Inledning

Sommaren 2019 blev startskottet för AMD:s nya arkitektur Radeon DNA (RDNA), den första nya kreationen sedan introduktionen av Graphics Core Next (GCN) i slutet av 2011. Nu inleder bolaget det nya året med ett nytt grafikkort, som intar den lukrativa mellanklassen.

Likt Radeon RX 5700 XT och RX 5700 baseras nykomlingen RX 5600 på samma grafikkrets, Navi 10. Den stora skillnaden här är en nedkapad minnesbuss och en mindre minnesbuffert, något som flankeras av en på pappret mycket intressant prislapp för sin prestandaklass.

sapphire_5600_pulse-4.jpg

Från början var grafikkortet tänkt att gå upp mot Nvidias Geforce GTX 1660 Ti, men med hjälp av att i sista stund skruva upp såväl klockfrekvenser som strömbudget är siktet nu inställt på mer potenta RTX 2060. Det senare har också nyligen fått ett kapat pris för att möta AMD:s nya grafikkort.

Det har blivit dags att se hur AMD Radeon RX 5600 står sig mot dagens modeller och vad det är som fick Nvidia att för första gången på länge prissänka en produkt. Häng med in i testlabbet!