Att skapa användare och delade mappar

användare_kontrollpanelen.png

Det är nu läge att skapa användare och de delade mappar vi önskar använda. Vi börjar med det förstnämnda, det vill säga att skapa användare utöver det administrativa kontot som skapades under initieringsprocessen. Detta görs genom att öppna "Kontrollpanelen", för att sedan navigera till "Användare", som finns i kolumnen "Privilegium".

skapa användare_2.png

Väl med denna sektion på skärmen är det raka spåret: Ett användarnamn och lösenord för användaren skapas i detta steg, medan valfriheten att ansluta ett mobilnummer och e-post också syns här. Även möjlighet att ladda upp en tillhörande profilbild finns.

Användaren får sedan möjligheten att fritt konfigurera saker som "Användargrupp", vilket tillåter en administratör av NAS:en att gruppera flera användare för att enklare ge rätt behörigheter snabbt, om det exempelvis rör sig om ett stort nätverk med många användare. Denna funktion är inte något vi kommer gå speciellt mycket djupare på då denna guide snarare är riktad åt hemanvändaren än systemadministratörer på till exempelvis mindre företag.

Under användargruppen finns "Delad mappbehörighet". Under denna redigeringsflik ges möjligheten att ställa in exakt vilka mappar som användaren ska ha behörighet till, samt om användaren i fråga ska ha läs- eller både skriv- och läsbehörighet för varje individuell mapp. Denna funktion kan vara nyttig om man som förälder till exempel vill ge barnen tillgång till bilder från semestern eller dylikt, utan att löpa risken att en olycka sker och bilderna försvinner.

Sist men inte minst finner vi "Redigera programprivilegier", som dikterar vilka Qnap-anslutna program användaren ska ha tillgång att nyttja på NAS-enheten. Detta innefattar exempelvis Qsync för automatisk synkronisering, bildvisaren för fotogalleri och mediaspelaren för filmsnuttar.

Skapa en delad mapp

skapa delad mapp_1.png

Det är nu läge att skapa en delad mapp för den nya användaren. Detta görs genom att backa tillbaka till kontrollpanelen, men istället för att välja "Användare" klickar man in på "Delade mappar". Detta initierar guiden "Skapa en delad mapp" som tar oss igenom denna process.

Det första som behöver göras är att välja namn för den delade mappen. Här kan även en kommentar läggas in för administratören att hålla koll på vad som är vad. Användaren väljer sedan vilken diskvolym som ska användas. Här använder vi oss av den tidigare skapade volymen från föregående kapitel. Avslutningsvis går det att justera sökvägen för mappen i fråga, men här rekommenderas starkt att lämna detta på automatik.

användare_mapp.png

Nästa steg är att konfigurera åtkomstprivilegierna för mappen. Klicka på "Redigera" bredvid "Konfigurera åtkomstprivilegier för användare", och välj sedan vilka användare som ska ha läs-, skriv- och läsbehörighet – eller helt sakna behörighet – till mappen, och klicka sedan på "Stäng". I detta steget går det även bra att skapa nya privilegie-grupper, vilket har gjorts här och en användargrupp vid namn "Test1" och "SweClockers" har skapats.

avancerat_mappar.png

Avslutande i denna skapandeprocess är att fortsätta att skrolla ned och öppna fliken "Avancerade inställningar". Här listas en relativt lång lista innehållande delar som snuddats vid tidigare. Här kan användaren välja att dölja enheten (mappen) på nätverket från att automatiskt dyka upp, låsa filer med hjälp av Qnap oplocks som blockerar tillgång till en fil om flera användare försöker öppna eller redigera den samtidigt, samt SMB-kryptering.

Merparten av dessa funktioner är tämligen onödiga för en hemanvändare som snarare är ute efter att lagra bilder eller annan privat media. Det som är värt att ha aktiverat här för dessa individer är "Aktivera Windows, tidigare version", "Aktivera nätverkets papperskorg" och slutligen "Aktivera Qsync för denna mappen". Sistnämnda är en funktion som tillåter automatisk backup av fil från exempelvis skrivbordet eller foton från mobilen, väldigt snarlikt funktionen hos Onedrive. För den som sitter på Mac OS finns även möjligheten och ställa in mappen att agera som en Time Machine-enhet för säkerhetskopiering genom Apples egna backup-system.

Nu när alla inställningar för mappen är färdigkonfigurerade är det så pass simpelt som att trycka på knappen "Skapa", vilket tar oss vidare till nästa del, där vi går igenom hur användaren enkelt kan komma åt den skapade mappen, innehåll och starta en backup.