Latens, respons och Freesync

Latensen hos AOC G2460VQ6 är låg och klockar in på 1 millisekund över både HDMI och Displayport. Det tar cirka 4 millisekunder för kristallerna att vrida sig för fullt ljusgenomsläpp. Något långsammare när vi stänger av overdrive. Total fördröjning av bilden är alltså cirka 5 millisekunder.

AOC:s overdrive-reglage heter kort och gott (och tack och lov) Overdrive och fem lägen, Off, Weak, Light, Medium samt Strong. Läget Off är som väntat utan overdrive och det räcker med att välja Weak för att få bort merparten av eftersläpen. Därefter adderas det gradvis mer och mer overdrive-skuggor. Skuggorna är också något ojämna och kan bli streckiga beroende på hur grafiken som skapar skuggan är utformad.

AOC_G2460QV6_respons.jpg

Läget Medium är aktiverat från början och det ger en hel del skuggor men lyckas ta bort nästan allt eftersläp. Skuggor syns däremot vid vanligt användande som vita svansar efter svart text när du rullar genom webbläsaren och liknande. Med Weak och Light är detta inte lika tydligt. Rörelser är inte lika skarpt avgränsade men samtidig slipper vi skuggorna som ofta kan te sig mycket mer störande.

Med fem alternativ lär det i alla fall finnas goda möjligheter till att finna den kompromiss som passar dig. Skillnaden mellan de olika overdrive-lägena är inte dramatisk och svår att fånga med kamera.

Notera att specifikationen som vanligt för TN-skärmar anger att responstiden är 1 ms inom den diffusa beteckningen GtG, grått-till-grått. Den faktiska mängden eftersläp och artefakter, likt overdrive-skuggor i rörelser, är i praktiken alltid något annat. Där har du webbplatser likt Blurbusters som hjälpmedel för att jämföra upplevelsen mellan olika skärmar.

Hur mycket det släpar och hur mycket störningar det blir kan du inte utlösa från en simpel tidsangivelse. Det finns skärmar med samma 1 ms i specifkationen vilka släpar betydligt mer, precis som det finns skärmar med 4 ms specifikationen vilka släpar mindre än G2460QV6.

Freesync 48 – 75 Hz

Skärmen kommer med ”Freesync” tydligt tryckt över skärmens vänstra övre hörn. Tack. Då är frågan inom vilket intervall sker denna adaptiva synkronisering? Det står inte uttryckligen någonstans, något som ofta är just väldigt luddigt med Freesync-skärmar. Undertecknad måste leka detektiv och med hjälp av Fraps samt ett par spel provoceras fram situationer där synkroniseringen tappas och kommer tillbaka.

AOC_G2460QV6_miljo_freesync.jpg

Som vi nämnt i tidigare tester är det olika upplevelser mellan olika Freesync-skärmar och detta är ett resultat av öppenheten hos Freesync. Det är upp till tillverkaren hur snyggt och elegant det ska fungera. AOC väljer här sin egen lösning.

Hos AOC G2460VQ6 ligger Freesync-spannet inom 48 till 75 Hz. Detta märks som tydligast nr vi kliver strax under 48 fps. Med v-sync avstängt kommer den brutna grafiken från tearing att synas direkt under 48 fps. Med v-sync igång försvinner det mjuka flytet när vi kliver under 48 fps, fast detta sker mer subtilt.

V-syncar steglöst under 48 fps

När vi kliver under 48 fps och har v-sync igång fortsätter skärmen v-synca även på frekvenser strax under 48 Hz. Exakt hur det går till kan vi endast spekulera i för normalt v-sync torde hamna på 37,5 Hz (75 Hz/2) och sedan 25 Hz (75 Hz/3). Detta tydliga stegande nedåt i frekvens är det som är gisslet med v-sync.

Just dessa olika beteenden är typiska för Freesync-skärmar. Det är upp till skärmtillverkaren att konstruera hur skärmen ska fungera. Med Samsung U32E850R innebar v-sync innebar att grafiken i ett nafs hoppade ned från 42 till 21 fps när grafikkortet inte orkade nå till intervallgränsen på 42 fps. Scaler-kretsen i den skärmen valde uppenbarligen att v-synca mot den panelens lägsta Freesync-frekvens, alltså 42, 21, 14 Hz och så vidare.

Med AOC G2460VQ6 fortsätter v-synkande steglöst under 48 fps vilket tyder på att skärmens scalerkretsar använder en annan metod för anpassa sin bildfrekvens. Fast det är inte särskilt elegant utan blir ganska ryckigt. Ryckigare än väntat och ryckigare på ett sätt som är typiskt för ojämn följd av bildrutor. Att konstant ligga på 30 fps är i sig självt inte vidare mjukt men det är fortfarande en konstant icke-mjukhet. Att kliva under 40 fps på AOC G2460VQ6 kan bli rätt störande.

Som vi skrivit tidigare är ett förhållandevis snävt Freesync-intervall som 48-75 Hz fortfarande bättre än ingen adaptiv synkronisering alls. Med 1 920 × 1 080 pixlar är det också enkelt att med ett nyare grafikkort driva spelen så att du ligger över 48 fps.