Under Computex 2024 avtäckte Asus en uppgraderad version av sin bärbara speldator ROG Ally. En maskin som vi bitvis tyckte mycket om men trots det hade ett bar uppenbara brister– batteritiden var en av dessa. Asus har dock varit lyhörda och med den nya varianten Ally X ämnar tillverkaren åtgärda några av de vanligaste klagomålen på den ursprungliga Ally.

Asus-ROG-Ally-X-1.jpg

Ally X är inte bara bättre utan även objektivt snyggare.

Tyvärr är varken systemkretsen eller skärmen uppgraderad, systemkretsen kan man dock inte beskylla Asus för då det helt enkelt inte finns något uppenbart bättre alternativ på marknaden för tillfället. I skärmväg hade det absolut varit trevligt med en OLED-panel då vi blivit bortskämda med den som Valve bestyckat Steam Deck med. Det ska dock sägas att den 1 080p, 120 Hz, VRR-bestyckade LCD-panelen på ROG Ally är långt från dålig.

Vad är nytt?

Klicka för mer information

Specifikationer: Asus ROG Ally

ROG Ally X Z1 Extreme

ROG Ally Z1 Extreme

Skärm

7 tum IPS
1 920 × 1 080 px.
120 Hz
VRR
Pekskärm

7 tum IPS
1 920 × 1 080 px.
120 Hz
VRR
Pekskärm

Systemkrets

Ryzen Z1 Extreme
8 kärnor 16 trådar Zen 4
12 CU RDNA 3

Ryzen Z1 Extreme
8 kärnor 16 trådar Zen 4
12 CU RDNA 3

Primärminne

24 GB LPDDR5X
7 500 MT/s

16 GB LPDDR5
6 400 MT/s

Lagring

1 TB
PCI Express 4.0
M.2 2280

512 GB
PCI Express 4.0
M.2 2230

Micro SD-minneskortsplats

Ja

Ja

Kylning

Dubbla fläktar med 77 blad

Dubbla fläktar med 47 blad

Batteri

80 Wh

40 Wh

Handkontroller

Fasta

Fasta

Anslutningar

Wifi 6e
Bluetooth 5.2
USB Type-C (10 Gbps)
USB Type-C (USB 4, 40 Gbps)
3,5 mm ljud

Wifi 6e
Bluetooth 5.2
USB Type-C (DP Alt mode)
ROG XG Mobile
3,5 mm ljud

Operativsystem

Windows 11

Windows 11

Mått

280 × 111 × 25 mm

280 × 111 × 21 mm

Vikt

670 gram

608 gram

Övrigt

RGB-belysning
Haptisk feedback

RGB-belysning
Haptisk feedback

Riktpris

10 990 kr

7 990 kr

Visa mer

Vad är då egentligen nytt på Ally X? Börjar vi med att kika på tabellen ovan har mängden primärminne som delas mellan processorn och grafikdelen ökat från 16 til 24 GB. Därtill är det av den betydligt snabbare sorten LPDDR5X. Eftersom det har blivit mer tilltaget till mängd är den förinställda mängden som grafikdelen kan disponera inställd på 8 GB. Detta kan potentiellt få en påtaglig effekt på minnestörstiga moderna spel.

Därefter kommer nu enheten med 1 TB SSD-lagring som standard. Det är även av typen M.2 2280 denna gång vilken är välkommet då det är lättare att hitta till bra pris än den mindre formfaktorn M.2 2230 hos föregångaren.

Asus-ROG-Ally-X-5.jpg

Ventilationshålen är något fler till antalet.

Kylsystemet har fått sig en uppgradering med både bättre ventilation och mer effektiva och tystgående fläktar vilket är en välkommen förbättring. Något som inte syns på siffrorna är de uppgraderade spakarna som ska vara både mer hållbara och har en förbättrad fjädringsmekanism. Därtill är knapparna förbättrade för ökad taktil känsla.

Asus-ROG-Ally-X-6.jpg

Djupare grepp och förbättrade trigger-knappar är uppskattat.

Den största uppgraderingen både på papper och fysiskt är batteriet som blivit dubbelt så stort. Detta är mycket välkommet då just batteritiden varit något av en akilleshäl för den ursprungliga Ally.

Asus-ROG-Ally-X-2.jpg

Ally X är något tjockare på grund av det större batteriet.

Eftersom batteriet blivit större har även enheten blivit en gnutta tjockare och tyngre. Viktökningen känns i händerna men den är absolut inte oskälig. lyckligtvis har Asus tagit den ökade tjockleken och gjort något konstruktivt av den då enhetens grepp är markant trevligare och djupare.

