Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
52

MSI Radeon HD 7950 Twin Frozr III

När tillverkarna får fria händer med Radeon HD 7950 gäller det om att stå ut från mängden. SweClockers undersöker en påkostad modell från MSI med kylaren Twin Frozr III.

258

AMD Radeon HD 7950 – Asus DirectCu II och XFX Black Edition

Arkitekturen Graphics Core Next återkommer i Radeon HD 7950, ett nedbantat grafikkort för en lägre prisklass. SweClockers testar två högaktuella modeller med eftermarknadskylare.

100

XFX Radeon HD 7970 Black Edition

Referensmodellen i all ära, det är skräddarsydda grafikkort som visar upp Radeon HD 7970 från den bästa sidan. SweClockers testar kryddade Black Edition från XFX.

764

AMD Radeon HD 7970

Få saker får entusiasternas hjärtan att klappa som en ny generation grafikkort i prestandaklassen. Nu lanserar AMD inget mindre än flaggskeppet Radeon HD 7970. SweClockers har resultaten.

109

Nvidia Geforce GTX 560 Ti 448 Core

Lagom till julhandeln lanserar Nvidia ett nytt grafikkort i begränsad upplaga. SweClockers testar vad som troligtvis är den sista modellen i 500-serien: Geforce GTX 560 Ti 448.

679

Grafikkort i Battlefield 3 Beta

För knappt ett dygn sedan släpptes den första betaversionen av Battlefield 3. SweClockers testar en uppsjö populära grafikkort i vad som kan vara årets mest efterlängtade spel.

94

PNY Geforce GTX 580 XLR8 Liquid Cooled

Slutna vattenkylningspaket behöver inte bara användas till processorn. PNY gör ett Geforce GTX 580 och lånar en välbekant lösning från Asetek. SweClockers går igenom detaljerna.

221

Asus ROG Mars II i SLI

Asus vill åt titeln "världens snabbaste grafikkort" och tar inga genvägar med monstermodellen Mars II. Håll i hatten, för i SweClockers testlabb morrar inte mindre än två exemplar i SLI.

61

Asus Geforce GTX 580 Matrix Platinum

Genom att sätta överklockare i centrum hoppas Asus att nya Geforce GTX 580 Matrix Platinum kan locka fler att uppgradera till ett grafikkort i den yttersta toppklassen.

51

Asus Geforce GTX 560 DirectCU II Top

Nvidia lanserar Geforce GTX 560 och intar mellanklassen med den andliga uppföljaren till GTX 460 1 GB. SweClockers ställer nykomlingen mot storsäljare som GTX 560 Ti och Radeon HD 6870.

35

Zotac Geforce GTX 580 AMP2! 3 GB

Skräddarsydda grafikkort i de högre prisklasserna ger ofta andra möjligheter än standardvarianter med referensdesignen. Zotac går "all in" med Geforce GTX 580 AMP2! och kombinerar 3 GB GDDR5-minne och uppskruvade klockfrekvenser med en påkostad kylare från Zalman.

41

Gigabyte Geforce GTX 580 Super Overclock

Tre fläktar och handplockade grafikprocessorer ska ge överklockare rätt material för slående klockfrekvenser. SweClockers testar Gigabyte Geforce GTX 580 Super Overclock.

43

Gainward Geforce GTX 580 Phantom

Efter en tids frånvaro är Gainward på väg tillbaka på den svenska marknaden med en mängd spännande grafikkort. SweClockers testar den omtalade Geforce GTX 580 Phantom.

63

KFA2 Geforce GTX 580 Anarchy

KFA2 utrustar Geforce GTX 580 Anarchy med en av de maffigaste kylarna som någonsin hittat till testlabbet. Frågan är om det räcker till för att göra intryck på SweClockers ärrade redaktörer.

80

Asus Geforce GTX 580 DirectCU II

En liten men exklusiv skara grafikkort lyckas med konststycket att kombinera låg ljudnivå med hög överklockningspotential. Frågan är om gigantiska Asus GTX 580 DirectCU II är en av dem.