MSI är för de flesta ett välbekant märke när det kommer till allt från grafikkort, moderkort och bärbara datorer. I framförallt det bärbara segmentet erbjuder företaget en radda med olika modeller i diverse olika prisklasser och storlekar, där den spelinriktade Stealth-serien befinner sig i det övre segmentet.

Inledning_V2.JPG

Idag ska jag ta mig en närmare titt på specifikt MSI GS77 Stealth 12UHS, en bärbar speldator som är packad till max när det kommer till högpresterande komponenter. Likt namnet antyder med Stealth-signaturen rör det sig om en maskin för spelande och skapande med ett format som är av tunnare och lättare slag. Ett minimalistiskt yttre utseende står också i fokus.

Huruvida modellen klarar av att hålla allt svalt och till en behaglig ljudnivå återstår att se – tunnhet och högpresterande komponenter är inte något som nödvändigtvis går hand. Slå på kaffekokaren, luta dig tillbaka och häng med när jag sätter MSI GS77 Stealth 12UHS genom ett uppslag av tuffa scenarier och hårda tester!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast av högsta grad med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4 – Heroes of Might & Magic III och C&C: Red Alert 2 spelades flitigt.

André är utbildad inom el och nätverk, men besitter övrigt bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelmotorer. Primära området för det tekniska intresset ligger i grafikkort och i förlängning bärbart. För kringutrustning är det spelinriktad skärmteknik som är det huvudsakliga intresseområdet.

När André inte häckar på SweClockers forum eller leker med den senaste hårdvaran så tycker han om att spendera tid på slagfälten i Battlefield eller djupdyka i ett rollspel. Men intresseområdet stannar inte vid spelande. Att skapa är viktigt för honom, där en växande investering för världsuppbyggnad står i fokus.

Sponsrat innehåll: Testpilot

MSI_Logo.png

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av MSI som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.


Specifikationer

Vid första anblick av specifikationsbladet är det ingen tvekan om att det rör sig om en bärbar dator i absoluta topsegmentet. MSI har inte snålat in någonstans när det kommer till urvalet av komponenter för GS77 Stealth 12UHS. Även batteriet är pressat till 99,9 wattimmar, vilket är maximal kapacitet när det kommer till den lagliga gränsen för att bära sig med på flyg.

Specifikationer

MSI GS77 Stealth 12UHS

Processor

Intel Core i9-12900H
6 högpresterande kärnor
8 energieffektive kärnor

Grafikkort

Intel Iris Xe (integrerad)
Nvidia Geforce RTX 3080 Ti, 16 GB GDDR6 (80 W)

Arbetsminne

2×32 GB (64 GB) 4 800 MHz DDR5 (maximalt 64 GB)

Skärm

17,3 tum IPS
3 840 × 2 160 pixlar (4K UHD)
120 Hz
100 procent DCI-P3

Lagring

1 st. 2 TB PCI Express 4.0-SSD (Samsung MZVL22T0HBLB-00B00)

Högtalare

2×2 W diskant
4×2 W baselement

Trådlösa anslutningar

Intel Killer Wifi 6E-AX1675
Bluetooth 5.2

Fysiska anslutningar

1 st. USB Type-C Thunderbolt 4 (Displayport 1.4)
1 st. USB Type-C 3.2 Gen 2 (Displayport 1.4)
2 st. USB Type-A 3.2 Gen 2
1 st. HDMI 2.1 (8K, 60 Hz eller 4K, 120 Hz)
1 st. SD Express-kortläsare
1 st. Intel Killer Ethernet E3100G 2,5 gigabit
1st 3,5 mm kombinerad ljudanslutning

Batteri

99,9 wattimmar
240 W nätadapter

Vikt

2,8 kilogram

Övrigt

Windows Hello
1080p-webbkamera
Fingeravtrycksläsare

Först ut ser vi en Intel Core i9-12900H med 6 prestandakärnor och 8 stycken energieffektiva kärnor, vilket medför totalt 20 trådar. Detta ackompanjeras av inget mindre än Nvidias senaste värsting i form av Geforce RTX 3080 Ti, som är konfigurerad till effektuttag om 80 watt. Till sist kan vi se att MSI väljer att installera 64 GB primärminne som körs i 4 800 MHz över två kanaler.

