Montering och slutsats

Om det är något vi har lärt att förvänta oss från Antec så är det skyhög byggkvalitet hos deras chassin. Signature S10 är verkligen inget undantag från den regeln, och det nya flaggskeppet andas verkligen kvalitet från topp till tå. Vare sig det rör sig om aluminiumpanelerna, plastdetaljerna eller stålstommen så har företaget träffat rätt ännu en gång med klockren finish och ypperlig passform.

IMG_0334.jpg
IMG_0338.jpg
IMG_0343.jpg

Modellens storväxta natur ger inte helt oväntat god potential för montering av tilltagen hårdvara. Vårt ATX-moderkort ser nästan lite förkrympt ut när det tar plats inuti Signature S10, och möjligheten att stoppa in mastodontbrädor gör sig genast påmint. Företaget slår hårt på trumman för de många tillgängliga expansionsplatserna, och i kombination med rätt moderkort är modellen en god kandidat för massiva SLI och Crossfire-konfigurationer.

IMG_0344.jpg

Samtidigt måste det dock nämnas att chassits kammardesign får det att kännas avsevärt trängre än många konkurrerande modeller i storleksklassen. Den stora boven är utan tvekan den främre lagringskammaren, vars onödigt oflexibla natur äter upp en stor del av chassits volym som annars kunde ha använts till huvudkammaren för komponenterna. På en marknad där modularitet och valfrihet är A och O känns detta som ett klart steg bakåt i utvecklingen.

IMG_0340.jpg
IMG_0341.jpg

Likt många andra chassin i entusiastklassen marknadsförs Signature S10 med gediget stöd för vattenkylning. Här har tyvärr inte Antec gjort hemläxan och tillägnat alldeles för lite marginaler för eventuella radiatorer. Den som vill klämma in modeller i 280 mm-klassen kommer snabbt märka att dessa blockerar genomdragningshålen i monteringsområdet. Problemet påverkar även till en viss del mindre radiatorer, där exempelvis toppositionen blir extremt trång.

IMG_0342.jpg

Företaget har gjort ett bra jobb med fästmetoden för 3,5"-enheterna, där dessa vilar på skenor av silikon som effektivt absorberar vibrationer från hårddiskarna. Monteringspunkten för 2,5"-diton funkar bra för tjockare modeller, men då många av dagens SSD-enheter endast är 7 mm tjocka kommer dessa att sitta löst i fästet då låset inte håller dem på plats ordentligt.

IMG_0335.jpg

Ett utrymme på cirka 23 mm brukar vanligtvis räcka till för kabeldragning på moderkortsplåtens baksida. I Signature S10 blir det dock problematiskt till följd av fästanordningen för den gångjärnsbestyckade sidopanelen. Då denna endast hålls på plats med magneter är det inte helt lätt att få igen den med ett mindre ormbo på plats. I slutändan hade det behövts en mer ordentlig spärr som verkligen låste fast sidopanelen i stängd position.

IMG_0336.jpg

Företaget har även gjort ett väldigt konstigt beslut när det kommer till passagen mellan nätaggregatskammaren och huvudkammaren. Denna begränsas till en enskild, ganska liten, skåra i stommen, vilken snabbt blir trång när många kablar ska passera genom den. Dessutom ger den 8-pinskabeln en onödigt lång resa upp till sitt genomdragningshål och i praktiken behövs i många fall en förlängningskabel – något som Antec inte tillhandahåller.

IMG_0337.jpg

Chassit kommer bestyckat med hela sju fläktar och då är den medföljande 3-pinshubben ett trevligt tillskott för att driva runt alla dessa. I en tid då nästan alla tillverkare rör sig mot mer sofistikerade lösningar med exempelvis PWM-styrning känns lösningen dock hopplöst utdaterad, och speciellt i en flaggskeppsmodell som Signature S10.

Sammanfattningsvis är vi minst sagt besvikna på Signature S10. Modellen bjuder på ett imponerande yttre och finish i toppklass, men fallerar rejält på ogenomtänkt inre design. Med en prislapp på smått astronomiska 5 500 kronor är det helt enkelt inte acceptabelt att göra såna här missar, oavsett hur många millimeter tjocka aluminiumplåtar modellen har.

Det fanns en tid då andra tillverkare inspirerades starkt av Antecs världsledande chassin. Nu kanske det börjar bli dags för Antec att inspireras av konkurrenterna som körde om i vänsterfilen för flera år sen.

Fördelar

  • Kvalitetskänsla och passform i världsklass

  • God ventilation

  • Effektiv hårddiskupphängning

Nackdelar

  • Begränsat och ogenomtänkt stöd för radiatorer

  • Oflexibel kammardesign

  • Saknar ordentliga lås för sidopanelerna

  • Dåligt anpassat fäste för 2,5"-enheter

  • Begränsat kabeldragningsutrymme

  • Ingen förlängning till 8-pinskabeln

  • 5 500 kronor, skämtar ni eller?

Pris vid publicering: 5 500 kronor