Stack Overflow, en populär webbplats för programmerare för att ställa frågor och dela med sig av lösningar på, och Open AI, företaget som ligger bakom AI-språkmodellen Chat GPT, har kommit överens om ett API-partnerskap som liknar det Reddit och Google slöt tidigare under året.

Avtalet ger Open AI rätt att använda den tekniska kunskapen som användare på Stack Overflow-plattformen delat med sig av under 15 års tid och implementera den i Chat GPT. Detta meddelades i ett pressmeddelande under måndagen.

I pressmeddelandet framgår även att Open AI i gengäld på något sätt ska ge erkännande till Stack Overflow-gemenskapen när ett svar genereras baserat på plattformens inlägg, samt att Stack Overflow kommer att använda Open AI-teknik i sin utveckling av Overflow AI – en AI-modell som tillkännagavs i juli 2023 som använder en LLM för att ge svar på utvecklarfrågor.

Användare kritiska

Bland de som faktiskt bidrar till att ge AI-modellen något att träna på, alltså användarna, har det höjts många kritiska röster sedan affären offentliggjordes, bland annat på systersajten Stack Exchange. Vissa användare ifrågasätter hur avtalet är förenligt med det faktum att Stack Overflow använder en Creative Commons 4.0-licens som kräver att upphovsmannen får erkännande.

Andra har börjat sabotera eller plocka bort sina egna inlägg på Stack Overflow för att ställa till det för AI-modellen, vilket enligt Tom's Hardware har lett till att sajtens moderatorer haft fullt upp med att stänga av användare under den gångna veckan.