Design

Philips 276E8VJS följer ett formspråk som jag nu börjar känna igen. Likt konkurrenten AOC:s modeller som jag testat tidigare så löper det en tunn infattning av ramen längs större delen av skärmen. Det säljer in illusionen av en i det närmaste kantlös design.

Dock mycket likt sina konkurrenter så är det just en illusion. Det löper också en påtagligt fet svart kant i samband med denna tunna ram, vilket gör att när bildskärmen väl är igång så luras ingen.

Philips_276E8V_design.jpg

Längs med botten av skärmen löper det en tjockare svart linje i blank plast, där enbart modellbeteckningen och strömindikatorn finns i respektive ände av linjen. Mitt under denna plastbeprydda skönhet återfinns en liten transparent plaststav med tillverkarens namn på i vitt. Jag har inte bildat mig en bestämd uppfattning om detta designgreppet ännu.

Philips_276E8V_side.jpg
Philips_276E8V_side_tilted.jpg

Inställningsmöjligheterna på denna modell är extremt begränsade och det som erbjuds är enbart möjligheten att vinkla panelen försiktigt framåt -5 grader eller bakåt 20 grader, bortsett från helt rakt läge.

Jag är rätt besviken på Philips här. Det känns väldigt snålt att inte erbjuda justering i höjdled också. Panorering kan jag leva utan då det inte är något större problem att flytta på hela bildskärmen med fot och allt, men höjden är betydligt svårare att justera och kräver att användaren har någon sort skrivbordshylla. Alternativet är att ta till det gamla knepet och palla upp med böcker.

Philips_276E8V_stand_close.jpg

Stativet är gjort helt av metall och har en mörkgrå finish och löper som en halvmåne under panelen. Även armen som fäster i monitorn är av metall och är lackad i samma mörkgråa finish.

Philips_276E8V_thumb_screw.jpg

Verktygslös montering är bra

Philips_276E8V_rubber_fot.jpg

Gummifot

Det är inte mycket tankeverksamhet som krävs för att montera denna skärmen då allt behövs göras är att skruva fast foten med en tumskruv i botten. Armen är fabriksmonterad. Undersidan av foten är prydd med ett antal gummifötter som ser till att monitorn inte hasar runt eller glider på skrivbordet. Funkar extremt bra om jag ska säga vad jag tycker, och det ska jag ju.

Stativet är tunt och smakfullt men upplevs som väldigt stabilt. Kanske inte så konstigt med tanke på att armen som skärmen fäster i är extremt kort och helt utan inställnings möjligheter.

Philips_276E8V_stand_reflection.jpg

Notera mina flottiga fingeravtryck på sidan

Baksidan av bildskärmen är i princip ett enda stort stycke blank svart plast med undantag för uttaget för bild- och ljudanslutningar. Plasten är extremt ihålig och låter ljudligt tomt när jag råkar slå till baksidan när jag justerar skärmen eller liknande. Denna detaljen skvallrar om att det är en budgetskärm vi talar om.

Som helhet tycker jag inte att det är uppenbart att vi talar om en prisvärd modell, utan jag tycker Philips har använt sig av ett stilrent och enkelt designuttryck. Personligen gillar jag det lite avskalade och enkla. Hade de dessutom undvikit all denna blanka plast så hade det varit ännu bättre.

Philips_276E8V_backside.jpg

Jag kan tycka att pianolacken lite har spelat ut sin rätt. Även om det kan ge ett lite exklusivt utseende, vilket är väldigt troligt att Philips är ute efter, så är problemet att det drar till sig fingeravtryck och damm. En matt yta är helt enkelt bättre på att se ren ut. Denna skärm är dessutom extremt reflekterande.