År 2007 lanserade Bioware första delen av den enormt ambitiösa spelserien Mass Effect, som först lanserades till Xbox 360. Egentligen så kickades allt igång med en bok strax innan spelet som gav en liten försmak om hur stort projekt Bioware gav sig på med spelserien. Uppföljarna Mass Effect 2 och avslutning Mass Effect 3 lanserades år 2010 respektive 2012.

ME3_6.jpg

Av den anledningen har Bioware återupplivat serien med Mass Effect Legendary Edition, där samtliga spel har fått uppgraderade texturer och även ett par välbehövliga förbättringar för menyer och andra system som inte har åldrats med värdighet. För att hålla kvar känslan från originalspelen används samma motorer som titlarna släpptes med, och som vi kommer se senare straffas moderna datorer något av det.

Komponenter i testsystemet

Komponent

Modell

Tack till

Processor

Intel Core i9-10900K @ 5,0 GHz

Inet

Moderkort

Asus ROG Maximus XII Hero Wi-Fi

Asus

Minne

2× 16 GB G Skill Trident Z Royal
3 600 MHz, 16-16-16-36

G.Skill

Grafikkort

  • AMD Radeon RX 6900 XT (16 GB)

  • AMD Radeon RX 6800 XT (16 GB)

  • AMD Radeon RX 6800 (16 GB)

  • AMD Radeon RX 6700 XT (12 GB)

  • AMD Radeon RX 5700 XT (8 GB)

  • AMD Radeon RX Vega 64 (8 GB)

  • AMD Radeon RX 590 (8 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 3090 (24 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 3080 (10 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 3070 (8 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 3060 Ti (8 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 2080 Ti FE (11 GB)

  • Nvidia Geforce RTX 2060 FE (6 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 1080 Ti (11 GB)

  • Nvidia Geforce GTX 1060 (3 GB)

Kylning

Noctua NH-D15

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB
Samsung 860 Evo, 1 TB

Samsung

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (2004)

Som vanligt används redaktionens vanliga system för grafikkortsrecensioner med en överklockad Core i9-10900K i centrum. För grafikkorten har undertecknad valt ut senaste generationen från både AMD och Nvidia, men även letat i förråden efter äldre modeller för att se hur gamla grafikkort står sig i en upphottade trilogin.

Bildfrekvensen snappas upp av CapframeX över en period på 55 sekunder. Drivrutinerna som används är Geforce Game Ready Driver WHQL 466.47 och Radeon Software Adrenalin 21.4.1 WHQL, där båda har lagt till optimeringar för Mass Effect Legendary Edition.

Mass Effect 1

Spelet som inledde hela serien byggs på Unreal Engine 3, som i sin tur lanserades 2004 och hade några år på nacken redan när Mass Effect kom till Xbox 360. För dagens moderna spel blir det lite knepigt när spelen ofta begränsas av processorn istället för grafikkort, vilket ofta kan betyda lägre bildfrekvens än normalt.

Med prestandasiffrorna i hand syns det tydligt. Samtliga grafikkort från Nvidia hamnar kring samma bildfrekvens, oavsett det handlar om Geforce RTX 3090 eller GTX 1080 Ti. Det tyder helt klart på att grafikkorten inte riktigt dra full nytta av spelet, men trots det känns bildfrekvensen något för låg med tanke på att spelet lanserades först 2007.

Det för oss snabbt vidare till AMD som av oväntad anledning hamnar konsekvent en bit under nästintill samtliga grafikkort från Nvidia. Vad exakt det beror på är oklart, om det finns mer att hämta i drivrutiner, motorn i sig som inte är kompis med AMD eller om det är något annat som spökar. Med allt det sagt så finns det gott om bildrutor för samtliga kort, och det är inte omöjligt att driva runt bekvämt i 4K UHD-upplösning heller.

ME1_1.jpg
ME1_2.jpg
ME1_3.jpg
ME1_5.jpg
ME1_6.jpg
Bildspel från Mass Effect

Mass Effect 2

Nästa del fortsätter med Unreal Engine 3-motorn, men fick även ett gäng PC-specifika optimeringar som gör underverk för bildfrekvensen. Scenen som används är en del i Citadel och har nu låst upp bildfrekvensen över 240 FPS när kort kan klättra förbi det, men ibland tar det stop oavsett.

Med siffrorna i hand syns liknande mönster igen där Nvidia hamnar en bra bit ovanför AMD, men har den här gången en tydlig stege genom serierna. Detsamma kan tyvärr inte sägas för det röda laget där RDNA 2-korten hamnar på likvärdig bildfrekvens, medan Radeon RX Vega 64 och RX 5700 XT stärker sina positioner i högre upplösningen.