Den 17,3 tum stora skärmen jag har till hands har upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar (4K UHD) och körs i 120 Hz. MSI hävdar här 100 procent täckning av DCI-P3 och full täckning för både Adobe RGB och sRGB. Det går även att konfigurera GS77 Stealth 12UHS med antingen en 1440p-upplöst panel som körs i 240 Hz, eller en 1080p-panel som klarar av att drivas i 360 Hz. Bortfallet är dock garantin om 100 procent DCI-P3 för allt utom 4K UHD-versionen.

IO_2.JPG
IO_1.JPG
IO_4.JPG
IO_3.JPG

På höger sida av MSI GS77 Stealth 12UHS finns två USB Type-C 3.2 Gen 2-anslutningar, där ena är Thunderbolt 4-kompatibel och båda har även fullt stöd för extern skärmanslutning över Displayport 1.4. Sist ut på högersidan sitter SD Express-kortläsaren. På vänster sida huseras två stycken USB Type-A 3.2 Gen 2, samt hörlursuttaget och reglaget för att koppla bort webbkameran. På baksidan sitter avslutningsvis uttag för strömtillförsel, trådbundet 2,5 gigabit Ethernet och en HDMI 2.1-kapabel anslutning.

Första intryck

MSI GS77 Stealth är en väldigt stilren maskin. Med sin mestadels matta och helsvarta yta är det en dator som passar in i alla miljöer. Det finns inga överdriva accenter som gör att datorn sticker ut eller antyder att den skulle vara ämnad för spelande eller kreativt skapande.

Intryck_2.png
IO_5_logo.JPG

För att vara en 17-tumsdator med ett sofistikerat kylsystem är den ändå relativt lätt och med välbalanserad vikt. Jag skulle med enkelhet kunna se mig själv bära runt den i en väska på pendeltåget, eller under armen medan jag strosar runt på kontoret. Även logotypen är subtil; en högblank svart sköld med MSI:s ikoniska drake pryder locket. Utblåset på baksidan har en lätt svepande och mjuk form, vilket får datorn att se mer ut som en lyxig sportbil än ett stridsflygplan. Den senare nämnda formgivningen är annars varit väldigt populär på mer spelinriktade produkter.

Skärmen i sig har ramar av det tjockare laget, i alla fall med hänsyn till att det rör sig om en ultratunn maskin i det spelinriktade segmentet. Däremot är det nya gångjärnet för årets upplaga en fröjd att hantera. Skärmen öppnas upp med en hand utan att datorn i sig rör sig, en mjuk rörelse hela vägen till fullt uppställt läge. Skärmen är även väldigt stabil när jag skakar lite på bordet och uppvisar inga tendenser att flytta sig vid oavsiktliga stötar.

Intryck_1.JPG

Överlag vågar jag faktiskt påstå att byggkvaliteten är i toppklass. Det känns som en premiumprodukt hela vägen när det kommer till att hantera maskinen. Dessvärre verkar maskinen dra till sig fingeravtryck och liknande, som en svärm med flugor till en sockerbit i solen. Redan efter några minuter av att pilla på datorn, detta innan jag ens startat den, får jag ett otroligt sug att ta fram mikrofiberduken för att torka av locket då det är fyllt med bevis om min uppspelthet.

Något som jag direkt även blir en smula besviken på är den medföljande laddaren. Kabeln är i min mening väldigt kort i den ände som inte är löstagbar och fästs i bakre delen av datorn. Längden är en dryg meter. Som tur är, är den löstagbara delen längre, men här hade jag önskat att den fasta kabeln var av ett längre slag, detta för att kunna gömma undan själva AC-adaptern vid exempelvis en mer permanent skrivbordsinstallation.

Skärm

Det första jag möts av när jag öppnar upp locket på datorn handlar som tidigare nämnt om en 17,3-tumspanel med upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar (4K UHD), som sedan kan köras upp till och med 120 Hz. MSI hävdar 100 procent täckning av DCI-P3 här och jag har inga misstankar om att så inte är fallet.

