Microsoft har nyligen meddelat att Game Pass-prenumerationerna kommer att ändras, vilket inte bara skapat missnöje bland prenumeranter, utan även hos amerikanska myndigheten Federal Trade Commission, FTC.

FTC riktar kritik till Microsofts nya prenumerationsalternativ Game Pass Standard, som i USA kommer kosta 15 dollar, som kommer ge spelare tillgång till spelbiblioteket samt möjlighet att spela online. Något som saknas är sprillans nya spel, så kallade day one-lanseringar, vilket kommer låsas till de dyrare prenumerationsalternativen.

FTC skriver att detta kan ses som en degradering av tjänsten, vilket FTC varnade att det skulle kunna hända när de ville stoppa Microsofts köp av Activision Blizzard förra året. FTC skriver bland annat detta i sin rapport:

Microsofts prishöjningar och produktförsämringar — i kombination med Microsofts minskade investeringar i produktion och produktkvalitet genom uppsägningar av anställda — är kännetecken på ett företag som utövar marknadsmakt efter en sammanslagning.

Huruvida FTC:s kritik kommer leda någonvart återstår att se och det är upp till USA:s motsvarighet till hovrätten att ta detta vidare.