Nätaggregat

Här hittar du tester av de senaste nätaggregaten till datorer. Redaktionen recenserar dels enheter från populära tillverkare som Corsair, Seasonic, Cooler Master och EVGA, men är inte heller främmande att kika närmare på mer udda varianter från mindre aktörer i konsumentledande syfte.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt nätaggregat:
Alla stationära datorer behöver ett nätaggregat, vars jobb är att omvandla den 230 V växelström man får via eluttaget till lägre spänningar som är mer lämpade att driva datorkomponenter. Nätaggregat kommer i flera olika fysiska storlekar, där den absolut vanligaste är ATX. Bygger man en liten dator i ett kompakt chassi är det dock oftast den mindre storleken SFX som används.

Att välja rätt effektklass är viktigt när man köper ett nätaggregat. I princip alla komponenter i datorn drar ström, där grafikkortet vanligtvis är den i särklass mest strömtörstiga komponenten. De allra flesta klarar sig på nätaggregat i en effektklass mellan 650 och 750 W. Har man tänkt att använda det snabbaste marknaden har att erbjuda gällandes både processor och grafikkort, samtidigt som överklockning står på menyn, kan det dock vara värt att kika på något ytterligare lite mer kraftigt för att ha marginalerna på sin sida.

Utöver effekt behöver man ta ställning till vilka kontakter man behöver få ut från nätaggregatet, och huruvida kablarna ska vara löstagbara (modulära) för enklare hantering av dessa. Vidare är nätaggregatets verkningsgrad en egenskap att ta i beaktning. Verkningsgraden, eller effektiviteten, syftar till hur pass bra ett nätaggregat är på att omvandla växelström till likström. Hög verkningsgrad innebär att de sker väldigt lite förluster vid omvandlingen, vilket i praktiken innebär en lägre elräkning och mindre värmeutveckling.

I våra tester och recensioner av nätagg får du svar på det mesta om vilken PSU du bör välja.

Visa mer
31

Silverstone SX600-G

Silverstone tar kompakt strömleverans till nya nivåer med nätaggregatet SX600-G, som är först i världen att nå 600 W med 80 Plus Gold-certifiering i den komprimerade formfaktorn SFX.

70

Fractal Design Integra M 550 W

Svenska Fractal Design tar sikte på entusiaster på budget med nya Integra M, som bland annat ger 80 Plus Bronze och modulära kablar till en attraktiv prislapp. SweClockers testlabb undersöker.

32

Antec Edge 750 W

Välrenommerade Seasonic lägger grunden till nya Antec Edge 750 W, som tar plats i SweClockers testlabb med löften om hög verkningsgrad och låg ljudnivå.

69

Corsair HX750i med 80 Plus Platinum

Det är dags för nästa kapitel i Corsair HX-serien, som nu begåvas med fler finesser och optimerad verkningsgrad. En av nykomlingarna sätts på prov i SweClockers testlabb.

103

EVGA Supernova G2 750 W

Stabil spänning, semi-passiv drift och ett konkurrenskraftigt pris ska göra nätaggregatet Supernova G2 till en favorit i entusiastkretsar. Nu är det dags att se om EVGA lever upp till löftena.

44

Cooler Master V700 700 W med innandöme av Seasonic

Med löften om stabil spänningsleverans, låg ljudnivå och hög verkningsgrad tar
Cooler Masters nätaggregat V700 plats i SweClockers testlabb för en rejäl omgång i konstlasten.

57

Be Quiet Power Zone 750 W

Låg ljudnivå och stabil strömleverans ska sätta Be Quiet Power Zone på kartan. Nu tar nätaggregatet plats i SweClockers testlabb för en omgång med konstlasten.

81

Be Quiet Kraft och Corsair CX500M

Tyska Be Quiet vill locka budgetbyggare med Sverige-exklusiva Kraft medan Corsair lägger till modulära modeller i CX-serien. SweClockers kontrollerar om billigare nätaggregat levererar.

116

Fem nätaggregat med 80 Plus Gold

Fem nätaggregat från Corsair, Enermax, Fractal Design, PC Power & Cooling och Silverstone hittar till testlabbet. Den gemensamma nämnaren är hög verkningsgrad med 80 Plus Gold-certifiering.

65

Fractal Design Newton R3

Hög verkningsgrad med 80 Plus Platinum i kombination med låg ljudnivå är löftet med nätaggregatet Newton R3, som nu får bekänna färg i SweClockers testlabb.

43

Silverstone ST45SF-G – nätaggregat för SFX

Nätaggregatet Silverstone ST45SF-G följer formfaktorn SFX och erbjuder finesser som modulära kablar och 80 Plus Gold-märkning. Nu sätts nykomlingen på prov i SweClockers testlabb.

46

Be Quiet Dark Power Pro 10

Med siktet inställt på kräsna entusiaster sjösätter tyska Be Quiet sitt nya flaggskepp Dark Power Pro 10. Två modeller har hittat hem till SweClockers där de utsätts för rigorösa tester.

63

FSP Aurum Xilenser AU-500FL och Silver Power SP-S460FL

Total tystnad i kombination med 80 Plus Gold är något som kan verka lockande för många. SweClockers sätter tänderna i två passiva nätdelar i 500 W-klassen.

74

Be Quiet Straight Power E9 680 W och Pure Power L8 630 W

Tyska Be Quiet vill bli störst i världen på nätaggregat. Två populära modeller tar plats i SweClockers testlabb och får svettas rejält när de kopplas till konstlasten.

185

Ace of Sweden AC-FSP460

Svenska Ace of Sweden börjar sälja nätaggregat på nytt, men denna gång tillsammans med välrenommerade FSP Group. SweClockers testar AC-FSP460 som endast kostar 300 kronor.