GS77 skärm_1.png
GS77 skärm_2.png

Här önskar jag att man istället valt en skärm med 16:10-format, som lämpar sig bättre för såväl vanligt skrivbordsarbete som kreativt skapande. Överlag har jag ingenting att klaga på när det kommer färgkorrektuhet eller ljusstyrka. Just ljusstyrkan är något som inte är helt klart, då det är ospecifierat exakt vilken nivå det rör sig om, men rent subjektivt känns den tillräcklig.

Något som däremot inte är riktigt lika kalas är att jag inte verkar få G-Sync att fungera med den inbyggda skärmen. Adaptiv synkronisering är aktiverat genom Intel Graphics Command Center i skrivbordsmiljö, men när en 3D-applikation startas, lyser G-Sync-alternativet fortsatt med sin frånvaro när det dedikerade grafikkortet kopplas på.

För att kringgå detta försöker jag kolla om det går att köra direkt genom det dedikerade grafikkort i BIOS, men utan framgång. Vad detta säger mig är att MSI helt enkelt inte inkluderar en så kallad MUX-switch som tillåter grafikkortet att prata direkt med skärmen, utan går genom processorn och den integrerade grafikdelen. Avsaknaden av en MUX-enhet är något som kan ge upp emot ett 10-procentigt prestandabortfall när det dedikerade grafikkortet används med den inbyggda skärmen.

Tangentbord och pekplatta

En bärbar dator är inte mycket till en bärbar dator om det inkluderade tangentbordet och tillhörande styrdon inte håller måttet. Just därför skriver jag hela denna testpilot på det inbyggda och bakgrundsbelysta tangentbordet, samt utan assistans av extern datormus. Detta är för att verkligen få en rättvis känsla för hur det är att ha datorn med sig under längre tid.

kbm_2.JPG

När det kommer till det inbyggda tangentbordet blir jag glatt överraskad. Det är väldigt trevligt att skriva på även i längre utsträckning. Trots en lite mer kompakt layout är det enkelt att vänja sig. Slaglängden känns alldeles lagom och avslutas med ett lätt taktilt klickande, men klicket ligger snarare i skrivkänslan än som ett hörbart inslag. Det närmaste jag kan beskriva det som är Apples äldre Macbook Pro-enheter.

Tangentbordet är framtaget i samarbete med Steelseries och seden med spelinriktade produkter bjuder, står fullständig RGB-belysning på menyn. Varje enskild tangent har en egen uppsättning med lysdioder och erbjuder i teorin 16,7 miljoner färger att välja mellan. Ljusstyrkan kan justeras med hjälp av FN-kommandon. För att finlira med färger och makrokombinationer krävs ett program som heter Steelseries GG, något som täcks lite längre ned i artikeln.

Inledning.JPG

Den inbyggda pekplattan känns även den väldigt inspirerade av frukt-konkurrenten. Den är definitivt större än hos många andra datorer, även inom MSI:s egna segment. Ytbeläggning är väldigt len och gör att fingertopparna bara glider över utan något som helst motstånd. För drivrutiner används Microsoft egna Windows Precision Driver, vilket för det flesta bör ses som en god sak då oavsiktliga rörelser är nästintill noll, även när jag vilar handled eller tumme direkt på plattan i sig.

Styrplattan är dock inte helt perfekt, även om den är bättre än mycket annat jag testat genom åren. När jag nu aktivt använder den som enda inmatningsenhet för att navigera webben, program och dylikt börjar jag sakta lägga märke till någon form av acceleration. Det tar en kvarts sekund för styrplattan att vakna till liv, sedan är det ett eftersläp till viss mån – om än extremt lite. Detta är förmodligen inte något som de flesta ens skulle anmärka på ärligt talat, men för den som är van med superlåglatens-möss parallellt med höga uppdateringsfrekvenser kan det vara noterbart.

Högtalare och webbkamera

MSI GS77 Stealth 12UHS kommer med sex högtalarelement i stereokonfiguration, en lösning stämplad Dynaudio. Fyra av dessa högtalarelement är baselement om 2 watt per woofer, varav två av dessa är riktade nedåt. Dessa ackompanjeras av två högtalarelement som täcker högre frekvensband, och effekten är fortsatt specificerad till 2 watt styck.

