Värmeutveckling och effektförbrukning

Temperaturen på grafikkorten uppmättes med programmet Rivatuner och värdena togs efter fyra rundor "Firefly Forest" i 3DMark06.

Radeon HD 4830 mot Geforce 9800 GT

Det är rätt svårt att jämföra dessa kort då Gigabyte modell har en Zalmankylare. Vad som är mer intressant är att Sapphires HD 4830-modell har så mycket bättre temperaturer än referenskortet. Visserligen kan kylaren på Sapphires modell vara bättre, vilket inte alls är osannolikt, men varvtalet på fläkten har definitivt med saken att göra. Genom att höja fläkthastigheten skulle man kunna få bättre resultat med den vanliga Radeon HD 4830. Vi vet dock sedan tidigare att kylaren långt ifrån är optimal på referensdesignen, som är exakt likadan som för Radeon HD 4850.

Radeon HD 4670 mot Geforce 9500 GT

Även här är det svårt med jämförelsen då Geforce korten har passiv kylning. Vi kan dock se att Sapphire återigen utmärker sig med låga temperaturer medan referenskortet från AMD blir betydligt varmare. Den självklara förklaringen är återigen hastigheten på fläkten. Referenskortet är dessutom relativt tyst medan den från Sapphire låter ganska högt. Detta är dock något som man genom senaste Catalyst drivrutinera kan ställa in själv efter vad man önskar (låg ljudnivå eller låga temperaturer).

Effektförbrukning

Denna gång använde vi oss av Futurmark Vantage (Jane Nash) för att se hur stor effekt de olika kombinationerna har vid belastning. I vanlig ordning är det förbrukning för hela systemet utom skärm som mäts med en elenergimätare. Låg belastning är med enbart Windows Vista igång.

Det finns faktiskt inte mycket att säga om effektförbrukningen då modellerna ligger riktigt nära varandra. Naturligtvis förekommer variationer (främst vid låg belastning) men även där finns förklaringar. Sapphires modell har högre effektförbrukning, åtminstone i viss mån, tack vare att fläkten är inställd på hög hastighet även när man inte belastar systemet.