Kunder kan förvänta sig att grafikkort i RTX 4000-serien blir svårare och dyrare att köpa de kommande dagarna, då Nvidia enligt uppgifter kraftigt har minskat leveranserna av sina Ada Lovelace-kort. Leveransminskningen förväntas utlösa en prishöjning från Nvidias partners som Asus, MSI och Gigabyte.

Leveranserna av RTX 4000-kort väntas minska med 50 procent i närtid och primärt handlar det om det övre segmentet, från RTX 4070 till RTX 4090. I och med detta väntas antalet grafikkort som tar sig till butikshyllorna minska och priserna höjas. Specifikt hur mycket högre pris det handlar om återstår att se, men troligtvis handlar det mer om hundralappar än tusenlappar i skillnad.

Att Nvidia drar ner produktion och leveranser är egentligen ingenting konstigt. Företaget behöver utrymme att bygga kretsarna till nästa generations grafikkort och samtidigt se till att marknaden inte är knökfull med grafikkort som bara samlar damm på butikshyllorna.

Då prishöjning av RTX 4000-serien kan komma att ske är det därför läge att köpa RTX 4000-kort rätt omgående. Huruvida det blir några prisändringar på korten här i Sverige återstår dock att se. Priserna brukar inte fluktuera avsevärt, utan ändringar som sker handlar oftast om mindre justeringar och kortvariga reor.

Ska du köpa nytt RTX 4000-kort inom kort, eller väntar du på RTX 5000-serien?