Inlägg

Inlägg som bluetrain har skrivit i forumet
Av bluetrain

Ganska mycket meta kring frågeställningen (och här är möjligen undertecknad en av kolsuparna. sorry) men grundfrågan har kanske ändå inte besvarats.

Piratkopieringen ökar i Norden. Men ökar den, så in i Norden? Det är frågan det.

Av bluetrain
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag körde ordbajsartikeln genom ChatGPT och fick följande:
Man kan ju debattera om huruvida hav, kontinenter och/eller tektoniska plattor krävs.
Det understrukna kommer från en TES från R.Stern och T. Gerya.

För dåligt insatt för att ha någon synpunkt i sakfrågan men jag köper ändå att det är mer troligt att vi inte hör något pga att det finns någon annan avsändare där ute. Låter väl lite rimligt?

Sen vill jag såklart också gärna att det ändå ska finnas liv där ute, inte minst för att många populärkulturella referenser annars skulle börja kännas tämlingen orimliga eller direkt felaktiga. Ta bara t ex Alf - som har en aptit på katter (den serien hade nog inte kunnat släppas idag. eller blivit kraftigt censurerad), Mulder o Sculders jakt på "the truth out there", E.T "phone home", star wars, kapten zoom självklart och en massa andra viktiga filmer, serier etc som refererar intelligent liv. Nu gällde iofs "bara" vintergatan så kanske drakeekvationen är snällare mot andra galaxer så kanske är det ingen ko på isen egentligen.

Men lite tradigt är det kanske på sikt.

Av bluetrain

Visst borde man kanske få ett rejält och kännbart straff. Kanske 10-15 år i fängelse. Men lite väl magstarkt att skjuta någon i någon sorts summarisk rättegång, som det verkar i klippet? Får mig osökt att tänka på Filippinerna och president Duertes försök att komma tillrätta med våldet genom att godtyckligt låta poliserna skjuta vem de behagar, utan risk för åtal. Visst bör vi stävja och motverka all form kriminella handlingar men jag är ändå en stark anhöngare av rättsstaten. Det måste vara rent spel och folket måste kunna lita på statens institutioner.

Av bluetrain

Nya forskarrön kring Drakeekvationen: kanske är vi ensamma i galaxen, trots allt

För att det ska kunna finnas intelligent liv så krävs såklart att en hel del förutsättningar är uppfyllda. Och kanske mycket tur. Verkar som forskare varit lite väl generösa med parametrarna i drakeekvationen för att förutse hur månnga civilisationer det, potentiellt, kan finnas i vår vintergata, och har nu kommit fram till en betydligt lägre summa.

De drar den, för vissa ka ske häpnadsväckande eller möjligen förväntade slutsatsen, om att förklaringen att vi inte ser eller sett spår av liv genom teleskop och andra mätverktyg, beror på att det helt enkelt inte finns några andra avancerade livsformer och det helt enkelt inte finns någon som kommunicerar med oss.

Nu kan vi såklart inte säkert veta men visst stödjer observationerna att nog denna hypotes är mest sannolik ändå?

källa: https://gizmodo.com/drake-equation-update-fermi-paradox-intel...

Av bluetrain

Man varnade redan på Dmz-tiden om piratkopieringens hot mot spelindustrin. Och då var ju dataspel närmast en subkultur för ett begränsat antal nördar. Tänk om färre hade piratkopierat då, hur stor spelindustrin hade kunnat bli, jämfört med hur den sen blev idag! Visst är den stor idag men återigen tänk hur mycket större!!!

Men allvarligt. Vem minns inte Christer Rindeblads många ledare som tog upp frågan, och inte sällan med en nyttig moralkaka för ungdomen att tugga i sig. Man behöver faktiskt inte bara spela på sin hemdator. Varför inte lära sig programmera, bokföring eller utveckla sin estetiska sida med deluxe paint? Är säker på att en del följde Christers uppmaning men hade fler gjort kanske vi av den anledningen haft en annan utveckling. Dmz var ju en rätt tung maktfaktor när det begav sig.

Av bluetrain
Skrivet av mille74:

Jag vet inte om man kan lita på dessa siffror om 5 miljoner *personer*, kan dock möjligtvis tänka mig 5 milj. påbörjade "piratströmningar". Det hela beror på hur de definierar pirat... Jag gissar många av dessa skulle då vara gjorda av samma personer. Transparensen för hur dessa siffror kommit fram är tämligen begränsad.

Du missar nog poängen. Det viktiga är att samhället nu kraftsamlar för att komma till bukt med denna kriminalitet genom utökad lagstiftning, större anslag till polis som kan fokusera på dessa frågor. Sen självklart förebyggande åtgärder där skola och socialtjänst blir viktiga spelare som kan utbilda i dessa frågor och ev vara grund för laglig angiveriverksamhet sk ”lagstiftat civilkurage” så att vi röker ut alla barn som inte gör rätt för sig eller får en inkörsport till tyngre kriminalitet, drogmissbruk m.m.

Av bluetrain

Du skulle väl inte stjäla en bil? Eller en handväska??? Eller en bildrörsbsserad teve??

