Sammanfattning

Asrock har inte många års erfarenhet när det kommer till tillverkning av grafikkort, och har en del att ta igen mot giganterna som Asus, MSI och Gigabyte. Att slänga sig in i grytan och få allt på plats direkt, speciellt i de prispressade klasserna, vore mycket att hoppas på när även de erfarna tillverkarna gör fel ibland. Med siffrorna i hand ser det ut som att Asrock faktiskt lyckades göra ett bra instegskort till ett rimligt pris.

asrock_5700_ch-11.jpg

Det första som slog undertecknad var storleken på kortet som mäter in under två expansionsplatsen, vilket trots den lägre prisklassen är en ovanlig syn. Kylaren i sig är väldigt diskret med en täckpanel i färgerna svart och gult, med inslag av silver, och saknar RGB-belysning helt och hållet. Bygget i sig håller bra kvalitet och ger inte känslan att det har skett onödiga besparingar med konstruktionen.

Prestandamässigt är Asrock RX 5700 Challenger något inkonsekvent jämfört med referensmodellen. Teoretiskt sett bör Asrock-kortet hamna något ovanför AMD:s egna kort, men vissa titlar säger helt annorlunda utan någon logiskt förklaring. Klockfrekvensen ligger kvar runt 1 700 MHz som i andra spel och utan flaskhals från processorn, men trots det kan den inte nå referensmodellen som prickar rätt varje runda.

asrock_5700_ch-7.jpg

Vidare till något som imponerar är kylarlösningen som inte ser så upphetsande ut. Kylflänsen ser något för liten ut för att kunna ge bra kylning och någorlunda låg ljudnivå, men trots det hamnar Asrock RX 5700 Challenger bra till sett till storleken. Kortet är även bestyckat med semi-passiv fläktkurva och är därmed helt tyst vid vila, vilket är ovanligt för den storleken och prisklassen men väldigt uppskattat.

Det som gör kortet mer intressant är prislappen som ligger några kronor över AMD:s rekommenderade pris på 4 190 kronor för Radeon RX 5700-serien. I dagsläget går Asrock kort loss för 4 224 kronor där dessvärre bara ett fåtal butiker har tagit in modellen än så länge, men kortet finns i lager hos ett fåtal.

asrock_5700_ch-8.jpg

Sammanfattningsvis imponerar Asrock Radeon RX 5700 Challenger, speciellt med tanke på bolagets begränsade erfarenhet med grafikkort och det rekommenderade priset. Kortet ligger väldigt nära gränsen till att tituleras som utmärkt, men variationerna i prestanda gör det svårt att motivera det betyget. Trots det är Asrock Radeon RX 5700 Challenger en bra produkt och belönas även med samma betyg.

Asrock Radeon RX 5700 Challenger ger bra prestanda, kylning och vettig ljudnivå till ett bra pris

Fördelar

  • Bra spelprestanda

  • Godkänd kylarlösning

  • Semi-passiv drift

  • Inom två expansionsplatser

  • Fabriksöverklockat ...

Nackdelar

  • ... men dock väldig lite

  • Prestandatapp i vissa spel

Pris vid publicering: 4 249 kronor
Lägsta pris: