Prestandatester

SweClockers prestandatester av partnerkort 2020/2021

Då vi redan gjort ett fullskaligt test av Geforce RTX 3070 Ti väljer vi att skala ned antalet programvaror och spel rejält till recensionerna av partnerkorten. Genom att göra detta får vi mer tid till att beta av ännu fler olika modeller, utan att för den delen tumma på det som är viktigt med en recension av denna typ – det vill säga konstatera hur mycket snabbare kortet är ställt mot Nvidias referenskort samt bedöma hur bra kyllösningen presterar.

Läs det fullständiga testet av Geforce RTX 3070 Ti

Eftersom dagens tredjepartskort skiljer sig otroligt lite i prestanda har redaktionen valt ett fåtal speltitlar tillsammans med syntetiska 3DMark Time Spy Extreme för att säkerhetsställa att prestandan är där den förväntas. Samtliga tester körs i upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar med korten ställda till sina referensutföranden.

Med de första prestandaresultaten i hand från 3DMark Time Spy ser vi att det är väldigt små prestandavinster som erbjuds av de båda partnerkorten ställt mot Nvidias Founders Edition. I sitt "Performance"-läge ligger MSI:s Suprim X längst upp, med drygt 1 procent högre prestanda medan Gigabyte-kortet ligger inom felmarginal från Nvidias egen modell.

Även i de renodlade speltesterna är prestandavinsterna från de fabriksöverklockade korten extremt svala. Det bästa resultatet presenteras av MSI:s Suprim X i Metro Exodus, men det handlar dock bara om en uppgång med 2 procent. I de övriga spelen handlar det om en pretandavinst på 2 procent för både MSI och Gigabyte över Nvidias Founders Edition – förutsatt då att de körs i sina "Performance"-lägen.