Högtalare_1.png

Jag tar tillfället i akt och testar helt enkelt, där högtalarna testas med låten Crab Rave av Noisestorm. Detta görs i tre olika ljudvolymer, där volymintervallerna är 30, 50 respektive 100 procent och pågår i 30 sekunder för varje ljudslinga. Ljudet är inspelat med en rundupptagande kondensatormikrofon, denna är uppsatt i ett shock-mount och på cirka 40 centimeters avstånd. Ljudet är sedan utjämnat och förstärkt med +20dB i Magix Vegas innan exportering.

Som vi nu kan höra är ljudet förvånansvärt bra för att vara en bärbar dator, även om det inte riktigt når upp till legendaren Dell XPS 15. Basen är djup och fyllig nog för att bekvämt kunna användas till allt från musik, film- och serietittande samt spelande. Mellanregistret hörs tydligt och topparna är klara utan att skära igenom i någon direkt märkbar utsträckning. Elementen gör enligt mig ett relativt bra jobb att hålla sig skakfria även vid högsta ljudvolym.

Det som däremot lämnar en del att önska är webbkameran, vilket ärligt talat de flesta bärbara datorer inte verkar få till. Det är en 2,1-megapixlar-webbkamera som är kapabel till 1080p-upplösning i 30 bilder per sekund. Det går här att argumentera för att jag utsätter webbkameran för ett orfördelaktigt scenario, där jag har både starka ljuskällor bakom mig, ovanför mig och till viss mån framför mig. Men jag anser det ändå vara representativt för exempelvis en normal kontorsmiljö.

Den inbyggda mikrofonen tycker jag dock gör ett ypperligt jobb att plocka upp ett brett spektrum i rösten, samtidigt som MSI:s AI-filter gör ett bra jobb att utesluta oljud från exempelvis den fläkt jag har i rummet, samt trafiken som kan höras från det fönster som är öppet. Jag anser inte det vara några problem att använda datorns inbyggda ljudupptagning även i lite mer stökiga miljöer. Det går även att ställa in rundupptagande och riktad upptagning , samt slå av eventuell ljudbehandling om detta inte önskas, något som görs genom Realtek-kontrollpanelen.

Mjukvara

MSI GS77 Stealth 12UHS levereras med Windows 11 direkt ur lådan. När det kommer till mängden bloatware törs jag påstå att det ligger på en minimal nivå, där det enda som direkt behöver avinstalleras är Norton Antivirus.

MSI center specs.png
MSI center profiles.png
MSI center truecolor.png
SS GG keyboard.png

Som vanligt använder sig MSI av deras egna MSI Command Center för att hantera saker som automatisk uppdatering av diverse drivrutiner och BIOS. Genom denna programvara går det även att se systemets installerade hårdvara, ställa in användarprofiler för prestanda och hantera skärmprofiler för exempelvis DCI-P3 eller sRGB, där MSI Truecolor ligger inbakat.

Tangentbordet är som tidigare nämnt fullt bakgrundsbelyst, där varje enskild tangent är adresserbar i sin RGB-belysning. För att styra detta används programmet Steelseries GG. Utöver att styra belysningen för tangentbordet går det här att både spela in och klippa videoklipp som är inspelade genom applikationen. Till skillnad från exempelvis Geforce Experience behövs här inget konto, utan hela programmet är tillgängligt även i gästläge.

Prestanda

Med kraftfulla komponenter som Intel Core i9-12900H, 64 GB DDR5-minne som körs i 4 800 MHz och ett Nvidia RTX 3080 Ti är förväntningarna höga när det kommer till prestanda. Det ligger dock ett smärre orosmoln och gnager i bakhuvudet gällande huruvida kylkapaciteten är tillräcklig i en sådan pass slimmad maskin som GS 77 Stealth. Även 80-wattsversionen av RTX 3080 Ti får mig redan nu fundersam hur maskinen kommer att faktiskt prestera.

BM_4K_RTbenchmark.png

Syntetiska tester

Vi börjar med de syntetiska testerna, både rena processortester och mer blandade belastningar där hela systemet får jobba. Samtliga syntetiska tester körs med MSI Command Center inställt på automatiskt läge (AI-mode) genom MSI Command Center, där datorn automatiskt och dynamiskt justerar saker som klockfrekvens och fläktkurva.