Asus-ROG-Ally-X-3.jpg

Den proprietära kontakten är ersatt av en USB 4.

I anslutningsväg har den proprietära ROG XG Mobile-porten försvunnit och bytts ut mot en USB Type-C med stöd för USB 4. Detta gör att du kan koppla in valfri extern grafikkrets istället för enbart Asus egna, detta gör dock att ägare av Asus externa grafikkort inte längre kan nyttja dessa tillsammans med Ally X.

Det har blivit dags att slå ett öga på hur enheten presterar och om den ökade mängden primärminne gör någon skillnad.

Prestandatest

I nedan prestandatester har jag testat det tungdrivna Cyberpunk 2077 i två olika lägen med två olika upplösningar. Mängden minne som kan nyttjas av grafikdelen är inställt på 6 GB för ROG Ally och 8 GB för Ally X. Detta är Ally X förinställda läge och förmodligen de som de flesta kommer att använda.

Gällande de förinställda prestandalägen som finns på enheterna skiljer de sig åt i Silent och Performance mode. På den vanliga Ally-enheten är dessa förinställda på 10 respektive 15 W medan de är 13 respektive 17 W på Ally X. Jag har inte justerat dessa för att matcha varandra utan låtit de vara i sina fabrikslägen för att ge en bild av hur enheterna presterar direkt ur kartong.

I snitt presterar den nya enheten några procent bättre vilket är inom ramarna för det vi på förhand hade förväntat oss. I det manuella turboläget med laddare inkopplad och strömbudget uppskruvad i max har Ally X enheten ett övertag på ungefär 6 procent över båda våra testscenarion, inte revolutionerande men välkommet.

Jag genomförde ett par snabba tester med grafikminnet uppskruvat till 10 GB på Ally X men resultaten blev identiska med 8 GB-testerna. Troligtvis är 8 GB en väl avvägd mängd för upplösningen på skärmen.

Batteritest

För att genomföra batteritesterna har jag använt identiska inställningar på båda enheterna med det fördefinierade turboläget på 25 W och skärmens ljusstyrka är inställd på 75 procent av max.

Jag laddar in samma sparfil i Cyberpunk 2077 och fäster ett gummiband runt högerspaken med känsligheten i horisontell led nedställd till 1. Detta resulterar i en konstant långsam medsols rotation av kameran och mäter sedan tiden från 100 till 0 procents batteri.

Det är kul att se att det större batteriet i vissa scenarion verkar ge mer än en dubblering av batteritiden. Det verkar som att ROG Ally X är mer strömeffektiv än sin föregångare då jag under hela testperioden konsekvent får mer än dubbelt så lång batteritid.

Sammanfattande tankar

Till att börja med är det trevligt att se att ROG Ally har fått sig ett lyft i prestanda och användarvänlighet sedan vi först testade den. Efter otaliga uppdateringar verkar Asus ha gjort silent-läget brukbart. Därtill känns gränssnittet faktiskt mer polerat och användbart än tidigare. Visst, det är fortfarande en Windows-enhet men efter att ha genomfört den första konfigurationen med mus och tangentbord känns den förvånansvärt användbar med enbart touch och stryspakar.

Asus har med Ally X gått från att vara en bra Windows-handhållen dator till att vara min favorit. Missförstå mig rätt du får fortfarande en betydligt mer strömlinjeformad och enkel upplevelse med en Steam Deck, för att inte tala om den otroliga OLED-skärmen på den modellen. Men är det en Windows-enhet du är ute efter känns Asus ROG Ally X som det absolut bästa valet.

Asus-ROG-Ally-X-9.jpg

Mjukvaran är faktiskt ganska bra.

Mjukvaran känns mognare än tidigare, ergonomin är kraftigt förbättrad, knapparna är förbättrade, spakarna är faktiskt bra, batteritiden är ett icke problem och prestandan räcker gott och väl.

Det enda smolket i glädjebägaren är väl egentligen att priset har fått sig en rejäl skjuts norrut vilket gör enheten till något du verkligen måste vilja ha för att kunna motivera prislappen på 10 990 kronor.

Vem är den till för? Har du redan en Ally och tycker den är bra känns inte en uppgradering nödvändig om du inte har lite drygt 11 000 kronor som du inte vet vad du ska göra av. Har du en Ally men tycker batteritiden är oacceptabel alternativt en handhållen speldator av äldre snitt och vill ha prestandan är Ally X i min mening det bästa valet just nu.