Sony

Sony 2021 adderar spelfunktioner

Sony var med 2020-utbudet något av bagarens barn (...får inga bullar) med Playstation 5 i antågande fast ingen TV-modell som helt svarade mot PS5:ns tekniska löften. Modellen XH90 hade på pappret 4K/120-kapacitet och VRR men dessa funktioner adderas först till fullo senare under 2021. Resten av 2020-utbudet saknar helt dessa utökade spelfunktioner.

För 2021 adderar man istället spelfunktionerna till nästan hela klabbet. Men har återigen valt att skjuta på funktioner till senare mjukvaruuppdateringar. Denna gång VRR-funktionen som när detta skrivs i mitten av november börjar komma till flera modeller i 2021-utbudet. Därför är VRR-funktionen vid detta tillfälle inte alls beprövad hos Sonys TV-apparater.

Värt att nämna är att PS5 också saknar VRR-funktion när detta skrivs i november. PS5 använder heller inte 1440p-signal och Sonys TV väljer också bort 1440p som normalt fungerande signal.

Internationellt är Sony väldigt snarlika med vilka funktioner som finns i vilka modeller. Det kan dock skilja sig på exakt kring sådant som reflexfilter och LCD-panel.

Sonys modeller med 4K/120-funktion har två HDMI-kontakter (nr 3 och nr 4) med FRL-kapacitet där tredje kontakten även har eARC-funktionen. Vilket är smidigt ifall du använder eARC med en förstärkare som kan växla 4K/120. Men mindre bra om du behöver två källor med FRL-kapacitet och samtidigt vill använda ARC eller eARC med ett extern ljudsystem som saknar FRL-kapacitet.

Sony_grafik_211117.jpg

Sonys renommé kring bildkvalitet fortsätter 2021

Bortsett från att Sony är sen på bollen med spelfunktioner har de tillsammans med Panasonic den tydligaste kvaliteten i fråga om bild och färg. Bådas OLED-toppmodeller tävlar om den genuint bästa bildkvaliteten överlag. Sonys LCD-modeller i form av 8K-modellen Z9J och X95J är båda på en nivå som kan jämföras Samsung toppmodeller.

Sony använder inte QLED-begreppet men deras LCD-modeller är typexempel på att en LCD-TV inte måste kallas för ”QLED” för att vara tipptopp-kvalitet. Färgprecisionen är fortfarande den högsta bland LCD-utbudet.

Notera att Sony är en av få tillverkare som 2021 inte använder mini-LED-FALD i sina toppmodeller. Istället tycks de upprepa 2020 och 2019 års fungerande teknik. Nytt för 2021 är egentligen att de utökade spelfunktionerna genomsyrar nästan hela utbudet.

Sony kallar sina modeller för Bravia vilket ofta förväxlas med fastighetsserviceföretaget Bravida.

LCD-Flaggskepp med antingen 8K eller 4K

Z9J är 8K-modellen med den mer påkostade FALD:en och högre ljusstyrka enligt Sony. Samt då en större prislapp. X95J är i grunden samma modell fast med 4K-panel. Båda använder ett filter ”X-wide Angle” för att ge bredare betraktningsvinklar till VA-panelen. Filtret minskar panelens kontrastförhållande men detta vägs upp av dess FALD. Reflexfiltret kan likt reflexfiltret hos Samsungs toppmodeller dämpa mycket av rummet men också alstra störande regnbågseffekter vid starkt ljus.

FALD:en är mycket bra på dessa modeller och även tidigare års modeller. Trots färre än 100 zoner är dess funktion så pass att blooming-effekter och glorior är förhållandevis milda. Detta är toppkvalitet bland LCD:er. Ljusstyrkan hos X95J når över 1 000 nits vid HDR. Samsungs LCD:er är ljusstarkare men har istället en mer framträdande och synligt arbetande FALD.

Tipptopp med OLED A90J

För OLED har Sony A90J-modellen som då tillsammans med Panasonic JZ2000E kan sägas tävla om toppnivå bland OLED-modeller. A90J-panelen är Sonys utvalda ”Master”-panel med en egenutvecklad kylfläns som gör att panelen kan drivas ljusstarkare och med mer uthållighet. Förmågan till högt kontrastintryck i bilden är en styrka som sätter A90J och Panasonic JZ2000E ovanför resten av utbudet.

A90J är en modell som kan kalibreras färgkorrekt även i spelläget, något som inte är självklart med andra modeller på marknaden.

Sonys OLED använder hela OLED-panelen som högtalarmembran med effekt att ljud och röster kommer från själva bilden. Detta kompletteras med subwoofer. A90J kan även fungera som centerhögtalare och har högtalarterminaler för detta. Modellen finns i 83 tum men inte som 77-tummare.

Nästan tipptopp med OLED A80J

Den något enklare OLED-modellen A80J bygger på standardpaneler och är inte lika kontrastrik eller ljusstark men behåller i stort den färgkvalitet som den bättre A90J-modellen ger. Priset är också mycket lägre. A80J använder också OLED-panelen som ett högtalarmembran men saknar möjligheten att fungera som centerhögtalare.

OLED A80J är fortfarande, tillsammans med Panasonics enklare OLED-modeller, ett starkare alternativ för färgprecision jämfört med LG:s och Philips OLED-modeller.

Spelande i ”näst bästa”-klassen X90–X94J

Steget ned från toppskiktet är LCD:erna i X90J-serien där olika stativ och försäljningskanaler ger oss X90J, X92J, X93J och X94J. Alltså är samma modeller i fråga om bild och teknik. Jämfört med de bättre modellerna har vi en enklare FALD med lägre ljusstyrka, upp mot 700 nits samt en enklare reflexfilter. Borta är också filtret för bredare betraktningsvinklar.

X90J-modellerna är därför en enklare toppklass som behåller spelfunktionerna. Inte Sonys bästa bildkvalitet men steget under till vad som brukar vara en mer angenäm prisnivå.

Fortfarande spelfunktion men allt enklare hos X8

Sony specificerar inte panel-typen på sina modeller men har de senaste åren främst använt VA-paneler på toppmodellerna och sedan varierat sig på de enklare modellerna. I 2021 års 8-serie är det egentligen ett val mellan utökade spelfunktioner eller inte.

På mellanklassnivå behåller Sony spelfunktionerna med 4K/120 hos X85J och X89J-modellerna där skillnaden mellan dessa två är stativets form. Vi har inte har inte längre någon FALD. Jämfört med en del andra mellanklass-modeller ska Sony X85J och X89J fortfarande behålla en del ljusstyrka uppemot 500 nits.

Utan att Sony specificerar vilka paneler det är finns då X80J och X81J vilka ser ut att vara samma modell via olika försäljningskanaler – möjligtvis med kosmetiska skillnader. Främsta skillnaden mot X85J-modellerna är 60 Hz-panel. Utökade spelegenskaper saknas alltså. Troligtvis IPS-teknik för panelerna, där 50 tum i sådana fall är en VA-panel. Annars behåller dessa modeller en relativt god ljusstyrka, kring 400 nits.

Sonys 2020-utbud i korthet

För 2020 är det bokstaven H i beteckningen på LCD:er och en virrig A-beteckning fast utan bokstaven H med OLED-modellerna. I grunden är det samma lika bildkvalitet modell för modell mellan 2020 och 2021-modeller där OLED A90J sticker ut som bättre än äldre modeller. Sony hör till den mer konsekventa tillverkaren som år efter år repeterar modeller.