PR - 5578.png
TS Extreme - 4434.png
TS - 9337.png
FS Ultra - 6148.png
FS Extreme - 11284.png

3DMark-sviten

Resultat

Port Royal

5 578 poäng

Time Spy Extreme

4 434 poäng

Time Spy

9 337 poäng

Fire Strike Ultra

6 148 poäng

Fire Strike Extreme

11 284 poäng

Fire Strike

21 589 poäng

Processorprestanda

Enkeltrådat

Flertrådat

Cinebench R20

637 poäng

7 143 poäng

Cinebench R23

1 658 poäng

16 388 poäng

3DMark CPU Profile

926 poäng

7 638 poäng

Det börjar inte speciellt bra måste jag säga. Redan nu tycker jag att poängen känns relativt låga givet de komponenter som befinner sig under skalet, speciellt i 3DMark-sviten. Jag väljer här att köra om testslingorna flera gånger, detta medan jag håller ett öga på temperaturer och andra parametrar som strömförbrukning, samt allokering av strömbudget fördelad mellan processor och grafikkort.

Det jag omedelbart kan se här är att grafikkortet slår i sin strömbudget om 80 watt mer eller mindre direkt. Detta tvingar stundtals ned klockfrekvenserna så pass lågt som 973 MHz, och prestandan följer därefter. Även processorn verkar ha svårt att hänga med i svängarna fullt ut. Nog för att poängen ändå är imponerande i Cinebench, med tanke på att det handlar om en bärbar dator, men med temperaturer låsta på 97 grader Celsius, en strömförbrukning om 72–77 watt och frekvenser som pendlar mellan 3,9 och 4,3 GHz kan jag inte säga att jag är direkt imponerad.

Min spontana känsla är att det finns en massor mer prestanda att hämta. Mina misstankar för den relativt låga strömbudgeten bottnar i att kylkapaciteten helt enkelt inte finns för mer än vad som presenteras framför mig. Nu undrar jag verkligen om det var rätt val från MSI:s sida att sikta på en lägre vikt och smärtare formfaktor, på bekostnad av till synes undermålig kylningsförmåga.

Blender_21-9.png

Blender 3.1.0

CPU-rendering

GPU-rendering

Monster

118 poäng

1 516 poäng

Junkshop

66 poäng

881 poäng

Classroom

50 poäng

768 poäng

Tankarna faller nu mot att det ändå måste finnas en anledning att MSI valt att bestycka datorn med Nvidias RTX 3080 Ti. Just detta grafikkort kommer ändå med 16 GB GDDR6-minne parallellt med de 64 GB av vanligt arbetsminne, något som borde göra sig bra i program som Blender. Jag laddar därför ned Blender-benchmark och kör igenom för att se vad som händer.

Med facit i hand står jag nu här ännu mer förvirrad. Även om poängen enligt ovan tabeller inte är dåliga i någon utsträckning så är det långt under förväntan. Processorpoängen är marginellt bättre än den egna datorn som är bestyckad med en Ryzen 7 5800H och RTX 3070 8 GB, och på den senare fronten presterar faktiskt MSI:s GS77 12UHS sämre än den privata datorn sett till Blender-rendering på grafikkortet.

Speltester

Med syntetiska tester avklarade är det nu dags att vi kollar på vad som kan förväntas när det kommer till spelande på MSI GS77 Stealth 12UHS. Trots prestanda som inte direkt imponerar när systemet lastas till max, finns det goda möjligheter att spelprestanda visar en annan historia. Spelsviten jag använder mig av denna gång består av titlar som har inbyggd testslinga. Detta är dels för att förenkla processen för egen del, dels för att få konsekventa siffror mellan vändorna. För MSI Command Center används profilen AI-Mode.

