Test: Speltester

testrigg_2022-7.jpg

När det nu blivit dags för renodlade speltester är det som tidigare nämnts en ny uppställning inför hösten 2022 där enbart Red Dead Redemption 2 är kvar sedan tidigare, då det fortfarande är ett väldigt tungdrivet spel. Spelen som testats använder sig av olika grafikmotorer och gränssnitt och är utspridda över flertalet olika genrer. Med detta hoppas vi kunna utsätta grafikkorten för en bred uppsättning scenarion för att kunna se hur de beter sig.

Tolv titlar körs igenom vid upplösningarna 1 920 × 1 080, 2 560 × 1 440 samt 3 840 × 2 160 pixlar. För mer detaljer kring spelet och en djupdykning i vilken testmetod som används för varje individuell titel hänvisar vi till artikeln om SweClockers nya testsvit för grafikkort.

Först ut är den förhållandevis lättdrivna upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar, vilket bjuder på en blandad kompott. I titlar som Total War: Warhammer III, Assassin's Creed: Valhalla, Chernobylite och Cyberpunk 2077 klättrar RTX 4080 direkt upp i toppen och lägger sig ett snäpp under syskonet RTX 4090. I vissa fall placerar sig nykomlingen mycket nära och i exempelvis Red Dead Redemption 2 skiljer endast 9 FPS i medelvärde mot toppkortet.

För andra titlar, däribland Far Cry 6, Guardians of the Galaxy och Hitman III, placerar sig RTX 4080 betydligt lägre ned i listan och passeras av förra generationens toppmodeller från både Nvidia och AMD. Det bör dock noteras att skillnaderna i de flesta fall är mycket små, där endast enstaka FPS skiljer mellan modellerna. Därtill är vissa titlar betydligt mer processorbundna än andra i lägre upplösningar, vilket inte ger något av grafikkorten samma möjligheter att sträcka på benen.

När upplösningen skruvas till den numera gyllene medelvägen 2 560 × 1 440 pixlar säkras andraplatsen i alla titlar utom en och grafikkortet får komma till sin rätt. Därtill syns ett lyft om 50 procent eller mer ställt mot förra generationens RTX 3080 i merparten av spelen. Ett av de mer utstickande undantagen är Guardians of the Galaxy, där RTX 4080 intar tredjeplatsen och medelvärdet endast ökar med 15 procent. Avstånden till syskonet RTX 4090 blir dock något längre, även om det fortfarande är förhållandevis jämnt i flera fall.

I upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar får grafikkortet visa vad det går för och det bjuds på en imponerande skjuts i prestanda, även om skillnaderna inte är riktigt lika stora som för storasyskonet RTX 4090. De resultat som sticker ut mest återfinns i Total War: Warhammer III och Hitman III, där RTX 4080 går om föregångaren RTX 3080 med inget mindre än 66 respektive 56 procent.

Avstånden till RTX 4090 blir föga förvånande längre i princip alla titlar, där det kraftfullare grafikkortet i snitt placerar sig drygt 20 procent högre sett till medelvärdet. Här spelar även grafikminnesmängden in, där RTX 4080 med sina 16 GB inte räcker riktigt hela vägen i vissa tyngre titlar. Med det sagt är det fortfarande endast ett fåtal FPS som skiljer de två grafikkorten åt i bland annat Far Cry 6 och Guardians of the Galaxy.

Sammantaget med samtliga upplösningar avklarade står det klart att även RTX 4080 är ett prestandamonster, som står sig riktigt bra i både 1440p och 4K-upplösning. Prestandalyftet är visserligen något mer konsekvent över titlarna i mittenupplösningen, men ökningarna i 4K är minst lika anmärkningsvärda.