Insidan

Nu är det trots allt insidan som vanligtvis skiljer agnarna från vetet så ta inte ut något i förskott än. Herman hade synpunkter på hårddiskracket i sin recension och jag var självklart rädd för att råka ut för samma sak.

Det som drar till sig uppmärksamheten är att chassit känns relativt djupt och ett vanligt ATX-moderkort ser ut att passa utan problem. Hårddiskracket sitter precis som i Hermans recension tvärställt.

Börjar vi längst upp finner vi platserna för 5,25’’-enheter. Notera även den smarta placeringen för skruvarna som används för montering av 5,25’’-enheter.

Sen kommer ramen för placeringen av två 3,5’’-enheter såsom en diskettstation eller en hårddisk. Vi ser även den översta fläktplatsen för kylning av hårddiskarna.

På bilden ovan har jag monterat en CD-läsare med hjälp av skruvarna som följer med i chassit. Efter att ha plockat bort plastluckan i fronten är det bara att skjuta in enheten tills ett klickljud hörs. Enheten låses fast med hjälp av ett metallbläck och hela utförandet är mycket praktiskt. Det är en fröjd att montera 5,25’’-enheter i det här chassit helt enkelt.

Vänder vi oss om och tittar längst ner i chassit finner vi platserna för AGP/PCI-kort. Chieftec använder sig av en speciell skena för att fästa instickskort och den fungerar mycket bra. Istället för att behöva använda skruvar för varje kort tar man helt enkelt och klämmer fast dem. Det är svårt att förklara funktionen men jag kan lova att den fungerar tillfredsställande.

I underkanten på bilden syns även de kablar som löper från fronten av chassit. Dessa ska senare monteras på moderkortet.

Här är då det omtalade hårddiskracket. Vid första anblicken ser det riktigt robust ut och dess funktion går inte att tvivla på såhär långt.

En till bild på hårddiskracket. Lägg märke till de ordentliga kylningsmöjligheterna.

På bilden ovan visas de förträffliga plastskenorna som används för att hålla hårddiskarna på plats. Man behöver inte ens skruva fast skenorna utan trycker helt enkelt fast dem på var sin sida av hårddisken. Skenorna buktar ut en del på mitten och detta gör att dem säkert sitter på plats. Som extra säkerhet sitter det hullingar som låser fast disken i racket. Även den här funktionen är svår att förklara men fungerar bra gör den i alla fall. Tänk om det alltid vore lika lätt att montera hårdvara som det är här.

Hårddiskarna har tillräckligt med luft mellan sig för att få en bra genomströmning. Med lite vilja får man också plats med en IDE- eller S-ATA kabel emellan hårddiskarna.

Ja som ni ser har chassit en stor nackdel. Precis som Herman konstaterade är det i praktiken omöjligt att använda runda IDE-kablar. Vanliga flata IDE-kablar går bra men tänk också på att standard 45 cm kablar inte nödvändigtvis räcker till. S-ATA kablar med raka kontakter går med lite våld att få dit men jag rekommenderar vinklade kontakter för att göra processen enklare.

Så en bild med lite hårdvara monterad. Moderkortet är ett A7N8X-E Deluxe och som ni ser får det plats utan problem. Här använder jag en vanlig 45 cm IDE-kabel och det är precis att den räcker till, så precis att jag inte når till kontakten för den sekundära IDE-kanalen. Nu sitter dessutom hårddiskarna längst upp och för att placera dem längst ner är det ett måste med längre kablar. Nu är dock IDE-kontakternas placering inte densamma på alla moderkort och bara för att en sak gäller för mig behöver det inte vara så för alla.

Kylning

Så hur ligger det då till med kylningen? Ska jag vara ärlig har jag inte kunnat testa den fullt ut då jag inte äger tillräckligt många 92 mm-fläktar. Men jag kan lova att det inte är något problem att få till bra temperaturer i det här chassit. De två fläktplatserna på vänster sida av chassit sitter bra placerade och även om det inte sitter fläktar där så kommer det åtminstone in luft för att kyla grafikkortet samt processorn. Att hårddiskracket sitter som det gör och med dess kylning vore det rätt enkelt att dela av chassit i två delar och sköta kylningen av hårddiskarna för sig och kylningen av resten för sig. Nåja, jag tror jag lägger mina modifikationsplaner på is just nu. Kortfattat så erbjuder chassit en kylning som är utöver det vanliga och detta ska Chieftec ha en eloge för.

Något som jag har funderat en del på är varför Chieftec som standard inte valt att utrusta chassit med dammfilter för fläktarna. I mina ögon känns det lite överkurs att ha ett stort filter i fronten där inga fläktar sitter men sen försumma det där man verkligen kommer att ta in luft.

Ljudnivå

Med ökade kylningsmöjligheter kommer också ökade möjligheter för ljudet att ta sig ut. Jag ska inte sticka under stol med att så även är fallet här. Men tack vare att chassit är kraftigt och att hårddiskarna är upphängda slipper man till stor del de vibrationer som kan uppstå. Att få till en bättre ljudnivå ser jag absolut inte som en omöjlighet och det handlar helt enkelt om hur intresserad man är av att hitta på egna lösningar. Man köper nog ändå inte det här chassit om man vill ha det så tyst som möjligt utan framförallt för dess ut utmärka kylningsmöjligheter.