Samtliga titlar körs med maximala inställningar, däremot stängs saker som anti-aliasing, DLSS och ray tracing av i de titlar som går. Om något inte går att stänga av helt aktiveras läget som kommer närmast mer klassisk rasterisering och upplösning.

gears 5_max.png
Div2_4K.png
forza 5_1080p.png
rise 1080p.png

Spel

1080p

1440p

4K UHD (AI-läge)

4K UHD (150% fläkt)

Chernobylite

110 FPS

67 FPS

30 FPS

43 FPS

Metro Exodus Enhanced

64 FPS

48 FPS

27 FPS

25 FPS

Godfall

75 FPS

56 FPS

32 FPS

31 FPS

Shadow of the Tomb Raider

108 FPS

62 FPS

43 FPS

42 FPS

Forza 5

64 FPS

58 FPS

40 FPS

39 FPS

Gears 5

66 FPS

41 FPS

22 FPS

26 FPS

Hitman 3 (Dartmoor)

112 FPS

89 FPS

51 FPS

49 FPS

The Division 2

81 FPS

54 FPS

22 FPS

28 FPS

Assassin's Creed: Valhalla

72 FPS

56 FPS

29 FPS

35 FPS

Watch Dogs Legion

68 FPS

51 FPS

30 FPS

29 FPS

Vid första anblick verkar det dessvärre som att samma tendenser som i de syntetiska testerna, fortsatt gör sig påminda även vid spelande. Prestandan är inte nödvändigtvis dålig, men det svider ändå att se dessa siffror givet att det är en dator som ändå kostar över 50 000 kronor.

För att försöka ge GS77 Stealth 12UHS en lite större chans att sträcka på benen väljer jag även att aktivera profilen Extreme Performance med fläktarna skruvade i taket. Jag kör sedan igenom hela sviten en vända till. Resultaten är minst sagt intressanta vill jag säga, och är presenteras i fjärde spalten ovan.

Vissa spel visar sämre prestanda med uppdragen fläktkurva, något som är konsekvent mellan flera vändor av samma titel när jag växlar mellan den automatiska och manuella profilen. Detta medan andra titlar som Assassin's Creed Valhalla och Chernobylite uppvisar tydliga lyft i prestandan. Här blir det därför tvetydligt om vilken profil och fläktkurva som bör användas, speciellt då att manuellt skruva fläktarna till 150 procent inte är gångbart i längden enligt mig, på grund av den kraftigt ökade ljudnivån.

gpu limited_2.png
GPU_limited.png
PWR_limited.png

Med ovan till hands vill jag dock gräva lite djupare, och vid närmare inspektion uppdagas något rätt skrämmande. Grafikkortet går stundvis så pass lågt som 585 MHz, ett skapligt kliv ned från den redan låga turbofrekvsen som annars ligger på 1 175 MHz. Detta sker oberoende av profil och det står nu väldigt klart för mig att både värmeutveckling och strömbudget är handikappande i fallet MSI GS77 Stealth 12UHS.

Det finns en sista sak jag vill testa innan jag ger en slutgiltig dom när det kommer till den spelrelaterade prestandan, och det är att ändra hur boost-kurvan agerar för grafikkortet. Till hjälp för detta använder jag mig av Geforce Experience och det inbyggda verktyget för att överklocka automatiskt.

Spel, GFE automatisk justering, 150% fläkt

4K UHD

Procent ökning

Chernobylite

46 FPS

6,74 %

Metro Exodus Enhanced

25 FPS

0,00 %

Godfall

33 FPS

6,45 %

Shadow of the Tomb Raider

45 FPS

4,65 %

Forza 5

42 FPS

12,82 %

Gears 5

32 FPS

23,07 %

Hitman 3 (Dartmoor)

53 FPS

8,16 %

The Division 2

38 FPS

35,71 %

Assassin's Creed: Valhalla

36 FPS

2,85 %

Watch Dogs Legion

34 FPS

20,68 %

Med en justerad frekvenskurva blir saker och ting väldigt snabbt intressant. Inte nog med att vi får ett uppsving i maximal klockfrekvens, även om det bara rör sig om blyga 45 MHz extra. Vi får också en bättre frekvenskurva överlag, där dipparna blir mycket mindre påtagliga och klockfrekvenser håller sig stadigt runt 800–900 MHz-snåret. Detta ger oss mellan fyra och häpnandsväckande 35 procent extra prestanda, med undantaget Metro Exodus som efter avrundning inte visar någon som helst skillnad.

Förhoppningsvis är detta något MSI kan justera med framtida uppdateringar av BIOS och profiler i MSI Command Center. I dagsläget känns det som att en hel del extra prestanda finns att hämta för framförallt grafikdelen i GS77 Stealth 12UHS, bara frekvens- och fläktkurva kan jämnas ut bättre.

