Montering

Nu är det dags att montera in komponenterna i chassit. Här får vi reda på hur smidigt det är att arbeta i, brister, fördelar med mera.

Vi började med att montera de optiska enheterna. Likt många andra chassin ska man skruva fast skenor på vardera sida om enheten, sedan är det bara att skjuta in den. Råkar det nu vara så att din 5.25"-enhet har en annorlunda design på skruvhålen går det också att skruva fast den på det vanliga sättet.

Båda enheterna monterade. Här kan du se att lysdioden som indikerar att datorn är påslagen är blå, detsamma gäller lysdioden för hårddiskaktiviteten.

Därefter valde vi att montera nätaggregatet. Man börjar med att skjuta in nätaggregatet i den avsedda platsen, efter det skruvar man på en plåt. Plåten i fråga är den till vänster på bild. Nu kan man skruva dit sitt nätaggregat. Den plåt ni ser till höger på bilden är den som sitter där först, det sitter en likadan på den undre nätaggregatsplatsen i chassit. Man kan även montera dit två 80 mm-fläktar på denna, men först måste man givetvis ta bort de två fastetsade brickorna som ni ser på bilden.

Nätaggregatet på plats. Passformen var bra och vi stötte inte på något problem vid monteringen.

Så här ser platsen för nätaggregatet ut inifrån chassit när enheten är monterad. Notera de två hålen för kablar, vi valde att dra kablarna i första hålet, men efter ett tag upptäckte vi att det hela blev mycket smidigare om man drog kablarna genom det andra. På bilden ser vi kablarna dragna genom första hålet.

En kassett där du monterar in 3.5"-enheter. Ska du ha en diskettstation blir du tvungen att ta bort 120 mm-fläkten, har du en diskettstation monterad får du plats med tre hårddiskar. Notera att du fortfarande kan ha en fläkt på kassetten, dock en 80 mm-fläkt. Det finns skruvhål som gör detta möjligt bakom 120 mm-fläkten. Väljer du att inte installera en diskettstation får du plats med fyra hårddiskar.

Tar du av sidorna på kassetten tittar fyra gummiringar fram på vardera sida. Dessa är till för att minska vibrationer från enheter som sitter i kassetten. Här ser man även hålen där du skruvar fast till exempel din hårddisk.

Så här kan det se ut när du skruvat dit fyra hårddiskar och monterat in dessa i chassit.

Då var det dags att skruva dit moderkortet. I vanlig ordning börjar man med att skruva dit distanserna som ska sitta mellan chassi och moderkort. Vi hade oturen att en av dessa gick av medan vi skruvade dit den, till höger på bilden är den som gick av. I övrigt gick det bra.

Moderkortet som vi använde, ett ASUS K8V passade utmärkt med skruvhålen.

Då var allt monterat i vår Cooler Master Stacker. Hela proceduren gick smidigt tack vare det stora utrymmet i chassit. Skulle man vilja kyla sin dator med vattenkylning fungerar Cooler Master Stacker utmärkt till detta ändamål med tanke på utrymmet du finner i lådans nedre del. Vi har inte stött på någon allvarlig detalj under monteringen. Det man skulle kunna påpeka var de omständliga frontplåtarna som var svåra att få av. Att distanser gick av var antagligen en oerhörd otur. Detaljer som kabeldragning är något som man kan rätta till senare.

Hur blev slutresultatet av det hela då? Det första vi märkte var hur tysta de medföljande fläktarna var. Medeltemperaturen på hårddiskarna ligger på cirka 31 grader Celsius, och temperaturen på processorn har gått ner några grader jämförelsevis med det förra chassit (Chieftec Scorpio). Ljud som till exempel kommer från hårddiskar håller den dock inne sämre.