Sammanfattning

Prestandaökningen på 3-5 procent som på förhand utlovades av Nvidia visade sig stämma ganska bra överens med verkligheten. Det är alltså ingen revolution eller ny mark som bryts med Geforce RTX 4080 Super. Det är inte heller det som är syftet.

Asus-Geforce-RTX-4080-Super-TUF-25.jpg

TUF är som bekant en akronym för "The Ultimate Force"

Marginella prestandaökningar i all ära, men där störst fokus för det här grafikkortet bör ligga på det som faktiskt har sjunkit jämfört med föregångaren – nämligen priset. Geforce RTX 4080 har haft en ganska märklig positionering på grafikkortsmarknaden då den har legat betydligt högre i pris än konkurrenten Radeon RX 7900 XTX sedan lanseringen. Kombinera detta med att storebror RTX 4090 presterar mycket bättre och ligger för nära i pris har det varit svårt att motivera Geforce RTX 4080.

Detta ändrar Super-modellen på och skär av lite drygt 3 000 kronor från priset. Plötsligt ligger nykomlingen i nivå med sin närmsta rival samtidigt som prisdeltat upp till storebror RTX 4090 har ökat till ungefär 10 000 kronor.

Nu blir på riktigt den markant mycket bättre ray tracing-prestandan och i dagsläget mycket bättre uppskalningstekniken DLSS argument för att tänka till innan du väljer grafikkort. Priset som Geforce RTX 4080 Super säljstartar för är det som RTX 4080 borde ha kostat vid lanseringen i slutet av 2022. Här någonstans bör vi också titta nedåt i prisordningen och i Nvidias stall hittar vi Geforce RTX 4070 Ti Super. Ställer vi de båda mot varandra är RTX 4080 Super i bästa fall ungefär 16 procent bättre samtidigt som det kostar 25 procent mer.

Det gör återigen att det inte är självklart att välja RTX 4080 Super över lillebror för rekommenderat pris. Det kommer till stor del att bero på om de där sista procenten prestanda är värt prisökningen för dig som spekulant. Om du därtill inte bryr dig nämnvärt om ray tracing-prestanda eller DLSS finns det dessutom två förträffliga konkurrenter från det röda laget runt 10 000-kronorsgränsen.

Som tidigare nämnts är inte prestandan så väldigt annorlunda från den tidigare Geforce RTX 4080. Ett par procent här och där, i vissa fall upp till 5 procent ungefär. Den fullskaliga kretsen och något högre klockfrekvensen bidrar till att på det stora hela ge ett lyft. Geforce RTX 4080 är redan ett väldigt kompetent grafikkort och Super-varianten ger helt enkelt ytterligare lite mer.

Asus-Geforce-RTX-4080-Super-TUF-20.jpg

Lite snabbare och billigare än sin föregångare.

Kylaren på denna Asus-modell specifikt känns igen från de tidigare Geforce RTX 4000-korten och är mycket kompetent. Den är gedigen och välbyggd och leder bort värmen alldeles galant. Du kan med fördel sänka fläkthastigheten en smula för att få ännu lägre ljudnivå då temperaturerna direkt ur kartong är väldigt låga. Vi vill dock höja ett varningens finger för att du som spekulant verkligen behöver dubbelkolla att bjässen från plats. Den är inte bara väldigt lång med sina nästan 35 centimetrar utan den bygger ungefär 3,6 expansionsplatser i bredd samt är 15 cm hög. Därtill väger bjässen en hel del, så grafikkortsstöd av någon form är att rekommendera.

Geforce RTX 4080 Super är något mer strömtörstigt än den icke Super-bestyckade lillebrodern vilket inte är helt oväntat med tanke på den högre klockfrekvensen och den fullskaliga grafikkretsen. Trots detta fortsätter Nvidias RTX 4000-serie att leverera mycket god energieffektivitet och RTX 4080 Super fortsätter den trenden.

Asus-Geforce-RTX-4080-Super-TUF-22.jpg

Stor, stark, tyst och sval är ledorden för Asus Geforce RTX 4080 Super TUF.

Geforce RTX 4080 Super avrundar Super-utrullningen med en iterativ prestandaförbättring och en välkommen prissänkning. Vi bör kanske inte hylla Nvidia för att de prissätter nykomlingen på en nivå som dess föregångare borde ha kostat från början. Konkurrens på marknaden har dock drivit den gröne jätten att vara mer lyhörda än tidigare och tagit ett kliv i en välkommen riktning.

Lite drygt 13 000 kronor placerar Geforce RTX 4080 Super i ett prisspann som har en hel del konkurrens och valet är inte självklart. Däremot finns det nu 3 000 fler anledningar att överväga Geforce RTX 4080 Super än vad fallet var tidigare.

Asus Geforce RTX 4080 Super TUF erbjuder utmärkt spelprestanda och bra energieffektivitet till ett lägre pris än sin föregångare

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Utmärkt ray tracing-prestanda

  • Kompetent kylare

  • Mycket bra energieffektivitet

  • Lägre pris än Geforce RTX 4080...

Nackdelar

  • ...men fortfarande väldigt dyr

  • Väldigt stor kylare

Pris vid publicering: 12 990 kronor inklusive moms.

Säljstarten för Geforce RTX 4080 Super sker den 31 januari klockan 15:00 via Nvidias webbplats. Samma tid släpps även partnerkorten hos svenska återförsäljare