Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
39

Grafikkort från Asus, Gigabyte och Zotac i mellanklassen

I skinande vårsol fortsätter SweClockers att botanisera i mellanklassen. Näst på tur står Radeon HD 7790 och Geforce GTX 650 Ti Boost från Asus, Gigabyte och Zotac.

85

Asus Geforce GTX 670 DirectCU Mini

Kompakta datorer behöver inte betyda undermålig prestanda och avskalade komponenter. Asus minsting Geforce GTX 670 DirectCU Mini tar plats i testlabbet.

52

Geforce GTX 650 Ti Boost och Radeon HD 7790 – grafikkort i mellanklassen

AMD och Nvidia möter våren med två nya grafikkort i mellanklassen. SweClockers sätter tänderna i hela 16 olika konfigurationer – givetvis med nykomlingarna Geforce GTX 650 Ti Boost och Radeon HD 7790 i centrum.

390

Nvidia Geforce GTX Titan

Inte mindre än tio påkostade konfigurationer sätts på prov när Nvidias senaste monstermodell Geforce GTX Titan får bekänna färg i SweClockers testlabb. Håll i hatten, för nu är det dags att presentera resultaten!

153

Asus ROG Ares II

Komponentjätten Asus släpper en ny monstermodell med dubbla grafikprocessorer. SweClockers testar vad som mycket väl kan vara världens kraftfullaste grafikkort: Ares II.

111

Nvidia Geforce GTX 660

Kepler tar ytterligar ett steg ned i prisklasserna när Nvidia lanserar Geforce GTX 660. SweClockers provar på tre modeller från Asus, KFA2 och Zotac för att se om nykomlingen har vad som krävs för att segla upp som ett alternativ till Radeon HD 7800-serien.

233

Nvidia Geforce GTX 660 Ti

Nvidia rivstartar höstsäsongen med Geforce GTX 660 Ti, efterföljaren till storsäljaren GTX 560 Ti. Med rötter i betydligt snabbare modeller, kan nykomlingen röra om i prestandatabellerna? SweClockers har svaret!

306

AMD Radeon HD 7970 Gigahertz Edition

AMD tar upp grafikkampen och lanserar nya flaggskeppet Radeon HD 7970 GHz Edition. Med uppskruvade klockfrekvenser och turboläge hoppas företaget kunna slå Nvidia Geforce GTX 680 på fingrarna.

47

MSI Geforce GTX 680 Twin Frozr III OC

Den berömda kylaren Twin Frozr återkommer i ett nytt Geforce GTX 680, som inte bara ska tilltala prestandajägare utan även vara ett tystare alternativ till Nvidias referensmodell. SweClockers testar en nykomling från MSI.

217

Gigabyte Geforce GTX 670 OC Windforce 3X

För den som inte nöjer sig med Nvidias referensdesign finns alternativ. Ett av dessa är Gigabytes nya Geforce GTX 670 med kylaren Windforce 3X, som nu får bekänna färg i testlabbet.

245

Geforce GTX 670

Grafikprocessorn GK104 "Kepler" återkommer i ytterligare ett grafikkort från Nvidia, denna gång för en lägre prisklass. SweClockers testar vad som mycket väl kan bli sommarens storsäljare.

178

Asus Geforce GTX 680 DirectCU II TOP

Asus ingenjörer får fria händer med Geforce GTX 680. Resultatet är en ny modell med den populära kylaren DirectCU II, som nu får en omgång i SweClockers testlabb.

272

Geforce GTX 690 – Världens snabbaste grafikkort

Med två Kepler på samma kretskort och mer lyx än någonsin vill Nvidia vinna entusiasternas gunst. SweClockers testar Geforce GTX 690 och upptäcker ett grafikkort utöver det vanliga.

696

Geforce GTX 680 "Kepler" samt SLI

Nvidia är flera månader efter konkurrenten till generation 28 nanometer, men nu riktas strålkastarna mot Kepler. SweClockers sätter tänderna i flaggskeppet Geforce GTX 680 och upptäcker ett grafikkort utöver det vanliga.

155

AMD Radeon HD 7870 och 7850

Det blir fler grafikkort när AMD lanserar två nya modeller med arkitekturen Graphics Core Next. Radeon HD 7870 och 7850 tar vid som potentiella favoriter för gamers som håller hårt i plånboken.