Test: Speltester

RadeonRX7900-42.jpg

När det nu blivit dags för renodlade speltester är det som tidigare nämnts en ny uppställning inför hösten 2022 där enbart Red Dead Redemption 2 är kvar sedan tidigare, då det fortfarande är ett väldigt tungdrivet spel. Spelen som testats använder sig av olika grafikmotorer och gränssnitt och är utspridda över flertalet olika genrer. Med detta hoppas vi kunna utsätta grafikkorten för en bred uppsättning scenarion för att kunna se hur de beter sig.

Tolv titlar körs igenom vid upplösningarna 1 920 × 1 080, 2 560 × 1 440 samt 3 840 × 2 160 pixlar. För mer detaljer kring spelet och en djupdykning i vilken testmetod som används för varje individuell titel hänvisar vi till artikeln om SweClockers nya testsvit för grafikkort.

För grafikkort i den här prestandaklassen är 1080P-upplösning knappast ett väldigt rättvisande testscenario med några undantagsfall. Då kortet blir begränsat av processorn tenderar en del spel att bjuda på ganska platta staplar i den övre halvan av tabellen. Ett av de mer tungdrivna spelen Total War: Warhammer III Ger dock en hyfsat rättvisande bild av rangordningen.

Geforce RTX 4080 Super är här ungefär 5 procent före det vanliga RTX 4080, vilket får ses som ett "bästa-fall-scenario" för nykomlingen. Här innehar den även en strax under 5 procentig ledning över rivalen Radeon RX 7900 XTX från AMD. Annars är Assassin's Creed: Valhalla även det ett exempel på ett spel begränsat av grafikkortet även i denna lägre upplösning. Här får dock RTX 4080 Super stryk av Radeon RX 7900 XTX med ungefär 2 procent men innehar en ledning över sin föregångare med 1,5 procent.

När upplösningen ökar till 2 560 × 1 440 pixlar ökar också belastningen på grafikkortet dock inte tillräckligt för att undvika begränsning av processorn. I stora drag ökar dock differensen mellan koret i de högre prestandaklasserna och de lägre. Geforce RTX 4080 Super tenderar att vara ett fåtal procent snabbare än sin föregångare. I vissa fall har det ledningen över sin närmsta rival Radeon RX 7900 XTX men oftast ligger den ett par procent bakom.

Återigen blir Total War: Warhammer III ett bra exempel på bästa möjliga scenario för Nvidias nykomling. Här innehar den fortsatt ledningen över sin föregångare med liter drygt 5 procent medan den håller rivalen från AMD: RX 7900 XTX bakom sig.

I 4K UHD är rangordningen mer eller mindre helt utstakad i för våra speltester. Givetvis varierar resultatet beroende på spel och vilka som drar nytta av det ökade antalet CUDA-kärnor.

Över hela brädet är nykomlingen från Nvidia ett par procent snabbare än sin föregångare. Ökningen varierar mellan obefintlig till 5-6 procent snabbare. Den faller även efter Radeon RX 7900 XTX i ett flertal titlar. Övertaget för det röda lagets rival är inte enorm, men den är ett faktum. Inte helt oväntat är RTX 4080 Super det näst snabbaste Nvidia-kortet i våra tester.