Temperaturer med olika grafikkort

Då vi gjorde ganska omfattande mätningar med flera olika grafikkort ihop med Phanteks kompakta chassi Evolv Shift XT passar vi på att lyfta in samma koncept till Fractal Designs Terra. Det rör sig dels om Nvidias Geforce RTX 3080 Founders Edition – ett strömtörstigt kort (320 W TBP) som brukar vara svårkylt i små chassin till följd av dess något udda kylarlösning.

Vidare plockar vi in Nvidias Geforce RTX 2080 Super i Founders Edition-utförande, vilket representerar ett relativt slimmat kort sett till kyllösning med förhållandevis hög strömförbrukning (250 W TBP). Slutligen använder vi Sapphires Radeon RX 6700 XT Nitro+, en modell med en mycket kompetent tredjepartskylare som tar upp 2,5-kortplatser och ett ganska rimligt effektuttag (230 W TBP) för ett kompakt bygge.

För testet belastar vi korten under 30 minuter med det inbyggda stresstestet i Unigine Superposition, vilket är den tid det tar för temperaturen att stabilisera sig. Värdena för temperatur, varvtal och klockfrekvens loggas sedan från den sista minuten av körningen.

Mätningarna sker med Terra-chassit i "läge 2" sett till hur stommen är konfigurerad, vilket ger oss utrymme att montera en vettig lågprofilskylare på processorn i form av en Noctua NH-L12S. Vi passar även på att komplettera med mätningar (benämnda som "fläkt insug" och "fläkt utblås") när en Noctua NF-A12x25-fläkt sitter monterad i botten av chassit snurrandes i 1 200 RPM.

Geforce RTX 3080 Founders Edition

Terra

Terra (med distanser)

Terra (fläkt insug)

Terra (fläkt utblås)

Temperatur

84 °C

84 °C

84 °C

83 °C

Varvtal

2 400 RPM

2 400 RPM

2 400 RPM

2 300 RPM

Klockfrekvens

1 710 MHz

1 710 MHz

1 710 MHz

1 785 MHz

Låt oss börja med Geforce RTX 3080 Founders Edition, vilket blir minst sagt varmt när det kapslas in i Terra. Modellen ligger och slår mot sitt temperaturmål, något som pressar ned klockfrekvenserna något. Något som ska sägas är dock att kortet klarar sig bättre i Terra när det jämförs mot Phanteks Evolv Shift XT i sitt "Compact"-läge, då fläkthastigheten är betydligt lägre inuti den förstnämnda.

Härnäst kände vi oss tvungna att testa Fractal Designs distanssystem för nätaggregatet, vilket då ska ge den bakre fläkten på grafikkortet möjlighet att blåsa in den varma luften i den andra kammaren. Enligt mätningarna gör dessa distanser absolut ingen skillnad, åtminstone inte ihop med Geforce RTX 3080 Founders Edition. Temperatur, varvtal och klockfrekvens ligger kvar på exakt samma nivå som utan distanserna.

Slutligen klämmer vi in en 120 mm-fläkt i botten på chassit för att se om denna kan bättra på temperaturerna. Med fläkten som insug syns ingen förbättring, men när vi vänder den och suger ut luften skådas en marginell sänkning av temperatur och fläktvarvtal samtidigt som klockfrekvensen ökar något. Vi kan dock konstatera att just denna kylardesign inte lämpar sig särskilt bra i varesig Fractals Terra eller Phanteks Evolv Shift XT.

Geforce RTX 2080 Super Founders Edition

Terra

Terra (fläkt insug)

Terra (fläkt utblås)

Temperatur

84 °C

82 °C

79 °C

Varvtal

2 400 RPM

2 300 RPM

2 200 RPM

Klockfrekvens

1 860 MHz

1 875 MHz

1 890 MHz

Vidare mot Geforce RTX 2080 Super i Founders Edition-utförande, ett kort som blir ganska varmt inuti Terra. Samtidigt ska det sägas att nivåerna gällandes temperaturer, varvtal och klockfrekvens är något bättre i Fractals nykomlingen i jämförelse mot Evolv Shift XT i "Compact"-läget.

När vi monterar in en extrafläkt i botten av chassit som insug syns nu vissa skillnader, där temperaturen sjunker något samtidigt som fläktarnas varvtal kan hållas på en något lägre nivå. Kortet klockfrekvens ökas här även marginellt. Med fläkten konfigurerad som utblås kan temperaturerna tryckas ned ytterligare samtidigt som fläkthastigheten minskar något och klockfrekvensen tar ett marginellt kliv upp.

Sapphire Radeon RX 6700 XT Nitro+

Terra

Terra (fläkt insug)

Terra (fläkt utblås)

Temperatur

68 °C

67 °C

66 °C

Varvtal

1 700 RPM

1 650 RPM

1 600 RPM

Klockfrekvens

2 535 MHz

2 535 MHz

2 535 MHz

Sista kortet i uppställningen, Sapphires Radeon RX 6700 XT Nitro+, är en riktigt fin matchning med Terra-chassit. I grundutförande, utan några extrafläktar, ligger det här grafikkortet på en väldigt rimlig nivå gällandes både temperatur och ljudnivå. Terra hanterar värmen marginellt bättre än Evolv Shift XT i sitt "Compact" läge, vilket ger en något lägre temperatur samt fläktvarvtal.

Återigen ger en ytterligare fläkt i botten av chassit konfigurerad för insug endast små skillnader. Kortet går marginellt svalare samtidigt som kylarens fläktar kan sänka sina varvtal med runt 50 RPM. Med fläkten konfigurerad för utblås sänks temperaturen och varvtalet ytterligare, men det finns fortfarande mer spelrum i Phanteks Evolv Shift XT, vilket i sitt expanderade "Air Boost"-läge kan göra betydligt större avtryck på såväl temperaturer som ljudnivå för grafikkortet.

Sist men inte minst ska vi visa några mätningar från processorn Ryzen 9 5900X ihop med den kompakta luftkylaren Noctua NH-L12S. För belastningen används CPU-stresstestet i AIDA64 (utan FPU) under 30 min, vilket är representativt för en last över samtliga kärnor vid exempelvis 3D-rendering där processorn ligger spikad på 142 W effektuttag.

AMD Ryzen 9 5900X ihop med Noctua NH-L12S

Terra

Terra (fläkt insug)

Terra (fläkt utblås)

Temperatur

89 °C

89 °C

89 °C

Varvtal

1 750 RPM

1 750 RPM

1 750 RPM

Klockfrekvens

4 350 MHz

4 350 MHz

4 350 MHz

Ryzen 9 5900X alstrar ganska mycket värme, vilket inte alltid är helt lätthanterat med en lågprofilskylare. Modellen ligger klistrad på 89 °C under större delen av testet, vilket är i linje med de resultaten vi såg ihop med Phanteks Evolv Shift XT i sitt "Compact"-läge.

Phanteks-chassit kunde dock bättra på såväl temperatur som uppnådda klockfrevkvenser när det kördes i sitt "Air Boost"-läge med extrafläktar i taket, något som inte är fallet med Fractals Terra. Här gör den ytterligare 120 mm-fläkten i botten ingen skillnad för resultaten.