Sammanfattning

Med både Asus och MSI avbockade är Gigabyte den sista av trion stora partnertillverkare som passerar testlabbet med sitt egenstöpta Geforce RTX 3080-kort. Ur en prestandaaspekt bjuds det föga förvånande inte på några direkta överraskningar. Företaget bjuder likt sina konkurrenter på fabriksöverklockning för Gaming OC-modellen vilket ger ett visst prestandaövertag ställt mot Nvidias Founders Edition, men i det stora hela handlar det om rätt marginella skillnader.

gigabyte_3080_goc-19.jpg

Det som istället är mer relevant när man väljer mellan partnermodellerna är utan tvekan kyllösningen som används och här har Gigabyte gjort ett förhållandevis bra jobb – om än inte riktigt på samma nivå som MSI och Asus. Kylaren håller temperaturerna bättre i schack än Nvidias Founders Edition-variant och kan vid det tysta BIOS-läget även erbjuda en låg ljudnivå. Körs kortet i sitt prestandaläge kan dock känsliga användare uppfatta modellen som något högljudd till följd av en aggressiv fläktkurva.

Något vi verkligen inte gillar med modellen är implementationen av PCI Express-kontakterna för strömmatningen. Metoden med förlängningskablar från kretskortet till kontaktblocket ger dels ett väldigt billigt och stökigt intryck som blockerar luft från att passera genom kortet. Samtidigt är kontaktpinnarna av den tunnare typen som har en tendens att hamna snett i blocket och därmed hindra kontakten från nätaggregatet att anslutas ordentligt – något vi stötte på även med det "förbättrade" kontaktblocket.

Nu är detta inte ett problem som alla kommer att stöta på, då pinnarna lyckligtvis verkar sitta rakt i majoriteten av exemplaren som skeppas ut till slutkund. Vi tycker dock inte att det ens borde vara möjligt för dessa att hamna snett överhuvudtaget och att det måste ha funnits ett mer stabilt sätt att utforma kontaktblocket om man nu prompt måste använda en metod med förlängningskablar.

Prismässigt ligger Gigabyte Geforce RTX 3080 Gaming OC på cirka 9 490 kronor i dagsläget, vilket är i princip samma nivå som de tidigare testade korten från Asus och MSI. Då detta är en prisklass där det finns en rejäl hop olika Geforce RTX 3080-kort att välja mellan (om än med väldigt lång leveranstid) har vi svårt att rekommendera just Gigabytes Gaming OC över någon annan modell då det egentligen inte har några direkt utmärkande egenskaper över konkurrensen.

Fördelar

  • Spelprestanda i toppklass

  • Gott om bildutgångar

  • Dubbla BIOS med olika prestandaprofiler

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Fabriksöverklockat

  • Bra kylare...

Nackdelar

  • ...men något aggressiv fläktkurva i prestandaläget

  • Tveksam lösning för PCI Express-kontakterna

  • Högt effektuttag

Pris vid publicering: 9 490 kronor
Lägsta pris: