Permalänk
Medlem

Hur billigt blir det under konkursrean tro? 75%? 50%?

Visa signatur

Projektlogg: Vector Qlimax

X APEX, 8700K @ 5200MHz, Trident Z 16GB @ 4133MHz CL16, RTX 2080 Ti, 970 M.2 SSD, RM1000x, EK A240

Permalänk
Medlem

Deras affärsidé är ju att sälja alla varor någon hundralapp dyrare än konkurrenterna samt ha massa smilfinkar till anställda som pratar med en som om man vore en 10-åring, men kan trots det väldigt sällan hjälpa en med problemet.

Alltså inte direkt oväntat att det slutade som det gjorde. Tråkigt för oss konsumenter dock med mindre konkurrens.

Permalänk
Medlem

Expert förr och nu

Wall of text varning, men läsvärt om ni orkar igenom.

Förr i tiden på 70-80 talet var de flesta Expert butikerna lite entusiastbutiker.

Bodde i liten stad vid Dalälven då och här som på många andra håll såg det ut så här:

Expert sålde kameror som de var kunniga på och det vanliga Radio/TV sortimentet som de också kunde hyggligt väl. Foto hade de i stort ingen konkurrens på men på Radio/Tv sidan dök det upp konkurrens. Detta ifrån den första stormarknaden i området för Hifi/TV som både sålde hyggliga volymer för den tiden och de hade bättre priser och bättre urval på elektronik.Jag har för mig de hette Mekka teleservice eller något sådant. Marknaden i övrigt var väl den obligatoriska Rino handlaren som sålde Philips/Dux TV och enklare Kassetradios, dvs halvdyrt och halvt omodernt sortiment och drevs ofta av en äldre gubbe som fortfarande tyckte färgtv & tv2 var häftig teknik och visste inte hur man programmerade videon utan handboken.

Fortfarande kunde dock butikerna sina respektive sortiment och marknader väl samtidigt var elektronik skitdyrt med dagens mått så det fanns ju marginal att leva på hos handlarna som inte direkt var fattigast på orten.

När sedan stormarknaderna kom och priserna och marginalerna började rasa så försvann de flesta entusiastbutikerna då de inte kunde konkurrera prismässigt längre samtidigt som TV/Radio marknaden började mättas.

I och med att digitalkameran tog över hängde många en gång i tiden entusiastdrivna Expertbutiker inte längre med.
Detta pga av att de för sent insåg att detta att medan en analog kamera särskilt systemkameror kunde vara modern och säljbar flera år utan större problem.

Så var det helt tvärs om med digitalkamerornas snabba utveckling där en 6mån gammal kamera kunde vara i stort osäljbar och blev en förlust i lagerhyllan. Att sedan all kringförsäljning med film & framkallning försvann när vi blev digitala blev spiken i kistan för många.

I detta desperata läge började man snegla på stormarknadernas volymförsäljning samtidigt som man släppte entusiastbiten och mer blev en säljare likt alla andra på elektronikladorna vilket sänkte produktkompetensen och man blev definitivt inte det man hette längre.

Fortfarande ville man dock ha kvar den lite högre marginalen som man haft förut som kunnig entusiastbutik men det genomskådades ofta av kunderna. Att sälja sin själ och bli en elektroniklada som de andra utan att ha prisfördelen på sin sida samtidigt som man gjorde idiotaffären att köpa On-Offs konkursade butiker, Hur i hela friden tänkte man???

Man får väl hoppas att de franchisetagare som återstår hittar ett bättre koncept och där är det nog bara överlägsen produktkunskap som gäller dvs den ursprungliga tanken med expert. Tyvärr är nog konkurransen för hård idag, medvetna och pålästa konsumenter köper mer och mer på nätet där priset är lägst och inte oviktigt på landsbygden varan levereras hem. Men ska man ändå handla i butik är det just bemötande och kunnande som gäller.

Själv har jag bara köpt något på senare år hos Expert de fåtal gånger priset varit bra för oftast är de för dyra utan att ge bättre service.
Dock har jag hittat något objektiv till bra pris på kampanj som jag slagit till på. Tv/radio är de nästan alltid betydligt dyrare en exvis Elgiganten och ofta har de fjolårsmodeller till samma pris som de andra säljer årets nyheter för.Detta är även min trista erfarenhet dessvärre. Att sälja en dyr och omodern utgående tv kanske går till folk som fortfarande tror att de var vad de hette. Men verkligheten har kommit ifatt dem...

Permalänk
Skrivet av neonille:

Fast kan MediaMarkt verkligen konkurera ut Elgiganten också?

