Cooler Master Qube 500 Flatpack

cm_qube500_flat-3.jpg

Får det lov att vara ett chassi i byggsats?

Egenskap

Värde

Typ

Minitower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

380 x 231 x 381 mm (33,4 liter)

Vikt

7,8 kg

Material

Stål, plast, härdat glas

3,5”-platser

3 st. (en delar vagga med 2,5")

2,5”-platser

3 st. (två delar vagga med 3,5")

Fläktplatser

8 st. 140/120 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 120 mm SF ARGB

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB 3.1 Gen 2 Type-C, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

1 199 kronor (svart/vit) 1 399 kronor (macaron)

Med Qube 500 Flatpack tar Cooler Master ett blad ur möbeljätten IKEA:s bok och tillhandahåller ett chassi som levereras omonterat i ett platt paket. Tanken här är dels att värna om miljön, då förpackningen tar mindre plats volymmässigt än om chassit hade varit färdigmonterat. Därtill finns det möjlighet för bolaget att ta ut svängarna gällandes modularitet när de olika beståndsdelarna inte är sammansvetsade med hjälp av popnitar utan istället skruvas ihop.

cm_qube500_flat-1.jpg

Chassit levereras i platt paket.

cm_qube500_flat-2.jpg

Smidiga instruktioner för bygget.

Bolaget har utformat emballaget väldigt smart för chassit, där beståndsdelarna är uppdelade i lager och varje lager är ett steg i monteringsprocessen. Varje steg är upptryckt på insidan av kartongen och har en tillhörande QR-kort som tar en till en kort instruktionsvideo på Youtube för just det momentet. Den som hellre följer illustrationer och text har även möjlighet att göra det via den medföljande instruktionsboken.

cm_qube500_flat-4.jpg

Man börjar med moderkortsplåten.

cm_qube500_flat-5.jpg

Där ska moderkortet monteras.

Medan man kan bygga ihop Qube 500 Flatpack till ett färdigt chassi utan komponenter så rekommenderar Cooler Master att man passar på att montera hela systemet på en gång. Vi tog till oss av denna rekommendation och kommer därför att montera komponenterna parallellt med själva chassibygget. Första steget är att plocka fram moderkortsplåten och skruva fast moderkortet med de medföljande skruvarna. Distanserna är redan förmonterade, så processen går väldigt smidigt.

cm_qube500_flat-7.jpg

Monteringsramen monteras på nätaggregatet.

cm_qube500_flat-8.jpg

Platsen för nätaggregatet.

cm_qube500_flat-9.jpg

Nätaggregatet på plats.

Därefter är det dags att montera nätaggregatet, där den medföljande monteringsskenan har stöd för formfaktorerna ATX och SFX. När monteringsskenan är fastskruvad på nätdelen skjuts hela paketet på plats på den främre delen av moderkortsplåten och skruvas därefter fast. Stöd finns för enheter med längder upp till 173 mm och ström matas genom en förmonterad förlängningskabel som löper till chassits baksida.

cm_qube500_flat-10.jpg

Dags att slänga på bakplanet.

cm_qube500_flat-11.jpg

Bakplanet på plats och fastskruvat.

Härnäst ska den första yttre panelen monteras på i form av bakplanet. Detta skjuts enkelt på plats och skruvas sedan fast med hjälp av sex skruvar.

cm_qube500_flat-12.jpg

Härnäst ska grafikkortet monteras.

cm_qube500_flat-13.jpg

Det ryms grafikkort med längder upp till 365 mm.

Med bakplanet på plats är det nu möjligt att montera grafikkortet, där chassit har stöd för modeller med längder upp till 365 mm. Den som önskar har även möjlighet att montera grafikkortet vertikalt med hjälp av en medföljande monteringsskena för ändamålet. Användaren behöver dock i det fallet själv införskaffa en PCI Express-förlängare för att koppla grafikkortet till moderkortet.

cm_qube500_flat-14.jpg

Kablar från nätaggregatet inkopplade.

cm_qube500_flat-15.jpg

Fronten fastskruvad.

I det här läget är det ett bra tillfälle att börja koppla in kablar från nätaggregatet till komponenterna, då nästa steg är att montera på frontpanelen på chassit. Fronten monteras på samma sätt som bakplanet, där denna skjuts på plats och fixeras med sex skruvar.

cm_qube500_flat-16.jpg

De sista kablarna från fronten inkopplade.

cm_qube500_flat-17.jpg

Fronten på plats och fastskruvad.

