Metod 3: AMD Freesync HDMI

Den tredje metoden i kronologisk ordning är den minst kända och omdiskuterade. Fast det är också den näst mest spridda metoden. AMD valde att förlänga Freesync-begreppet till att även omfatta HDMI. Finns funktionen i skärmens kretsuppsättning kan den ofta – ifall skärmtillverkaren vill – synkronisera över HDMI också. Typiskt en funktion som finns där utan att man tänker på den.

AMD-Freesync-december-2015-7.jpg

AMD Freesync över HDMI har inte med VESA Adaptive Sync att göra. VESA:s domän är Displayport. AMD Freesync över HDMI är heller inte en del av HDMI-specifikationen och därför inte samma sak som HDMI VRR, metod 4.

Kravet för AMD Freesync över HDMI

  • AMD-GPU som kan köra Freesync.

  • Skärm eller TV med Freesync över HDMI

Endast AMD-GPU:er, vilket då också inkluderar Xbox One S och X, kan använda Freesync HDMI. Användning för Xbox One är däremot rätt begränsad eftersom det är ganska få spel som ger de 48 FPS eller högre som landar inom det typiska synkroniseringsspannet som brukar gälla.

Finns ofta där – i det dolda

Freesync över HDMI en funktion som byggd in i flera skärmar som har just en Freesync-certifiering i någon form. En skärm som märks som "AMD Freesync" har ofta – men inte alltid – också en kapacitet att synkronisera adaptivt via HDMI. Här finns flera fällor och undantag:

  • Freesync över HDMI är inte samma sak som HDMI VRR.

  • AMD Freesync HDMI är specifik för AMD:s GPU:er.

  • Nvidia-GPU:er kan ej använda AMD Freesync över HDMI.

  • AMD:s GPU:er vilka kan synkronisera över Displayport och metod 2 ska också kunna synkronisera över Freesync HDMI. Se avsnittet om metod 2 för hur man listar ut vilka äldre AMD GPU:er som fungerar.

  • Det är sällan tydligt att Freesync över HDMI faktiskt fungerar på skärmen. Det är inte ens säkert att skärmens handbok nämner funktionen.

  • Synkroniseringsspannet kan vara annorlunda, till exempel 48–100 Hz över HDMI istället för 48–144 Hz över Displayport.

  • AMD-grafikkort kan ha begränsad bandbredd över HDMI och inte nå högre än 9 Gbps, vilket motsvarar 1 920 × 1 080 pixlar i 120 Hz eller 2 560 × 1 440 pixlar i 60–70 Hz. Gäller framför allt AMD-GPU:er lanserade 2015 och tidigare.

  • Det är vanligt att skärmar med 2 stycken HDMI har olika kapacitet i bandbredd och de HDMI-anslutningarna därför synkroniserar vid olika högsta frekvenser, till exempel 48–60 Hz på den ena HDMI-anslutningen och 48–100 Hz på den andra.

Annars har de skärmar undertecknat testat fungerar lika bra (eller lika dåligt för den delen) oavsett om synkroniseringen sker via HDMI eller Displayport. Resultaten har varit likadant och det som skiljer sig mellan Displayport och HDMI är inom vilka intervall synkroniseringen fungerar ihop med skärmen.

samsung-qled_3.jpg

Samsung QLED-modeller, RU8-serien och The Frame 2019 är modeller som i 55 tum och uppåt erbjuder Freesync över HDMI, samt HDMI VRR (metod #4)

Bland TV-apparater är det framför allt Samsung som anammat adaptiv synkronisering via Freesync HDMI. Även LG har gått ut med att både AMD Freesync över HDMI samt HDMI VRR ska fungera på TV-apparater lanserade under 2020.