Även om resultaten i sig är ologiska så är Mass Effect 2 otroligt lättdrivet och gör det möjligt för samtliga grafikkort att med lätthet driva titeln. Vanligtvis så begränsar spelet även bildfrekvensen till maximalt 240 FPS. Med tanke på åldern på spelet så kan det finnas mycket bra anledning till och begränsningen rekommenderas därför få vara kvar.

ME2_1.jpg
ME2_2.jpg
ME2_3.jpg
ME2_4.jpg
Bildspel från Mass Effect 2

Mass Effect 3

Sist ut är omtalade Mass Effect 3 som avslutar Shepards del i spelserien och som många andra långkörare är det svårt att hitta ett slut som alla är nöjda med. Bioware lyckades inte riktigt med detta utan fick ändra sista delen i spelet en bit efter lansering efter att halva internet rasat över slutet. Utöver det används fortfarande Unreal Engine 3, som vid det här laget är åtta år gammalt.

Efter att Mass Effect 2 gav ett ordentligt lyft i prestanda går sista delen i serien tillbaka liknande ett liknande mönster som i första spelet. Nvidia stannar runtomkring 250 FPS medan AMD är fast vid 180 FPS, bortsett från Radeon RX 590 som oväntat nog toppar listan för det röda laget.

Ur en ren spelsynpunkt så är det fullt möjligt att driva runt spelet även i 4K UHD-upplösning med äldre hårdvara, trots att det inte finns någon vidare logik i vad som presterar bäst. Däremot är lägsta värdet på tok för lågt för samtliga kort och även om inte undertecknad märkte något av det under testslingorna kan det finnas tillfällen när bildfrekvensen dyker allt för mycket.

ME3_1.jpg
ME3_2.jpg
ME3_3.jpg
ME3_4.jpg
ME3_5.jpg
ME3_6.jpg
Bildspel från Mass Effect 3

Sammanfattande tankar

Mass Effect Legendary Edition har varit ute i snart två veckor och redaktionen har prestandatestat spelet även någon dag innan riktiga lanseringen. Att artikeln kommer ut så pass lång tid efter är på grund av Electronic Arts och deras klient Origin, som bara tillåter fem olika maskiner inom ett dygn. Vanligtvis kan vi gå runt detta genom att ha flera konton, men nu har moderbolaget stramat åt det ännu mer och påstår att även färska konton har använt för många maskiner.

ME1_5.jpg

Att Electronic Arts fortfarande håller på med hårdvarubegränsningar är otroligt konstigt och kan nästintill bara skada personer som prestandatestar spel. Redaktionen har väldigt svårt att se hur begränsningen ska förhindra någon att utnyttja deras tjänst på något sätt när begränsningen endast gäller i ett dygn. Utöver det var det ett par hinder med att fånga prestandan i samtliga spel, något som återigen bara påverkar oss och bidrar till frustrationen vid testandet.

Undertecknad spelade även igenom samtliga titlar vid sin respektive lansering. Just första Mass Effect har fastnat mest i huvudet och det beror delvis på att det var ett ganska stelt spel. Allt från vandra runt The Citadel till skjutmekaniken hade inte riktigt det flytet som önskades även år 2007, och undertecknad hoppades att Legendary Edition kunde färska upp samtliga delar.

ME1_1.jpg

Efter att ha suttit och testat ett antal dagar har intresset för titlarna försvunnit helt. Detta är givetvis en högst personlig åsikt men det har gjorts allt för lite för att modernisera titlarna och den första delen lider allra värst. Med det sagt har alla spel fått uppdaterade texturer och andra förbättringar som bland annat menyerna, men utan att ha originalen bredvid känns alla spelen väldigt gamla.

Det märks väldigt tydligt på prestandan också som är lite överallt och väldigt oförutsägbar, vilken till stor del beror att processorn flaskhalsar tillsammans den den ålderstigna motoron Unreal Engine 3. Med det sagt blir det en del prestandaförbättringar till Mass Effect 2, något som märkligt nog försvinner med den tredje och sista delen.

ME3_7.jpg

Samtliga titlar saknar även vanliga grafikinställningar som vi är vana vid och vi kan egentligen bara stänga av bland annat skuggor eller kantutjämning, där den sistnämnda saknar all form av detaljer på vad som används. Alla grafikinställningar är även på från början så det du ser är exakt det du får, till dess att det går att slänga in moddar från andra spelare likt tidigare spelen.

ME3_4.jpg

Med allt sagt är det absolut inga större problem att driva runt titlarna i 4K UHD-upplösning då du behöver gå tillbaka ett antal generationer innan bildfrekvensen blir ett problem. Däremot är det svårt att säga om prestandan håller sig genom samtliga spel, vilket är något vi inte hinner att testa fullt ut. Personligen kommer Mass Effect  Legendary Edition läggas på hyllan på obestämd tid då uppdateringarna helt enkelt inte lockar tillräckligt.

Har du börjat med Mass Effect Legendary Edition eller kanske sugen på det i framtiden? Skriv av dig i kommentarstråden!