Överklockning

För nuvarande generationen har Nvidia valt att leverera både Geforce RTX 2080 FE och RTX 2080 Ti FE med fabriksöverklockning, som har lett till att tredjepartsmodeller inte har varit lika intressanta som tidigare generationer. Samma gäller lyckligtvis inte för Geforce RTX 2060 där fabriksöverklockning kan ge ett trevligt prestandalyft.

gainward_2060_OC.gif

Efter mycket om och men lyckades redaktionen spika frekvenserna för Gainward RTX 2060 Phoenix GS där klockfrekvensen landade på 1 900 MHz, en ökning med runt 70 MHz. Minnesfrekvensen gick från 14 000 MHz till det ojämna antalet 16 304 MHz i överklockat läge.

Först ut i 3DMark Fire Strike hamnar Gainward RTX 2060 Phoenix GS bakom överklockade modellerna från EVGA och Gigabyte, även om det är väldigt nära till den sistnämnda. Det innebär en ökning runt fyra procent ställt mot Gainwards egna fabriksöverklockning.

Vidare till speltitlar kammar Gainward RTX 2060 Phoenix GS hem trevliga prestandavinster i samtliga titlar, med prestandaökning mellan fem och nio procent. Den skillnaden kan vara avgörande för spelflytet i prestandakrävande titlar utan att nödvändigtvis tumma på detaljnivån.

Prestandaökningar kommer sällan utan nackdelar, som i det här fallet handlar om effektförbrukning. Sett till högsta värdet ökas denna med 11 procent ställt mot fabriksöverklockningen från Gainward själva.