Temperatur och ljudnivå

Vid det här laget har vi redan konstaterat att datorn är väldigt begränsad i sin design, framförallt när det handlar om strömbudget och till viss mån även värmeutvecklingen. Det är nu dags att vi tar oss en närmare titt på den lite mer subjektiva upplevelsen med värme och ljudnivå.

Det korta svaret gällande ljudnivån lämnar en hel del att önska, i alla fall under tyngre belastning. Datorn blir väldigt högljudd med fläktarna dragna i taget och det handlar inte bara om den mätbara ljudnivån i sig, utan även karaktären på ljudet som fläktarna ger ifrån sig. Det är ett klassiskt väsande ljud som kan förväntas av tunna bladfläktar, den typen av ljud som åtminstone skär genom öppna hörlurar.

Den subjektiva värmeutvecklingen är totalt katastrofal enligt min bedömning. Redan efter två till fem minuter av användning i något mer krävande scenario, då blir datorn så pass varm att den känns obrukbar utan externt kopplade enheter. Tangentbordet blir obehagligt varmt att vila händerna på och till slut uppstår en rinnande handsvett.

GS77 heatmap.png

Illustration på zoner för värmeutveckling, där röd är varmast och blå är svalast

Det är faktiskt så pass illa att de övre tre raderna på tangentbordet känns lika varma som att hålla handen direkt vid något av värmeutblåsen på sidorna. Vissa bitar av tangentbordet blir till slut så varma att det faktiskt gör ont att hålla fingrarna där i längre utsträckning. Jag har försökt illustrera dessa zoner med hjälp av tangentbordets RGB-belysning: Röd (väldigt varmt), orange (varmt) och blå (svalt).

Sammanfattning och avslutande tankar

Om du har hängt med såhär långt måste jag säga att det är starkt jobbat! Det är mycket att gå igenom och MSI GS77 Stealth 12UHS lämnar mig med blandade intryck, om inte minst med förvirring. Det finns en massvis annat jag önskar testa, men för att hålla denna testpilot på en någorlunda rimlig nivå får jag utesluta en del saker.

På papperet är MSI GS77 stealth 12UHS mer eller mindre allt man kan önska sig, en drömmaskin utrustad med några av de bästa komponenterna som finns att tillgå i dagsläget. Under skalet finner vi en Intel Core i9-12900H, upp till 64 GB arbetsminne och ett Nvidia RTX 3080 Ti 16 GB. Även det flygplansvänliga batteriet om 99,9 wattimmar ger en möjlighet att arbeta utan att konstant behöva vara ansluten till ett vägguttag. Allt detta med den låga vikten om 2,8 kilogram, paketerat i ett relativt slimmat format.

GS77 avslut_2.png

Utöver kraftigt tilltagna och till synes kompromisslösa specifikationer är mina första intryck väldigt positiva. Chassit som är i metall har en subtil och mestadels matt ytbeläggning, där MSI:s logotyp är fint placerad och knappt märkbar. Byggkvaliteten känns gedigen rakt igenom för själva chassit. Den nya designen för gångjärnen ger en fullt linjär och smidig rörelse som tillåter locket att öppnas med en hand, samtidigt som skärmen i sig inte påverkas av oavsiktliga knuffar mot exempelvis bordskanten.

På tal om GS77 12UHS 17,3 tum stora skärm: Den 3 840 × 2160 pixlar 4K UHD-upplösta IPS-panelen, som ligger till grund för just den testade modellen, är väldigt trevlig. Utöver en hög upplösning finns möjlighet att köra panelen i upp till 120 Hz och MSI utlovar 100 procent täckning av DCI-P3. Alternativt kan modellen utrustas med en 2 560 × 1440 pixlar i 240 Hz, eller en 1 920 × 1 080-pixlarspanel i 360 Hz. Dock försvinner garantin om 100 procent DCI-P3 för de två lägre upplösta versionerna.

