Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel, där den sistnämnda har en fläktöppning. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14 med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition vilket får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset med systemet igång utan grafikkort ligger på 34,5 dBA och temperaturen på 25° C.

Den nya potentiellt väldigt strömtörstiga grafikkretsen och uppskruvad effektbudget till trots är det inga superhöga temperaturer som uppmäts på de testade korten. Asus TUF-kortet har en hyfsat aggressiv fläktkurva som standard och det leder till den lägsta uppmätta temperaturen i SweClockers testscenario. Föga förvånande befinner sig vätskekylda MSI:s Suprim Liquid X strax därefter och MSI imponerar vid överklockning, där den uppmätta temperaturen ligger enbart en grad över standardläget.

Asus Strix-modell hamnar lite på efterkälken i temperatur, då de förinställda lägen som finns att välja mellan främst fokuserar på låg ljudnivå. Det leder i sin tur till ett par grader högre temperatur än lillebror TUF. Det grafikkort som sticker ut mest i förhållande till konkurrenterna är Gigabytes Gaming OC-variant, som inte riktigt håller jämna steg i temperaturmätningarna, utan tvärtom hamnar konsekvent sist. Det är inget underkänt resultat, men det är anmärkningsvärt i relation till den väl tilltagna kylaren.

När vi kikar på uppmätt ljudnivå är det tydligt att Asus nya kylare på Strix-modellen är väldigt effektiv. Trots en låg temperatur är modellen konsekvent den tystaste och även när strömbudgeten skruvas upp hålls ljudnivån nere. Vi noterar även att anledningen till Gigabyte-kortets inte helt lysande temperaturmätningar kan hänga ihop med att det direkt ur kartong har en ganska så tyst fläktprofil i båda de förinställda lägena.

Asus TUF-modell är tillsammans med MSI:s Suprim Liquid X visar sig vara två av de mer högljudda modellerna. Det är inte jätteförvånande för TUF-kortet, som även är ett av de svalaste i våra mätningar. För TUF-kortet handlar det om tidigare nämnda relativt aggressiv fläktkurva och i fallet MSI Suprim Liquid X likaså. Fläktarna på radiatorn är helt enkelt inte supertysta i den profil som är förinställd och för användaren som vill går det att bättra på med lite manuell handpåläggning. Founders Edition-varianten möter sin överman när det överklockas och även om det går att få tystare om man gör avkall på temperaturen är kylaren helt enkelt inte lika effektiv som hos vissa partnerkort.

4090_Partner-25.jpg

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektförbrukning, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Slår vi ett öga på hur klockfrekvenserna ligger i belastningstestet är det en förhållandevis enkelspårig historia. Samtliga av de testade modellerna låser sig vid en frekvens oavsett vilket läge de är inställda på och sedan behåller de frekvensen under hela testet. En intressant detalj är Asus instegsmodell TUF OC når högst frekvens och lägger sig stabilt på 3 090 MHz under mätperioden. Gigabytes Gaming OC hamnar strax bakom på 3 030 MHz och Asus Strix följer med 2 970 MHz. MSI:s Suprim Liquid X når inte riktigt hela vägen fram i våra tester och får nöja sig med 2 955 MHz. Genomgående är att det är rätt rejäla hopp upp från standardutförande.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur utgör grunden för kylarens förutsättningar.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med under slutet av den 30 minuter långa testsessionen med Unigine Superposition. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

I effektmätningarna så hamnar inte helt oväntat de två grafikkorten som nådde högst klockfrekvenser längst ned, det vill säga Asus TUF-variant och Gigabytes Gaming OC-modell. Vi kan notera att effektuttaget under belastning sticker iväg till 550 W för hela systemet när de överklockas. Asus och MSI:s flaggskepp drar något mindre och mäter in på 520 W, vilket ligger i linje med deras lägre bibehållna klockfrekvens.

När vi granskar effektuttaget i de standardlägen som finns noterar vi ett effektuttag på Asus Strix-modell som ligger på samma nivå som Nvidias FE-modell, men det är också det enda kortet av de testade modellerna som gör det. Övriga modeller och lägen placerar sig 10 till 30 W högre än standardmodellen, vilket är att vänta utifrån de något uppskruvade klockfrekvenserna.