Midia Research har publicerat en ny rapport över spelmarknaden efter att ha gjort en enkät bland 9000 spelare i Sverige, Australien, Brasilien, Frankrike, Kanada, Sydkorea, Storbritannien, Tyskland och USA. Slutsatsen firman drar av resultaten är att spelstudior bör satsa mer på single player-spel.

Orsaken är att hela 53 procent av alla spelare föredrar att spela solokvist, med en tydlig ålderskurva där äldre spelare föredrar single player-spel i högre utsträckning. I åldersgrupperna 16–19 och 20–24 föredrar en majoritet onlinespel med PVP-element, men från 25 och uppåt är det solospelandet som lockar mest.

I samtliga åldersgrupper gillar fler att spela tillsammans med familj och vänner i tv-soffan och onlinespel där spelare tillsammans ger sig på datorstyrda motståndare (som i till många MMO:er) ligger sist oavsett ålder.

Rapporten kommer efter några år då flera stora spelstudior satsade stora pengar på så kallade live service-spel, men många av dessa projekt sålde sämre än utvecklarna hade hoppats och studiorna förlorade mycket pengar. Flera spel har dessutom stängs ned och lämnat de spelare som köpte spelen utan något spel.