Chassin

Här hittar du de senaste testerna och recensionerna av datorchassin. Redaktionen recenserar löpande modeller från välkända aktörer som Fractal Design, Phanteks, Cooler Master, Lian Li och Corsair, men ämnar även att täcka mindre produktioner som gräsrotsfinansierats via exempelvis Kickstarter.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt datorchassi:
Att välja datorchassi hänger mycket på ens egna specifika behov gällandes expansionsmöjligheter samt vilka komponenter som ska användas till bygget. Först och främst är storleken på chassit en viktig parameter att ta i beaktning, då dessa finns hela vägen från fulltower och miditower hela vägen ner till minitower och SFF (small form factor).

Chassits storlek är kopplat till vilken typ av moderkort som får plats på insidan. Klassiska miditower-chassin har exempelvis vanligtvis stöd för i formfaktorerna ATX, Micro ATX och Mini ITX medan mindre varianter i SFF-segmentet oftast är begränsade till Mini ITX-moderkort. Därför är det viktigt att säkerställa att chassit man väljer är kompatibelt storleksmässigt med ens moderkort.

Vidare bör man se över att chassit man har i åtanke även rymmer de andra komponenterna som ska monteras. Här kan moderna grafikkort vara riktigt bastanta pjäser, där det gäller att det finns utrymme på både längden och höjden i chassit. Har man många lagringsenheter, som exempelvis hårddiskar, behöver det även finnas tillräckligt många dedikerade platser för dessa i chassit.

Expansionsmöjligheter för ventilation är också viktigt vid chassivalet. Moderna chassin har generellt ett antal platser för antingen 140 eller 120 mm-fläktar. Fläktplatserna kan oftast även användas för radiatorer om man har tänkt att bygga in någon form av vattenkylning i datorn. Tänk även på att lättåtkomliga dammfilter kan vara en bra egenskap att kika efter, då de gör det lättare att hålla rent inuti datorn.

Sist men inte minst har vi den estetiska biten, där många vill ha möjligheten att visa upp sina komponenter. För detta ändamål säljs de flesta av dagens chassin med en sidopanel av transparent härdat glas, vilket låter åskådare se insidan av datorn även när chassit är stängt. För att ge en bygge ytterligare personlig flärd kan man även sikta på ett chassi med RGB-belysning, där fläktar och andra detaljer kan lysa i alla regnbågens färger.

Visa mer
108

Fractal Design Meshify 2

Fractal Design siktar på högt luftflöde och ett lättbyggt inre med chassit Meshify 2 som idag tar plats i testlabbet.

Sponsras av Phanteks
39

Testpilot: Phanteks Evolv Shift 2 Air – monolitens återkomst

Ett purfärskt och prydligt designat chassi i SFF-format får testpiloten David "DavidtheDoom" Kvist nördhjärta att klappa.

45

Corsair 4000D Airflow – ett vettigt miditowerchassi

Corsair tar plats i testlabbet med sitt nya chassi 4000D Airflow, vilket ska erbjuda högt luftflöde och ett lättarbetat inre.

228

Cooler Master Masterbox NR200P – ett genomtänkt Mini ITX-chassi

Jonas tar en titt på Cooler Masters chassi Masterbox NR200P, vilket ska erbjuda bra ventilation och expansion i ett litet format.

I samarbete med Phanteks
16

Testpilot: Phanteks Eclipse P500A med fyndiga funktioner

Phanteks budgetmodell levererar en majoritet av funktionerna man kan vänta sig av dyrare chassin vilket imponerar på testpiloten Pontus

25

Phanteks Eclipse P500A – prisvärt chassi med stomme i världsklass

Jonas tar en titt på Phanteks nya chassi Eclipse P500A, vilket kombinerar högt luftflöde med enkel montering och kabelhantering

111

Fractal Design Define 7 Compact – en värdig uppföljare till Define C

Fractal Design tar plats i testlabbet med uppföljaren till storsäljaren Define C, med påkostade materialval och smarta lösningar.

I samarbete med Be Quiet
8

Testpilot: Be Quiet Pure Base 500DX

Be Quiet Pure Base 500DX är en uppdatering av Pure Base 500 där fokus har flyttas från att vara tyst till att ge en bättre kylning.

40

Fractal Design Era ITX – stiligt men svettigt

Med en stilfull design och ett flexibelt inre vill Fractal Design slå sig in i det kompakta SFF-segmentet med chassit Era ITX.

18

NZXT H1 – bra och lättbyggt SFF-chassi

Med kompakta yttermått, integrerad vattenkylning och medföljande nätdel gör NZXT sitt inträde på SFF-marknaden med det nya chassit H1.

I samarbete med NZXT
50

Testpilot: NZXT H1 – kompakt chassi med inbyggd vattenkylning

Trenden med riktigt små chassin omfamnas av NZXT, som med förmonterad kylare och nätaggregat vill konvertera ofrälsta entusiaster.

129

Fractal Design Define 7

Den sjunde inkarnationen av Fractal Designs Define-serie tar plats i testlabbet med löften om en ännu bättre byggupplevelse och riktigt flexibla expansionsmöjligheter.

25

Be Quiet Pure Base 500 – utmärkt midtower med en större brist

Be Quiet tar plats i testlabbet med sitt senaste chassi Pure Base 500, vilket utlovar låg ljudnivå och hög kvalitet till en pressad prislapp.

I samarbete med Phanteks
5

Testpilot: Phanteks Evolv Shift Air – smalt ITX-torn med ogenomtänkta sidopaneler

Med Evolv Shift Air levererar Phanteks sidor av nät i textil med siktet på bättre luftflöde. Testpiloten Rasmus "BettyBoo42" Arvåsen synar det speciella chassit i sömmarna.

I samarbete med Fractal Design
19

Testpilot: Fractal Design testar nytt stilspråk med Vector RS

Med samma stomme som Define R6 tar Fractal Design ut svängarna med Vector RS. Rasmus "BettyBoo42" Arvåsen testar Vector RS!