Elgiganten ägs ju av Dixons Retail vilket ett av europas största företag.
Frågan är om dom verkligen har så mycket i kassan att dom klarar av det också...

Vad jag har hört så är deras mål att konkurrera ut alla i Sverige, men jag håller med elgiganten blir nog svåra.

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Medlem

Med tanke på att Mediamarkt bara har affärer i lite större städer lär det dröja innan elgiganten e borta tror jag..

Permalänk
Medlem

Undrar ärligt hur expert kan ha funnits så länge. De har aldrig haft attraktiva priser eller erbjudan eller liknande i butik eller på nätet. Onoff har hade här i stan (Karlstad) riktigt bra personal, bra priser och bra erbjudanden spec för studenter. Sen tror jag SIBAs satsing börjat ge resultat för de har blivit mitt första val på en del produkter jag nyligen köpt och återigen riktigt bra och trevligt personal (i Karlstad).

Jag förstår faktiskt inte varför varor man köper i butik måste vara dyrare än de på nätet. SKulle de jämnas ut eller t o m bli billigare skulle de ju sälja i massor. Nu är det mest att man går dit och klämmer, går hem beställer och sedan dit igen för att plocka ut den i affären för nätpriset..... Varför inte bara dumpa butikspriserna då?

Visa signatur

"Du vet väl att fildelning är förbjudet! Köp en till frugan också"

Permalänk
Avstängd

Kände det här på mig, tyvärr fick jag rätt.
Tråkigt; dels för de som förlorar jobben, men också att priserna ökar i andra varuhus med tanke på mindre konkurrens.
Expert hade för höga priser, det håller inte.

Permalänk
Medlem

Gott att dom försvinner, har aldrig haft någon speciellt bra erfarenhet av Expert, flertal gånger så har man gått dit för att dom faktist har ett klipp till köp och har tom varit där som första kund på morgonen flera gånger för att få klippen i fråga men likt förbannat så är dom redan "slutsålda"...

Permalänk
Medlem

Hur fan har Expert någonsin klarat av att INTE gå i konkurs? Sämst priser, otrevlig/okunnig/ointresserad personal och generellt sett sämre utbud... Handlat en gång där och då var det Battlefield 3. Konstigt nog hade dom det kvar när alla andra hade slut på det. Riktigt konstigt faktiskt, det kostade ju bara 150 kronor mer än på Game.

Visa signatur

[i7 920 stock] [Asus Rampage II Extreme] [12 GB Corsair XMS3] [Asus GTX 580 Matrix] [Aerocool Extremengine 3T]
[MacBook Pro 2,4 GHz C2D, 2010]

Permalänk
Medlem
Skrivet av WDac:

undrar omen del av Expert butikerna som är pivata franchise kommer att gå med i Euronics?
De gjorde en annan liten TV och Radio butik här hemma i Norrtälje som heter Lindgrens Radio & TV när dem inte längre kunde pressa priser själva utan behövde någon annan eller flera andra att göra storbeställningar på saker för att få ner priserna.

Många av de privata är redan med i Euronics....

Permalänk
Medlem
Skrivet av neonille:

Fast kan MediaMarkt verkligen konkurera ut Elgiganten också?

Elgiganten ägs ju av Dixons Retail vilket ett av europas största företag.
Frågan är om dom verkligen har så mycket i kassan att dom klarar av det också...

Tja om man jämför omsättning gentemot Metro Group som äger MM så visar ju iaf siffrorna på att det teoretiskt kunde gå, vettefan om dom kan gå med förlust så pass länge som skulle krävas dock, det kanske inte är värt besväret.

Intressant nog så finns MediaMarkt inte här i Finland (ännu iaf), det kanske inte är så populärt att försöka slå sig in i fighten mellan Kesko och S Gruppen, dock så lyckades ju Giganten etablera sig här också för ca 15 år sedan så helt omöjligt ska det väl inte vara.

Permalänk
Entusiast

Varför går jag till en fysisk elektronikbutik? Jo för att jag vill titta och klämma på produkten jag vill köpa, är väll oftast mus, tangentbord eller en skärm.

Vad händer när man kommer dit? Mössen ligger fastlimmade på en sned konstig hylla, tangentborden lika så. Skärmarna, om de ens är igång kör antingen en lågupplöst reklamfilm eller så är alla kopplade till samma dator och kör 800 x 600 px. Utbudet är dessutom värdelöst.

Så snopet går man därifrån utan att veta hur en cherry red-brytare känns, om musen man tittat på är lätt att lyfta i spel, och om en 27" 1080p funkar eller om det blir grötigt.

