Tidigare i veckan angreps logistikfirman Skanlog av en hackerattack från Nordkorea. Bolaget levererar vitvaror till bland annat Netonnet som har nu skickat ett mejl till sina svenska kunder om vilken påföljd som attacken har på återförsäljaren.

Svenska kunder som handlat hos Netonnet det senaste året och fått sina produkter levererade via Skanlog kan vara drabbade. Personuppgifter som namn, adress, mobilnummer och kvitton kan ha läckts. För närvarande vet inte Netonnet hur omfattande ransomware-attacken varit för deras verksamhet eller om några kunder har berörts då Skanlog har stängt ner sina datorsystem.

NetOnNet har en incidentrutin som startar från det att vi får kännedom om personuppgiftsincidenten. Den innehåller bl.a. säkerhetstekniska åtgärder, utredning och informationsinsatser – exempelvis som det här mailet som du nu får av oss. – Netonnet

Skanlog levererar även produkter till Systembolaget och angreppet väntas orsaka en brist i deras sortiment. För Netonnet kommer leveranserna att vara något mindre påverkade.

– Vi har viss påverkan på leveranserna av vitvaror men tack vare manuell hantering kan vi ändå leverera till större delen av landet, däribland storstadsområdena och den absoluta majoriteten av landets befolkning, säger Kristina Wärmare, kommunikationschef hos Netonnet.

Netonnet arbetar tillsammans med Skanlog för att utreda hur omfattande angreppet är och vilka konsekvenser som det kan ha.