Det fullt RGB-bestyckade tangentbordet är väldigt trevligt att använda vid skrivande och vid allmän användning. Hela denna testpilot är skriven på det inbyggda tangentbordet för att ge en rättvis känsla över längre tid. Tangenterna har en lagom slaglängd samt ett tillfredställande, lätt taktilt klickande. Även musplattan är över förväntan när det kommer till en Windows-baserad enhet. Trots den stora ytan gör den ett ypperligt jobb att stöta ifrån sig oavsiktliga rörelser från både handflata och vilande fingrar.

De inbyggda högtalarna är också förvånansvärt bra. De blir högljudda, har ett tillfredsställande djup i basen och klarar av att leverera ett gott omfång av hela registret. Jag kan utan problem kolla på serier, lyssna på musik eller spela utan att känna ett behov av att koppla in hörlurar. Mikrofonerna gör även ett väldigt bra jobb att plocka upp en fyllig röst, samtidigt som den maskerar kringliggande oljud likt fläkt eller passerande trafik genom det öppna fönstret. Webbkameran lämnar dock en del att önska, men det är fallet för de flesta bärbara enheter törs jag påstå.

GS77 avslut_1.png

När vi når prestandatesterna för processor och grafik tar dock det roliga slut. Samtliga prestandasiffror som presenteras har svårt att möta den förväntan som ingjuts av komponenter likt Intel Core i9-12900H och Nvidia Geforce RTX 3080 Ti. Att spela i den inbyggda 4K UHD-upplösningen är nästintill uteslutet, detta då vi ser lägstanivåer under 30 FPS-gränsen alldeles för ofta. Ett liknande beteende kan ses i de syntetiska testerna, där den egna bärbara datorn med ett RTX 3070 slår det RTX 3080 Ti som finns i MSI:s maskin.

Efter närmare undersökning visar det sig att både värme och strömbudget är ett enormt problem för MSI GS77 Stealth 12UHS. Grafikkortet slår konstant i strömtaket på 80 watt, och ibland värmetaket samtidigt. Detta medför att grafikkortet klockar ned sig själv till oroväckande låga 585 MHz. Även processorn har svårt att ta ut svängarna, där temperaturer om 97 grader Celsius som ackompanjeras av en maximal turbofrekvens om 4,3 GHz verkar vara normen.

För att försöka råda bot på det hela testar jag att låta Geforce Experience justera frekvenskurvan för grafikkortet. Detta medför en överklockning om 45 MHz, men framförallt kan jag se att hela frekvenskurvan blir mycket mer stabil, vilket leder till att grafikkortet bekvämt kan hålla sig åtminstone runt 800 MHz som lägst. Med den nya frekvenskurvan kör jag igenom hela testsviten för spel igen, och observerar en klar förbättring, där vi kunde se en ökning på mellan 4 och 35 procent bättre prestanda vid 4K UHD-upplösning.

GS77 högtalare undersida.png

Sammanfattningsvis förstår jag inte riktigt syftet med denna produkt alls. Den MSI GS77 Stealth 12UHS jag testat säljs i skrivande stund för norr om 50 000 kronor och kommer med hårdvara i toppklass. I praktiken presterar datorn sämre än andra maskiner som säljs för under halva priset. Personligen känner jag inte att kringliggande saker som slimmad design, ljud eller den inbyggda skärmpanelen rättfärdigar den höga prislappen.

Om du inte absolut behöver en 17,3 tum stor bärbar dator med en väldigt färgkorrekt skärmpanel, då kan jag helt enkelt inte rekommendera denna dator. MSI erbjuder andra datorer likt GS77 Stealth 12UGS som kommer med en Intel Core i7-12700H och ett Nvidia RTX 3070 Ti. Det är samma design i grunden och baserat på siffrorna i denna recension misstänker jag att prestandan kommer vara snarlik för det mindre syskonet, trots i teorin sämre komponenter och allt detta till halva priset.

Fördelar:

  • Väldigt stilren design

  • Gedigen byggkvalitet rakt igenom

  • Bra högtalare och mikrofon

  • Bra pekplatta och tangentbord

  • Färgkorrekt skärmpanel

Nackdelar:

  • Strypt strömbudget

  • Undermålig kylkapacitet

  • Dåligt inställd frekvens- och fläktkurva

  • På tok för hög prislapp

Rekommenderat pris: 54 000 kronor
Lägsta pris vid publicering: 52 990 kronor