Vill dom att jag ska slösa 2 timmar på att åka till deras butik så får dom erbjuda något som nätbutikerna inte gör. Men eftersom de misslyckas kapitalt på den pungten så jag tycker det är rätt åt dem. Synd på jobben som går förlorade dock

Permalänk
Medlem

och jag som har en trasig mobil att lämna till dom :'(

Visa signatur

SHIT vilken strömförbrukning det va på 590 SLI, ska man behöva ha ett kärnkraftverk för 2 sånna kort eller? Lär ju bli fler Fukushima katastrofer i världen i så fall!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lonefox:

Rätt kul att det klagades innan på för höga skatter osv för företagen......men de klarade sig bättre i längden
Nej nu skall vi INTE gå in i en politisk diskussion här....

Men en bekant till mig sade ngt som jag tycker stämmer så väl....
Jagar kunderna konstant bästa pris och slutar bry sig om service ja då är det sådant här som händer...

Service kan man ju få endå.. kolla bara på Inet, bra priser och bra service = win

Har handlat lite grejer på Expert men har aldrig upplevt någon bra service från dom även om dom blev lite bättre med det på senaste tiden.

Visa signatur

ninoscript :: Intel i9 9900k @ 5 ghz | Kingston HyperX 3200 mhz 32 gb | Gigabyte 2080Ti RTX Windforce OC | EVGA SuperNOVA G3 1000w | Samsung EVO 970 250 GB nvme m.2 | Samsung EVO plus 1 TB nvme m.2 | Asus z390-f Gaming | Fractal Design r6 blackout windowed | Creative Soundblaster AE-5 gaming | Philips Fidelio x2 + boom mic | Qpad CT large | Corsair Ironclaw RGB | Corsair strafe RGB

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Pimpim666:

Det är ju bra att någon gläds av att svenska företag går i graven för att bana väg åt engelska elgiganten och tyska media markt.

Men det är väl moderaterna och alliansen man ska tacka för det hemska företagsklimatet vi har i Sverige.

Öppna en tråd i ÖÄ om du vill diskutera politik. Det hör inte hemma i den här tråden.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av nino:

Service kan man ju få endå.. kolla bara på Inet, bra priser och bra service = win

Har handlat lite grejer på Expert men har aldrig upplevt någon bra service från dom även om dom blev lite bättre med det på senaste tiden.

Men Inet är från början en entisuastisk BUTIK.
Den känslan har de behållt.
(Dock heter de egentligen Nya Inet data om man skall vara riktigt jäkla noga.)

Till skillnad mot Expert (kedjan, ej de privatägda då det finns många BRA små Expterbutiker) som förvandlades till ngt de ej hanterade pga den ständiga kundjakten efter billigaste pris...

Jag känner igen mönstret från en annan kedja jag inte tyckt om så mkt innan MEN en av de privatägda BRL-butikerna visade sig bli mitt nya vattenhål vad gäller bil och hemmaljud.....

Permalänk
Medlem

Rea! Rea! Rea! Rea! Rea!

Visa signatur

Citera för svar!!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Galarix:

Rea! Rea! Rea! Rea! Rea!

Tror att du glömde 2st rea; Rea! Rea!och en till för skojs skull Rea!

Visa signatur

Why procastinate now when I can do it tomorrow?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hablam:

och jag som har en trasig mobil att lämna till dom :'(

Och jag skulle hämta tillbaka min som varit på lagning IGÅR.. kommer till butiken och möts av skylten "Stängd med omedelbar verkan pga konkurs"....

Visa signatur

CPU: AMD® Ryzen™ 7 1700 @ 4 GHz 1.35V
MB: msi® X370 GAMING PRO CARBON
GPU: XFX Radeon™ RX Vega⁵⁶
RAM: G.SKILL Trident Z 3200MHz CL14 16 GB
Chassi/PSU: Cooltek W2 / Corsair® AX860 80+ Platinum

Permalänk
Jubileumsmästare

Tycker detta är väldigt tråkigt. Själv bor jag i en liten stad med en expert butik som enda elektronikaffär. Även fast ja typ aldrig handlar där känns de dumt att inte kunna gå någonstans när man behöver något snabbt. Och de finns ju ganska många småstäder med expertbutiker...
De får väl enbart bli internet shopping i framtiden för min del!

Visa signatur

You have come a long way, baby!

Permalänk

Tycker faktiskt detta är skittråkigt. Vi har redan så extremt mycket arbetslöshet i Sverige och denna gången var det ju inte några få som fick gå direkt. Det är ju även riktigt dåligt ur en konkurrens synvinkel, dock så kommer kanske inte Mediamarkt eller Elgiganten höja priserna utan fortsätta som vanligt för att försöka ta kål på varandra. Folk klagar på stora företag som är fula, t ex Apple (nej ingen fanboy), men det är ju samma grej här, få konkurrenterna att blöda pengar.