Exakt. Piratkopiering är också ett brott - med allvarliga konsekvenser!!!

Källa: https://m.youtube.com/watch?v=_FtE0S-IyY0

Av bluetrain

varför inte läsa en hederlig gammaldags och god ekonomutbildning på ett universitet istället? du får bredden och djupet, om det är det du är ute efter.

Av bluetrain

Varför kan de inte bara ge oss en ny mini..

Av bluetrain
Skrivet av Bael:

CDi 450 med mpeg modulen var det jag hade, min dotter har den i dag & spelar Hotel Mario på den!

Då måste du bara se denna miniserie! Kanske det bästa sedan varuhuset. Jag skojar inte!

https://www.youtube.com/watch?v=hhZdWvnF3do

Av bluetrain
Skrivet av Bael:

Har bara känt mig attraherad av NES & Philips CDi.

Blir fortfarande lite hård när jag tänker tillbaka på CD-I, men det måste vara matchlineversionen.

Av bluetrain

sas och sata är helt olika interface så jag tror inte du ska hoppas att få in dem i en befintlig nas. tror också svårt hitta sas kabinett då detta ju är specifika serverdiskar.ditt bästa bet är nog att köpa ett sas pci controllerkort till vanlig burk och bygga något bra där på tex freenas som os eller liknande.

Av bluetrain
Skrivet av TJ:

Man får väl säga bra för priset, men anti glid ytan (undersida) är lite sämre än på min 15-20 år gamla Razer matta, inte dåligt men borde ju vara bättre än nått så gammalt kan man tycka.

Edit: Jag blötte den lite lätt på undersidan så blev det bättre.

Har själv inte upplevt några problem att den glidit runt. Tycker mest den kändes väldigt prisvärd för sina 49kr och att den har ett gött glid som jag letat efter. Har provat mattor som kostar upp mot 3-400kr och tyckte ändå mest om denna. Med detta sagt så säger jag inte det är den bästa mattan i världshistorien. Men för 49kr tycker jag ändå man får vara hyggligt nöjd.

Av bluetrain

Denna är riktigt bra och kostar inget alls. Liten, mjuk och med väldigt bra glid:

https://www.amazon.se/gp/product/B00KYP56MI/ref=ppx_yo_dt_b_a...

Av bluetrain
Skrivet av Woaini:

Tips: Brooks Ghost.
Funkar grymt som träningssko.

Håller med! Brooks ghost är de bästa löparpjukksen jag haft utan tvekan. Är inne på mitt andra par. Har tidigare kört asics kayano i många iterationer men brooksen är sååå mkt skönare att springa i och verkar hålla mkt bättre (går inte sönder i häl eller tå som kayanos). Så för mängdträning är de svårslagna.

Av bluetrain
Skrivet av pt96hni:

Har man en DisplayLink docka så kan man ha mera än en skärm men då körs skärmarna via usb istället. Via DisplayPort stödjs endast en extern skärm på de äldre och två på den nya modellen dock med locket stängt.

Har detta själv (via belkin usb c docka). Fungerar riktigt uselt. Undvik!

Av bluetrain

Bara för att det finns väldigt riktade nyhets/sociala medier innebär det väl inte att man inte måste anstränga sig lite, om man vill försöka vara en god samhällsmedborgare? Det finns ju trots allt fortfarande hyggligt objektiva nyhetskällor som man kan använda sig av. Dagstidningar t ex.

Argumentet att man lever i sin bubbla, och känner ett överväldigsnde behov att göra det utan annan input, tycker jag är en tämligen lat inställning.

Av bluetrain

kan ni ta bort eller dölja ljudboks"rekommendationerna" för vanliga spotify nu, snälla???

Av bluetrain

Att kunna sitta i soffan och spela på en laptop är starkt underskattat. 1600p i 3:2 16” är otroligt trevligt att spela på och ger, tycker jag, en annan inlevelse än 16:9/16:10 när skärmen är så pass liten.

Av bluetrain
Skrivet av m4gnify:

Praktiska yrken. Byggarbetare, snickare, asfaltsläggare. Tror även att detaljhandel kommer finnas kvar ett bra tag till.

Enig. Det är alldeles för många variabler för att det ska fungera att helt ersätta hantverksyrkena. Däremot tror jag att det kommer automatiseras till en viss del. Tex "handyman" som smyger runt byggerna och hämtar/lämnar material och andra enklare arbetauppgifter, typ hålla i saker där man behöver vara fler än en.

Frågan är hur många högkvalificerade yrken som kommer finnas kvar. Lär bli en ganska stor slakt.

Det är nästan lite dystopiskt och deppigt när man tänker efter. Den klick som jag tror kommer klara sig (och dra nytta av detta) är de som sitter i ledningsposition och bestämmer spelreglerna och de som har kapital att köpa robotar som kan utföra något arbete (och få inkomst eller avkastning av det).

Kanske blir det så att Marx vision slår in ändå om en revolution mot AI:n? Jag menar om 90% av alla som arbetar blir av med jobbet pga AI så kan man ju tänka sig någon form av motreaktion.