knappast om några lysande recensioner. SweClockers och de flesta andra stora hårdvarusidor var mycket kritiska, och slog ned på bland annat dålig prestanda mot Intel Sandy Bridge, hög strömförbrukning, kompatibilitetsproblem samt för hög prislapp.

Sedan dess har mycket förändrats. För FX-serien har uppdateringar för operativsystem samt finslipade UEFI-versioner kramat mer prestanda ur arkitekturen, samtidigt som bekymmer med bland annat speltjänsten Steam hamrats ut och prislapparna reducerats markant.

För konkurrerande Intel har mycket handlat om Ivy Bridge, en ny generation processorer byggda i 22 nanometer. Även om förbättringarna mot Sandy Bridge inte är enorma handlar det ändå om mycket kompetenta modeller, vilka tillsammans med färska styrkretsen Z77 ger en komplett plattform med gott om funktioner.

IMG_9911.jpg

Med förutsättningarna givna är det dags för AMD FX-8350 "Vishera" att beträda scenen. Processorn lovar markanta förbättringar mot FX-8150 "Zambezi", något prestandasiffrorna från testerna bekräftar. Generellt handlar det om 10-15 procent i processortunga applikationer, tack vare högre klockfrekvens och förbättrad IPC.

Den extra prestandan hjälper i tabellerna, där modellen i många fall ligger på samma nivå som eller före prismässigt närmaste konkurrenten Intel Core i5 3570K - i alla fall när alla kärnor kan hugga i och dela på arbetet. I sämre trådade applikationer har Intel-alternativet fortfarande fördelar, vilket bland annat speglas i speltesterna.

Även när det kommer till strömförbrukning finns det fortfarande mycket att jobba på för AMD. Visserligen är FX-8350 effektivare än FX-8150, men avståndet till Intels modeller är stort. Den extra värmeutvecklingen hämmar kompaktare byggen, och ställer högre krav på kylarlösningen.

IMG_9913.jpg

Blandade känslor finns också för plattformen 990FX+SB950, vilken utan efterföljare närmaste tiden även fortsatt är AMD:s flaggskepp. Från att ha slagit Intel på fingrarna ligger styrkretskombon nu på efterkälken, där tester visar att bland annat SATA-hastigheterna hamnar prestandamässigt bakom konkurrenten. Motståndarens Z77 bjuder dessutom på nya funktioner som PCI Express 3.0, Virtu, SSD-cache och integrerad USB 3.0, vilket för många är mer attraktivt än möjligheten till fyra grafikkort med 990FX.

Nackdelarna till trots känns dock AMD FX-8350 som en betydligt mer intressant produkt än FX-8150 i samma situation, framför allt tack vare en avgörande punkt - prislappen. Där fjolårets modell närmast konkurrerade med Intel Core i7 2600K positionerar AMD nykomlingen rakt mot Core i5 3570K, med en rekommenderad prisnivå till och med några hundralappar under.

Sammanfattningsvis är FX-8350 en trevligare modell än fjolårets FX-8150, både sett till prestanda och positionering. Trots en ålderstigen plattform och fortsatta problem med hög strömförbrukning har AMD gjort fler rätt än fel med Vishera, och skapat en produkt som håller prestandamässigt jämna steg med Intel i prisklassen. Om det är tillräckligt för att vinna tillbaka entusiasternas gunst återstår att se.

AMD FX-8350 levererar bra prestanda till rätt pris.

Fördelar

  • Utmärkt prestanda med flera trådar

  • Utrymme för överklockning

  • Konkurrenskraftig prislapp

Nackdelar

  • Hög strömförbrukning

  • Tappar kraft med färre trådar

  • Ålderstigen plattform

Rekommenderat pris: Cirka 1 700 kronor inklusive moms
Lägsta pris: