Kom igång lokalt och på molnet

Det är nu dags att komma igång med att faktiskt få NAS-enheten, diskarna och tillhörande delade filmappar att dyka upp på det lokala nätverket samt i molnet. Den första metoden vi tittar på är att använda Qnaps egna verktyg Qfinder Pro, som vi använde för att initiera NAS-enheten i början av guiden.

Qfinder.png

Precis som bilden ovan visar är första steget att starta Qfinder Pro, för att sedan markera NAS-enheten vars mappar ska öppnas. Navigera sedan till "Nätverksenheter". Detta öppnar ett avsnitt där det bara är att trycka på "OK"-knappen om inte skräddarsydda IP-adresser för specifika mappar har skapats.

IP_mappar_NAS.png

Därefter öppnas Windows-utforskaren och visar omedelbart de delade mapparna som inte är dolda eller kräver särskilda behörigheter. Som bilden ovan visar dyker den mappen vi i förra segmentet skapade upp utan problem.

Det går även alldeles utmärkt att navigera genom "Nätverk" i Windows-utforskaren för att nå samma destination. Detta kan antingen göras direkt genom IP-adress till NAS-enheten, eller genom att öppna upp listan för anslutna nätverksenheter och klicka in sig därigenom.

Anslut som nätverksdisk

Det är inte alltid som en användare vill hålla på och starta program eller navigera genom nätverkskopplade enheter, och för dessa individer är det fullt möjligt att komma åt de delade mapparna och filerna på NAS-enheten utan att behöva använda sig av Qnap Qfinder Pro eller komma ihåg en bökig IP-adress.

anslut nätverksdisk.png

För att utföra detta ska användaren öppna Utforskaren i Windows, högerklicka på "Den här datorn" och skrolla ned till "Anslut nätverksenhet". En ruta med frågan "Vilken nätverksmapp vill du ansluta?" gör entré. Här väljs hårddiskens beteckning (exempelvis X eller Y) och sedan vägen till nätverksdisken som lyder "\\namnet_på_din_NAS\".

Alternativt kan exempelvis "\\namnet_på_din_NAS\namn_på_mapp\" användas om en specifik mapp ska anslutas, och inte hårddisken i sin helhet med tillhörande filstruktur. För artikelns räkning väljs dock att mappa hela hårddisken, vilket resulterar i en sökväg som lyder enligt följande: "X:\\YataQNAPNAS\".

När sökvägen är korrekt inskriven och Windows har hittat hårddisken korrekt behöver du logga in på nytt för att fortsätta. Här är det inloggningsuppgifterna för en skapad användare, alternativt adminstratörskontot, som ska användas. Sistnämnda ger fullständig tillgång till NAS-enhetens filstruktur.

Anslut till molnet

Vi har nu färdigställt kopplingen över det lokala nätverket och gått igenom flera metoder att utföra detta på. Det vore dock inte mycket till en ersättning för kommersiella molntjänster om det inte gick att komma åt dessa filerna utanför hemmet. Vi ska nu gå igenom hur du ansluter din NAS-enhet för att komma åt dina filer var du än befinner dig.

qnap account.png

För att göra detta steget så smidigt som möjligt behöver du ett Qnap-ID, det vill säga ett onlinekonto för att enkelt komma åt alla automatiserings- och synkroniseringstjänster. Börja med att öppna webbläsaren och navigera över till account.qnap.com, skapa ett konto och aktivera tvåfaktorsautentisering i valfri 2FA-applikation (undertecknad använder Authy).

Under account.qnap.com/#/profile finns sig ett gäng flikar, men det mest intressanta här faller på "Säkerhet" och "Aktiviteter". Här kan en administratör över en Qnap NAS-enhet se inloggade användare, historik för aktiviteter som utförts på NAS:en, med mera. Troligtvis är dessa sidor blanka om detta är användarens första NAS-enhet från Qnap, detta då NAS:en sammankopplas med det nyligen skapta Qnap-ID:et.

Qnap Cloud _ Kontrollpanelen.png

För att sammankoppla NAS-enheten med ett Qnap-ID öppnar vi upp gränssnittet för TS-230 i webbläsaren igen. Med hjälp av de tre strecken uppe till vänster, öppnar du sedan upp "My Qnap Cloud"-fliken. Detta öppna en inloggningsruta och en guide där du likt tidigare steg får registrera ett namn för NAS-enheten och sammanfläta med ditt Qnap-ID.

När det är klart får du tillgång till en kontrollpanel som på bilden ovan. Här ges även möjlighet att skaffa ett SSL-certifikat om så önskas, men det är inte vad som är i fokus för nästkommande steg. Det vi fokuserar på nu är fliken "My Qnap Cloud Link".

Inkedqnap cloud link.jpg

"My Qnap Cloud Link" är det som tillåter en användare att över internet få direkt åtkomst till mappar och filer, såväl som till alla diverse applikationer som finns att tillgå, exempelvis Qsync. Efter att denna funktion aktiverats skapas en Smart URL som kan användas för att direkt ansluta till NAS-enheten och logga in med ett användar- eller administratörskonto för åtkomst som om det vore en lokal enhet, även över internet.

Under Smart URL finns tre lådor med snabblänkar till Qnap Cloud, alla mobilapplikationer och alla de verktyg som finns att ladda ner till användarens PC eller Mac. I nästa stycke kommer vi att gå igenom Qsync, den applikationen och funktionen som automatiskt kan säkerhetskopiera mappar, filer och foton.