I början av november lanserade Intel sin processorfamilj "Alder Lake", som bjuder på två nya arkitekturer under huven och samtidigt tillverkas på den högst efterlängtade 10 nanometersprocessen – eller Intel 7 som bolaget kallar det för. Ytterligare nyheter är även stöd för DDR5 och PCI Express 5.0, där det sistnämnda i dagsläget enbart är till grafikkort som förvisso har en bit kvar för att dra nytta av hela bandbredden.

Hero-Bloom-Logo.jpg

Nyheterna tar inte slut där, utan för att kunna dra full nytta av Alder Lake behövs även Microsofts senaste operativsystem Windows 11. Det kommer nämligen med en ny schemaläggare som kan hantera både processorns stora och små kärnor. Däremot går det fortfarande att använda det tidigare Windows 10, dock med vissa prestandaförluster eller att vissa applikationer rent av inte fungerar. Det är något redaktionen ska ta en titt på idag.

Testsystemet är detsamma som användes för stora testet på Intel Core i9-12900K och i5-12600K "Alder Lake" och kan hittas genom den här länken. För att göra det något enklare att följa med alla diagram är ordningen alltid densamma med Core i9-12900K först, följt av Ryzen 9 5900X och slutligen Core i9-11900K. För varje modell är Windows 11 alltid den översta och då givetvis Windows 10 strax nedanför.

Först ut gäller produktivitetstesterna och med siffrorna i hand är det inga enorma skillnader för Core i9-12900K mellan operativsystemen, förutom i Handbrake. Där syns ett enormt prestandatapp med Windows 10, som sannolikt beror på att operativsystemet inte vet vilka kärnor som ska dra det största lasset. Utöver det syns även mindre avvikelser för Ryzen 9 5900X i diverse applikationer.

Det inbyggda processortestet i 3Dmark visar väldigt jämna resultat oavsett operativsystem. Skillnaderna som syns nu är helt klart inom felmarginalen, där framför allt "Alder Lake"-modellen presterar som den bör även i det äldre operativsystemet.

Vidare till Fire Strike blir det däremot några ändringar för både total- och fysikpoängen med Core i9-12900K. Största smällen tas av just fysikpoängen, där prestandaverktyget uppenbarligen har vissa svårigheter med att fördela belastningen mellan kärnorna.

Med Frostbite-motorn under huven tar samtliga processorer ett steg upp med det äldre operativsystemet. Ju snabbare processor desto större prestandaskillnad blir det mellan Windows 10 och Windows 11, vilket kanske inte är helt oväntat heller. Prestandatappet är dock något som kan lösas längre fram med speluppdateringar eller drivrutiner för både AMD och Intel.

Med Metro Exodus i lägsta upplösningen syns det återigen att Windows 10 har ett litet övertag i prestanda, men försvinner rätt snabbt när grafikkortet blir flaskhalsen. Däremot har Core i9-12900K väldiga problem i speltiteln med ojämn bildfrekvens titt som tätt som drabbar högre upplösningar mest.

Sist ut är Counter-Strike: Global Offensive där trenden äntligen vänder och Core i9-12900K tjänar in bildrutor med det nyare operativsystemet i samtliga upplösningar. Det samma kan inte riktigt sägas för Ryzen 9 5900X och Core i9-11900K, även om det är ganska små skillnader i prestanda.

Sammanfattande tankar

Att vara först ut med något kan ibland sätta käppar i hjulen när program eller hårdvara inte riktigt fungerar fullt ut ännu, som syns väldigt tydligt på många medlemmar som inte vågar ta klivet till Windows 11 ännu. Däremot är det bara Windows 11 som har nya "Alder Lake"-schemaläggaren och kan använda processorn fullt ut.

alder_lake-12.jpg

Även om prestandan ibland var bättre i det äldre operativsystemet så gick det bland annat inte att starta varken Total War: Three Kingdoms eller Assassin's Creed: Valhalla och få en komplett runda. Det kan även påverka andra program eller spel och därför rekommenderas verkligen Windows 11 ihop med "Alder Lake". Sitter du däremot på en Ryzen-processor eller äldre Intel-modell är det inte lika stora skillnader och därmed inte heller någon egentlig brådska med att ta klivet över.