Får hoppas att de flesta franchise butikerna behålls

Permalänk
Medlem

Har inte hängt med, men när startar rean? Omedelbart eller?

Permalänk
Medlem

Skänker en tanke till alla som blir/blivit arbetslösa samt arbetslösa IGEN ja sen onoff.
hoppas ni finner något nytt ganska snart ni som sitter på jobbiga räkningar som måste betalas å barn/er själva att mata!

*Kram*

Visa signatur

Nick BF5/2042 - Osterlindh

Permalänk
Medlem

Tycker att ledningen sköter detta otroligt dåligt. Ett företag och dess ledning vet när båten sjunker och när det är dags att kanske börja överväga att lämna skeppet. Här har dom väntat tills skeppet bokstavligen talat ligger på botten, för att sedan ropa: Nu är det för sent! Vi kastar in handduken!

Hade dom varit lite tidigare ute så hade kanske personalen redan nu haft ett nytt jobb att gå till, kunderna hade fått lite mer kött på benen vad gäller garantier osv. Tycker bara synd om människor som kanske så sent som förra veckan köpt något svindyrt hos Expert (för dyra var dom) och nu få reda på att det kanske inte finns några garantier osv alls kvar.

Jag tycker bara att hela deras sätt att göra detta på visar klart och tydligt hur lite dom bryr sig om människor, inte bara kunder utan även personalen. Cheferna har förmodligen sugit ut så mycket det går från företaget dom här senaste månaderna.

Helt rätt att Expert går i KK, men på fel sätt.

Visa signatur

.:. Expect disappointment and you won't be disappointed .-. Inaktiv/AFK sedan 2024-06-04 19:39 .:.

Permalänk
Medlem

Fick hem en tvättmaskin från Expert i förra veckan. (~10.000:-)
Valde betala via Klarna kampanj...

Hur fungerar den betalningen nu?
(Har ej fått något från Klarna.)

Nån som kan sånt krångel i konkurser så stort TACK Era råd!

/Pa

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pa:

Fick hem en tvättmaskin från Expert i förra veckan. (~10.000:-)
Valde betala via Klarna kampanj...

Hur fungerar den betalningen nu?
(Har ej fått något från Klarna.)

Nån som kan sånt krångel i konkurser så stort TACK Era råd!

/Pa

Expert har sålt din "skuld" vidare till Klarna som du kommer att betala till. Experts konkurs har ingen påverkan i avbetalningen av ditt köp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zhrooms:

Hur billigt blir det under konkursrean tro? 75%? 50%?

Blir nog som många andra butiker. Börjar på 40-50% sen trappar upp dag för dag tills allt är borta.

Visa signatur

Vattenkylt SilverStone FT02B, i7 2600k, Asus P8Z68 Deluxe, Corsair AX 850W, Corsair 16GB VENGEANCE BLUE, Asus GTX 570 SLI, Asus Xonar Essence STX, OCZ Vertex2 60GB, WD Black 1TB, 2x WD Green 2TB, 2x Seagate 500GB.

Permalänk
Medlem

Inte konstigt när de försöker kränga HDMI-kablar för 700 spänn.

On topic: Tror att fler och fler fysiska butiker kommer gå den här vägen. Det kostar för mycket och för min del är det obehagligt när säljarna flåsar en i nacken hela tiden. Jag föredrar absolut att läsa på om produkterna själv och beställa från nätbutiker, även om jag kan förstå att den äldre generationen inte håller med.

Visa signatur

CPU AMD Ryzen 7 7800X3D per-core CO + 2133 MHz FCLK GPU Sapphire RX 7900 XT Pulse OC
RAM Corsair 2x16GB 6000 MT/s CL30 Hynix BZ subtimings MB ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI
SSD Kingston KC3000 2TB Ljud Creative AE-5 Plus PSU Corsair RM850x NAS Synology DS220j

Permalänk
Medlem
Skrivet av zhrooms:

Hur billigt blir det under konkursrean tro? 75%? 50%?

Tror mer på 20-25% på allt, som onoff hade vid sin konkursrea.

Visa signatur

Alla mina leksaker får inte plats här, så här jag listar istället mina favoritinlägg:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Utelåst hobbymoderator

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bakgrund:

Tror mer på 20-25% på allt, som onoff hade vid sin konkursrea.

onoff hade ju dock ingen "riktig" utförsäljning, då expert köpte deras invetarie, och bara sålde småkrams (iaf här i Göteborg).

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

I7 7700k, Asus ROG STRIX Z270i, Geforce GTX 1070 mini ITX, Lian-Li PC-Q04