Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning dels under rendering med Blender, dels under videokodning i Handbrake. Det innebär att processorerna utsätts för hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

En fördel med att ha lägre klockfrekvenser är att Ryzen 7 5700X3D landar i ett bättre spann sett till energieffektivitet, vilket gör avtryck i effektmätningarna. Modellen är faktiskt riktigt effektsnål och ligger inte långt ifrån de nylanserade APU:erna i Ryzen 7 8000G-serien.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjlighet att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som totalt går åt för att rita upp scenen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 watt görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 4090-kortet vid vila.

Med ett lågt effektuttag, och relativt hög prestanda vid 3D-rendering, syns inte helt oväntat en trevlig energieffektivitet för Ryzen 7 5700X3D. Modellen landar här inte långt ifrån Ryzen 5 8600G, vilken tillverkas på en mindre processnod och baseras på en mer modern arkitektur.