Hisense

Hisense är nykomlingen

Kinesiska Hisense började etableras i Norden under hösten 2021 och det just nu oklart exakt hur deras apparaterna förhåller sig till övriga utbudet. Informationen är begränsad och testerna är väldigt få. Observera att de europeiska modellerna är annorlunda från de nordamerikanska modellerna och tester på amerikanska modeller bär inte relevans för de modeller du kan köpa på svenska marknaden.

Beteckningarna är snarlika men som tydligast exempel använder de europeiska modellerna ett eget operativsystem kallat VIDAA medan de nordamerikanska modellerna använder Android TV. Menysystem och funktioner i menyerna arbetar annorlunda. Generellt är de europeiska modellerna sämre än de nordamerikanska kring funktioner som just 4K/120-kapacitet.

Bild- och färgmässigt är det apparater som tycks variera ordentligt där exempel en 50-tums A7G kan var en typisk mellanklassmodell medan 43-tums A7G har sämre betraktningsvinkel och flera färgmässiga tillkortakommanden.

Hisense_grafik_21117.jpg

Ont om information kring egenskaper

Eftersom Hisense är så pass nya på marknaden är det ont om kvalificerade tester och information är bristfällig. Till exempel kan Hisense Sverige via hemsidan påpeka att modellen har en 120 Hz-panel. Fast det finns ingen information om huruvida 4K/120 fungerar. Vilket brukar tyda på att det faktiskt inte fungerar.

Specifikationen säger att latensen i spelläget är under 20 ms. Hisense specificerar VRR på alla modeller men VRR har minimal betydelse för när 60 Hz ändå är mesta möjliga signal. Det finns heller inget bekräftat hur väl VRR faktiskt fungerar.

ULED är QLED med FALD

Hisense använder två begrepp om sina LCD-modeller. QLED för modeller med kvantpricksbaserad (Quantum Dot) belysning samt ULED om LCD-modeller med FALD och QLED.

A9G är en OLED-modell och verkar vara den standardiserade OLED-panelen. I övrigt finns ingen konkret information annat än att det på pappret är en typisk OLED.

U9G är en 75 tum stor mini-LED-baserad LCD-modell specificerad som 3 000 nits ljusstyrka och 100 FALD-zoner. Specifikationen på hemsidan säger dock 1 100 nits som maximal ljusstyrka när detta skrivs i november. Samt ett kontrastförhållande på 1 200:1 vilket skulle tyda på IPS-teknik ifall dessa siffror nu stämmer. Också här 120 Hz-panel men ingen konkret uppgift om 4K/120-kapacitet.

U8GQ är en modell som testad av HDTVtest och därmed finns det bekräftat att den modellen använder en ADS-panel (IPS-teknik) och 120 FALD-zoner med QLED-teknik kapabel till mellan 600–900 nits. Just kombinationen IPS-teknik och hög ljusstyrka brukar leda till låg kontrast och synligt arbetande local dimming.

U8GQ-Modellen använder inte 4K/120-kapacitet och även om den kan ta emot 1080p/120 kastas bildrutor bort godtyckligt. Testet visade också på problem med att 24p från filmer inte reproducerades konsekvent.

U8QF är modellen från 2020 och den använder VA-panel och är därför en bättre lösning kring kontrastförhållandet i bilden.

A7G-modellen bär QLED-beteckningen är mer blygsamt specificerad till 300–350 nits där 55, 65 och 75 anges ha 1 200:1 i kontrastförhållande vilket indikerar IPS-teknik. 43 och 50-tum A7G har jag sett och arbetat med men inte testat där 50-tum är en typisk mellanklass VA-LCD medan 43-tummaren håller en lägre kvalitet med begränsade vinklar, märkliga färger och lägre ljusstyrka.

A7G på 58 tum listas i butik men är inte inkluderad på den svenska hemsidan. Idag sker tillverkning av 58-tummare endast i form av VA-paneler.

A6G-modellerna är på pappret en snöpt version av A7G utan local dimming och Dolby Vision och 200–300 nits i specifikationen. I övrigt samma där 43 och 50 tum anges ha högre kontrast och troligtvis använder VA-paneler.

2020-modeller

Bokstaven G i beteckningen är för 2021-modeller. Bokstaven F är för 2020-modeller. Det är om möjligt större brist på konkret information om Hisenses 2020-modeller jämfört med 2021-modellerna.