Med fronten på plats finns nu även kablarna till bland annat strömknappen och de främre USB-portarna tillgängliga, och vi skulle här rekommendera att man kopplar in dessa innan nästa steg då bottenplåten ska ta plats. Bottenplåten skjuts likt bakplanet och fronten in i stommen och fästs sedan med två skruvar. Denna täcks även av ett magnetbestyckat meshgaller som agerar dammfilter.

cm_qube500_flat-18.jpg

Dags att täppa till toppen med panel.

cm_qube500_flat-19.jpg

Toppen på plats.

Själva komponentmonteringen är nu slutförd i vårt bygge och det är dags att skapa ett faktiskt chassi genom att trycka på toppen – något som utförs på samma sätt som botten med två skruvar som fixerar panelen efter den har skjutits på plats.

cm_qube500_flat-21.jpg

Fötter är bra att ha.

Därefter monterar vi på chassits fötter, vilka är tillverkade i plast och har gummifötter för att lådan ska stå stabilt på exempelvis skrivbordet. Fötterna hålls på plats med snabbfästen och kan flyttas runt till olika positioner på chassit, något vi kommer att gå igenom lite senare i artikeln.

cm_qube500_flat-22.jpg

Nu ska sidopanelen på plats.

cm_qube500_flat-23.jpg

Sidopanel monterad.

Nu är det endast ett fåtal steg kvar och nu har vi nästan ett färdigmonterat chassi. Härnäst ska ena sidopanelen ta plats, där denna hålls på plats med snabbfästen och är väldigt lätt att såväl montera som plocka bort. Panelen är även perforerad och bestyckad med ett dammfilter så att luft kan plockas in eller tryckas ut genom den.

cm_qube500_flat-25.jpg

Monteringskena för fläktar och radiator.

Nästa steg är valfritt och handlar om den medföljande monteringsskenan för fläktar och radiatorer. Denna monteras på gångjärn och fixeras med en skruv. Skenan kan användas för att hålla fast två 120/140 mm-fläktar alternativt en radiator i storleksklassen 280 mm. I fall där man vill använda sig av denna monteringsskena byter man plats på sidopanelen av härdat glas och den perforerade sidopanelen för att låta luft strömma in från sidan.

cm_qube500_flat-27.jpg

Inget chassi är komplett utan härdat glas?

Sista steget är att slänga på den sista sidopanelen av härdat glas, vilken även den hålls på plats med verktygslösa snabbfästen. Glaspanelen är helt genomskinlig utan toning och ger en tydlig vy av komponenterna på insidan.

cm_qube500_flat-37.jpg

Qube 500 med inverterad layout.

Nu tänkte vi gå igenom några av de konfigurationsmöjligheterna som finns med Qube 500 Flatpack. Då chassits fötter är flyttbara till flera olika positioner kan man exempelvis sätta dessa på toppen, flytta den färgade täckpanelen till botten och vända chassit upp och ned. Detta skapar en inverterad layout med komponenterna på chassits vänstra sida.

cm_qube500_flat-38.jpg

Qube 500 med portarna pekandes uppåt.

Det finns även möjlighet att montera fötterna på frontpanelen, flytta den färgade panelen till toppen och ställa hela paketet på sådant sätt att portarna för moderkortet samt grafikkortet pekar uppåt. Detta är en konfiguration som lämpar sig för den som alltid vill ha smidigast möjliga åtkomst till systemets portar som annars sitter i bakkant.

cm_qube500_flat-35.jpg

Fötterna kan även placeras på sidopanelen.

cm_qube500_flat-36.jpg

Desktop-mode!

En annan rolig konfiguration är att flytta fötterna till den perforerade sidopanelen. Detta låter chassit ligga ned i ett mer klassiskt desktop-utförande. Det finns även ytterligare en konfiguration i liggande läge, där man hoppar över nästan alla monteringssteg och trycker fast fötterna direkt på moderkortsplåten för att skapa en öppen testbänk.

cm_qube500_flat-28.jpg

Mintgrönt är fint.

cm_qube500_flat-29.jpg

Gräddvit.

cm_qube500_flat-30.jpg

Rosa!

Medan grundmodellerna av Qube 500 Flatpack finns tillgängliga i färgerna vitt och svart finns det även en specialversion som Cooler Master kallar för "Macaron Edition". Denna har en vit stomme men levereras med tre olika färgteman för de yttre panelerna, där dessa kan växlas efter humör.

cm_qube500_flat-31.jpg

En krok är bra att ha.

cm_qube500_flat-32.jpg

Man kan hänga ett headset på den.

cm_qube500_flat-44.jpg

Eller varför inte ett ställa upp en 3D-accelerator.

Macaron Edition kommer även med dubbla plastkrokar som kan placeras lite varstans. För exemplet ovan har vi monterat en krok på fronten och använt denna för att hänga upp ett headset. Krokarna fungerar även utmärkt som ett displaystöd för ett 3dfx Voodoo-kort om de monteras på sidopanelen.

cm_qube500_flat-45.jpg

Strömknapp och USB-portar.

Med själva chassitbyggandet och genomgången av konfigurationerna avklarade kan vi kika närmare på de mer funktionella aspekterna hos Qube 500. Vi börjar med att kika på knappar och portar på utsidan, där dessa utgörs av en strömknapp med integrerad strömindikator. Lättåtkomliga portar finns att tillgå i form av en USB Type-C-port, dubbla USB 3.0-portar samt en 3,5 mm-kombojack för ljud.

cm_qube500_flat-42.jpg

Insidan av Qube 500.

Om vi riktar blicken mot insidan av Qube 500 Flatpack så rör det sig om en ganska kompakt skapelse med en lådvolym på 33 liter. Trots detta ryms fullstora ATX-moderkort, ATX-nätaggregat, grafikkort med längder upp till 365 mm samt processorkylare med höjder upp till 172 mm. Runt omkring moderkortet finns det gott om utstansade hål för kabeldragning, vilket gör det relativt lätt att få till ett städat utseende i huvudkammaren.

Sett till ventilation levereras chassit endast med en medföljande 120 mm-fläkt ur kartong, där denna är placerad i bakkant. Det finns dock möjlighet att komplettera med flertalet fläktar, då botten, fronten och toppen har monteringshål för totalt sex stycken 120/140 mm-fläktar. Dessa platser rymmer även radiatorer upp till storleksklassen 280 mm.

Nämnvärt är dock att alla fläktplatserna inte kan användas samtidigt, då det hela beror på vilken typ av komponentkonfiguration som används. I grundutförande blockeras exempelvis en av fläktplatserna samt radiatormonteringen i framkant till följd av nätaggregatets placering. Samtidigt kan det bli svårt att montera en stor radiator i taket om man har ett långt nätaggregat, då det sistnämnda kan slå i fläkten i taket när det är monterat längst upp på sin skena.

Använder man sig av ett Micro ATX-moderkort kan man dock välja att placera nätaggregatet i botten av chassit, vilket öppnar upp fronten och toppen helt. I det fallet bör man se över vilket grafikkort man använder, eller specifikt vilken kyllösning detta har, då nätaggregatet kan täcka en eller flera av fläktarna på ett luftkylt kort. Därför lämpar sig den konfigurationen bättre för vattenkylda grafikkort.

cm_qube500_flat-39.jpg

Baksidan av moderkortsplåten.

Det finns gott om utrymme för kabeldragning på baksidan av moderkortsplåten, vilket inte alltid är självklart på den här typen av mindre chassin. Det hade dock varit önskvärt med ett färdigt system, med exempelvis kardborrband, för att binda ihop kablarna på baksidan. Det känns som att bolaget till en viss del har förberett för detta, men chassit levereras endast med vanliga buntband för att fästa kablarna i någon av metallöglorna som finns på baksidan.

cm_qube500_flat-40.jpg

Plats för lagringsenheter på baksidan.

På baksidan av moderkortsplåten finns det även plats för mer traditionell lagring. Här ryms exempelvis upp till tre stycken 2,5"-enheter alternativt en 3,5"-enhet, där dessa monteras med vibrationsdämpande bussningar. Det går därtill att montera två 3,5"-enheter i huvudkammaren, då i toppen eller i botten, förutsatt att det inte sitter några fläktar där.

cm_qube500_flat-41.jpg

Monteringsplats för vattenpumpar eller reservoar.

Väljer man att montera nätaggregatet i chassits botten finns det ytterligare monteringshål att tillgå. Dessa kan användas för exempelvis vattenpumpar (hålbild för D5- samt DDC-modeller) alternativt reservoarer.