Sammanfattning

Ett och ett halvt år efter introduktionen av arkitekturen Vega är AMD äntligen tillbaka med en grafikkortslansering menad för prestandasegmentet, något som säkerligen många entusiaster har väntat på. Ur en hårdvarunörds perspektiv är Radeon VII onekligen en häftig skapelse, med bland annat den första grafikkretsen tillverkad på 7 nanometer och hiskeligt snabbt HBM2-minne på hela 16 GB.

Radeon_VII-10.jpg

Vi är dock i slutändan inte här för att beundra fläskiga specifikationer och teoretisk beräkningskraft, utan istället vill vi givetvis se hur det röda lagets nya flaggskepp presterar i dagens spel. Här står det först och främst klart att nykomlingen tar ett beskedligt steg upp från föregående generationens värsting Radeon RX Vega 64, där den genomsnittliga prestandavinsten ligger kring 25 procent.

Ställt mot konkurrenten Nvidia är prestandan något av en blandad kompott. Radeon VII kan i vissa speltitlar spänna musklerna och mäta sig med det gröna lagets dyrare modell Geforce RTX 2080 Founders Edition. Detta är dock långt ifrån konsekvent och när det är dags att sammanfatta resultaten från alla spel landar AMD:s nykomling på ungefär samma prestandasnitt som den två år gamla entusiastmodellen Geforce GTX 1080 Ti.

Den stora styrkan hos Radeon VII ligger inte helt oväntat i scenarion där upplösningsreglaget är uppvridet till taket och kortets höga minnesbandbredd kan sträcka på benen. Eventuella prestandaövertag avtar sedan successivt när upplösningen skruvas ner, vilket är i linje med tidigare lanseringar ur familjerna Vega och Fiji, där ingen av dessa har varit särskilt starka i exempelvis 1080p.

Radeon_VII-3.jpg

När det kommer till energieffektivitet finns det givetvis höga förväntningar på den krympta tillverkningsprocessen hos Radeon VII och här syns en rejäl förbättring mot exempelvis Radeon RX Vega 64, vilket var något av en katastrof på den fronten. Tråkigt nog ser det inte lika positivt ut när kortet jämförs mot Nvidias kretsar ur familjerna Turing och Pascal, där AMD trots världens kanske mest moderna tillverkningsteknik fortfarande inte är ikapp.

Återigen handlar det om ett fall där företaget, likt Radeon RX Vega 64 och Radeon RX 580, har tryckt upp klockfrekvenser och spänningsnivåer för grafikkretsen till bristningsgränsen, vilket ger negativa avtryck på energisiffrorna. Den som kan tänka sig att pilla på spänningen manuellt kan definitivt göra vinster på denna front, men i vanlig ordning kommer resultaten att variera mellan olika exemplar.

Höga effektsiffror brukar ofta kunna kopplas till ökad värmeutveckling och därtill mindre trevliga ljudnivåer – något som tyvärr är fallet för Radeon VII. Kortet är helt enkelt väldigt högljutt under belastning, till den nivån att kontorskollegor stack in huvudet i testlabbet och frågade vad det var som väsnades.

Radeon_VII-13.jpg

Dessvärre ser det inte heller särskilt ljust ut när det kommer till egendesignade kyllösningar för Radeon VII, då partnertillverkarna inom en överskådlig framtid endast kommer att saluföra klistermärkestrimmade versioner av AMD:s referenskort. Vi kan bara hoppas att detta ändrar sig i framtiden, då kortet vi testade här idag verkligen inte är någon fröjd för öronen.

Men priset?! Jo, den rekommenderade prislappen för Radeon VII landar på 7 890 kronor inklusive moms, vilket även är instegsnivån för Geforce RTX 2080 samt en dryg tusenlapp under Nvidias fabriksöverklockade Founders Edition. Sett till dagens grafikkortsmarknad är detta inte en direkt oskälig prissättning om man tittar på ren prestanda och faktorer som minnesmängd.

Radeon_VII-4.jpg

Som en färdig produkt behöver dock Radeon VII tävla mot många av partnertillverkarnas versioner av Geforce RTX 2080, där varianter med både fabriksöverklockning och kompetenta kyllösningar har börjat krypa ner under 8 000 kronor. I många fall kan dessa ses som ett bättre helhetspaket för pengarna, åtminstone om man gillar att höra vad man tänker och inte tror att man kommer att behöva enorma mängder grafikminne i framtiden.

Just mängden grafikminne är inte helt oväntat något som AMD trycker hårt på med Radeon VII, och då främst för att säkra upp för framtidens spel. Självklart finns det en utveckling på sikt som går mot att använda mer minne, och då främst med skyhöga upplösningar och enorma texturpaket. Huruvida Radeon VII fortfarande är ett aktuellt prestandamässigt när detta sker på marknaden är dock svårt att sia om.

Sammanfattningsvis är Radeon VII ett starkt grafikkort som tar AMD in i ett helt nytt prestandasegment, om än inte riktigt på samma nivå som Nvidia. Som en helhetslösning övertygar dock inte företagets nykomling tillräckligt mycket för att ge en helhjärtad köprekommendation, dels då kylarlösningen verkligen inte är rolig ljudmässigt samt att prisnivån inte är tillräcklig låg för att kompensera detta.

Fördelar

  • Mycket bra spelprestanda

  • Imponerande mängd grafikminne för priset

  • Förbättrad energieffektivitet...

Nackdelar

  • ...som dock fortfarande är sämre än Turing och Pascal

  • Väldigt högljutt under belastning

  • Dyrt

  • Avvikande prestanda vid lansering med vissa speltitlar

Pris vid publicering: 7 890 kronor

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide. Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide: Hur man installerar ett grafikkort
SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal